ειδήσεις

Site ως εφαρμογές στο Desktop για Linux, Windows, Mac)

OI εποχές αλλάζουν και η τεχνολογία των υπολογιστικών συστημάτων προοδεύει μεταφέροντας όλο και περισσότερες καινοτομίες στο διαδίκτυο. Οι υπολογιστές από απομονωμένα εργαλεία εργασίας μετατρέπονται σε απλές πύλες του διαδικτύου. Τα πάντα μεταφέρονται σταδιακά στο “σύννεφο”. Το Cloud Computing, όπως λέγεται αγγλιστί το Υπολογιστικό Σύννεφο ήρθε για να μείνει. Το 2010 χάριν του Android Linux είδαμε μια “έκρηξη” στην χρήση των Smartphone ενώ το 2011 αναμένεται να είναι η χρονιά τον Tablet. Όλα αυτά μεταμορφώνουν το διαδίκτυο, από μια απλή και αχανής πλατφόρμα ενημέρωσης σε μια πλατφόρμα παροχής διαδραστικών υπηρεσιών (Facebook, Twitter κλπ.). Έτσι και ο browser του υπολογιστή μας μετατρέπεται από ένα απλό πρόγραμμα περιήγησης, σε ένα ολοκληρωμένο λογισμικό το οποίο “τρέχει” τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στο internet.
Φανταστείτε ότι οι περισσότεροι χρήστες ανοίγουν τον υπολογιστή τους μόνο και μόνο για να ανοίξουν το Firefox και να μπουν στο internet. Σχεδόν όλα τα συνηθισμένα προγράμματα που έχουμε εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας από την επεξεργασία κειμένων, την άμεση επικοινωνία με την παρέα, την ανταλλαγή και επεξεργασία εικόνων, μέχρι την διασκέδαση, όλα έχουν ένα αντίστοιχό λογισμικό τους στο internet. Αυτά τα λογισμικά ονομάζονται Web Apps και το μόνο που χρειάζεται είναι απλά ένας browser όπως ο open source browser Mozilla Firefox για να τα χρησιμοποιήσετε.
Πολλές φορές όμως ένας browser δεν μας φτάνει. Ένας χρήστης συνήθως έχει πολλές καρτέλες ανοιχτές με αποτέλεσμα να είναι δύσχρηστος και βαρύς. Δεν είναι λίγες η φόρες που κατά λάθος κλείνουμε καρτέλες που δεν έπρεπε να κλείσουν (π.χ. online ραδιόφωνο, chatroom, twitter κλπ) ενώ το άνοιγμα δεύτερου browser για να γλυτώσουμε αυτό το φαινόμενο. Η Mozilla σκέφτηκε κάτι πολύ απλό… να επιτρέπει στον χρήστη να φέρει τις αγαπημένες του ιστοσελίδες στο desktop. Έτσι ,για παράδειγμα, δεν θα χρειάζεται να έχουμε εγκαταστήσει ολόκληρο λογισμικό μόνο και μόνο για να κάνουμε π.χ. chat ή video κλήση .
Γενικά με το Prism μπορείτε να τρέξετε οποια ιστοσελίδα θέλετε π.χ. το Facebook, το Twitter το Hotmail, το Yahoo, το Gmail, ή ακόμα και κάποιο flash game, ως αυτόνομη εφαρμογή με εικονίδιο στο desktop και σε δικό τους παράθυρο χωρίς τη χρήