ειδήσεις

Windows 10 Creators Update όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Creators Update είναι η τρίτη μεγάλη αναβάθμιση που κυκλοφορεί η Microsoft για τα Windows 10, από τον Ιούλιο του 2015 όταν και κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Όπως φανερώνει και η ονομασία, το Creators Update (έκδοση 1703), βάζει στο επίκεντρο τη δημιουργικότητα, παρουσιάζοντας νέες σχετικές δυνατότητες στα Windows αλλά και άλλες χρήσιμες λειτουργίες. Μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, τα παρακάτω χαρακτηριστικά θα είναι διαθέσιμα:

- Paint 3D

Μια απίστευτη δισδιάστατη δημιουργία στο νέο Paint 3D

Αποτελεί στην ουσία μια διαφορετική έκδοση της κλασσικής εφαρμογής ζωγραφικής που διαθέτουν τα Windows από τις πρώτες τους εκδόσεις, με έμφαση στη δημιουργία 3D μοντέλων μέσα από διαθέσιμα εργαλεία. Διακρίνεται για τον εύκολο χειρισμό του αλλά και τη συλλογή από αρκετά τρισδιάστατα αντικείμενα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το σχεδιασμό. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να εντυπωθεί όπως ένα απλό έγγραφο, φτάνει να διαθέτετε 3D εκτυπωτή.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η βιομηχανία γύρω από το 3D αναμένεται να μεγαλώσει κατά 62% έως το 2020, με τα Windows 10 να θέλουν να ενισχύσει παρόμοιες προσπάθειες κατασκευής και διαμοιρασμού 3D δημιουργιών.

- Beam

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η Microsoft έχει προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες προκειμένου να ενοποιήσει το gaming μεταξύ χρηστών PC και Xbox One όπως με το πρόγραμμα Xbox Play Anywhere. Στο Creators Update η εταιρεία παρέχει περισσότερους τρόπους στον χρήστη για να παίξει, να αλληλεπιδράσει αλλά και να μοιραστεί τις εμπειρίες του στα αγαπημένα του παιχνίδια, όπως με το Beam.

Το Beam -αποτέλεσμα εξαγοράς- επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση του gameplay αλλά και τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με την κοινότητα σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από το Beam, και χωρίς την ανάγκη επιπλέον λογισμικού και hardware.

- Game Mode

Δημοσιευμένη Εικόνα

Όσοι επιλέγουν το PC τους για να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια, θα χαρούν να μάθουν για την παρουσία του Game Mode που από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί, δίνει όλους τους διαθέσιμους πόρους του συστήματος στο παιχνίδι για απροβλημάτιστη αναπαραγωγή.

- Μεγαλύτερη διαφάνεια στα στοιχεία που συγκεντρώνει η εταιρεία

Δημοσιευμένη Εικόνα

Αντιδρώντας στις επικρίσεις για μη διαφανή πολιτική στο θέμα των δεδομένων που συγκεντρώνουν τα Windows 10 από έναν χρήστη, η Microsoft αναφέρει πλέον αναλυτικά τα δεδομένα που αποστέλλονται στους servers της και τα οποία προκύπτουν από τα στοιχεία τηλεμετρίας. Χωρισμένα πλέον σε δύο επίπεδα, βασικό και πλήρες, τα στοιχεία που μαζεύει πλέον η εταιρεία ειδικά στο βασικό επίπεδο είναι κατά 50% λιγότερα από το πρόσφατο παρελθόν.

- Νυχτερινός φωτισμός (Night Light)

Δημοσιευμένη Εικόνα

Ενεργοποιείται από το Action Center και μειώνει το μπλε φως που εκπέμπεται από την οθόνη του υπολογιστή σας το βράδυ για έναν καλύτερο ύπνο. Η ενεργοποίησή όσο και η απενεργοποίησή του μπορεί να γίνει αυτόματα ανάλογα με τη δύση του ηλίου.

- Μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Cortana

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η ψηφιακή βοηθός Cortana, τώρα βρίσκεται σε περισσότερα σημεία του λειτουργικού συστήματος, ακόμα και στην εγκατάσταση όπου μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη με διάφορες συμβουλές.

Άλλα κόλπα περιλαμβάνουν την ενεργοποίησή της ακόμα και αν ο υπολογιστής είναι κλειδωμένος ή η οθόνη απενεργοποιημένη αλλά και για τον ορισμό ημερολογιακών γεγονότων που θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αναμενόμενα, η ελληνική γλώσσα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις γλώσσες που υποστηρίζει η υπηρεσία.

- Windows Store – Ε-books & Themes

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η πρώτη από τις δύο νέες ενότητες του Windows Store των Windows 10 αφορά τα Themes όπου εκεί μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα αρκετά διαφορετικά “ντυσίματα” που με το πάτημα ενός κουμπιού, να αλλάξουν την εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας σας.

Η δεύτερη αφορά την πώληση ηλεκτρονικών βιβλίων, με την ανάγνωσή τους να μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα από τον Edge browser.

- Βελτιώσεις στον Edge browser

Δημοσιευμένη Εικόνα

Με όχι τόσες πολλές βελτιώσεις τον τελευταίο χρόνο, ο νέος browser της Microsoft υπολείπεται σημαντικά του ανταγωνισμού, και σίγουρα χρειάζεται γρήγορη προσθήκη νέων χαρακτηριστικών.

Για το Creators Update πάντως η Microsoft προσφέρει αρκετά νέα χαρακτηριστικά με κυριότερα την προσθήκη thumbnail για κάθε tab για πιο γρήγορη πλοήγηση ανάμεσα σε ιστοσελίδες. Μια μπάρα εμφανίζεται ακριβώς κάτω από τα tabs και στην οποία εμφανίζονται μικρογραφίες της κάθε ανοιχτής ιστοσελίδας. Ακόμα είναι δυνατή η αποθήκευση καρτελών για επαναφορά τους σε μελλοντικό χρόνο.

Άλλες αλλαγές που συναντάμε είναι η καλύτερη διαχείριση των downloads και ο διαμοιρασμός των καρτελών σας με κάποιον άλλο μέσω e-mail.

- Κέντρο Προστασίας του Windows Defender

Δημοσιευμένη Εικόνα

Καλύτερη γίνεται η προστασία κάθε Windows 10 συστήματος με το Windows Defender Security Center, μια κεντρική τοποθεσία που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τον χρήστη και τις ρυθμίσεις ασφαλείας του συστήματός του. Μέσα από αυτό, ο χρήστης μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε μια «καθαρή» εγκατάσταση των Windows 10 χωρίς αυτή να περιλαμβάνει άχρηστες εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει πιθανόν ο κατασκευαστής του υπολογιστή.

- Δυναμικό κλείδωμα (Dynamic Lock)

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η λειτουργία αυτή βρίσκεται στις Ρυθμίσεις – Λογαριασμοί – Επιλογές εισόδου και αναλαμβάνει να κλειδώσει αυτόματα τον υπολογιστή σας όταν εντοπίσει ότι η Bluetooth συσκευή η οποία είναι συνδεδεμένη μ' αυτόν, έχει βγει εκτός εμβέλειας. Φυσικά συσκευές που μπορείτε να συνδέσετε είναι ένα smartphone, ένα tablet ή ένα wristband μεταξύ άλλων.

- Mixed Reality

Δημοσιευμένη Εικόνα

Το Creators Update υποστηρίζει ακόμα τo Mixed Reality που αναμένεται να προωθήσει πολύ επιθετικά η Microsoft τους επόμενους μήνες όταν και θα κυκλοφορήσουν στην αγορά τα πρώτα συμβατά συστήματα από κατασκευαστές όπως η HP, η Dell, η Lenovo, η Acer και την ASUS. Το πλεονέκτημα των συστημάτων αυτών είναι η δυνατότητα αναγνώρισης της θέσης του χρήστη στον τρισδιάστατο χώρο χωρίς τη χρήση εξωτερικών αισθητήρων. To mixed reality περιλαμβάνει εμπειρίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας με προβολή τρισδιάστατων αντικειμένων στο χώρο αλλά και εμπειρίες έχουν δημιουργηθεί με την πλατφόρμα Windows Mixed Reality, πρώην Windows Holographic.

Άλλες επί μέρους αλλαγές στην τελευταία αναβάθμιση των Windows 10 αφορούν την καλύτερη εμφάνιση των εφαρμογών σε περιπτώσεις χρήσης δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών οθονών με υψηλή ανάλυση, περισσότερες επιλογές για το πότε να επιτρέπονται οι αναβαθμίσεις, ένα κεντρικό μέρος όπου μπορείτε να δείτε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές κ.α. Η λειτουργία My People η οποία θα έδινε τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τις αγαπημένες μας επαφές, απευθείας από τη μπάρα εργασιών, παίρνει αναβολή για την επόμενη αναβάθμιση με την κωδική ονομασία Redstone 3 η οποία αναμένεται το Φθινόπωρο.

About Freegr network

Από το Blogger.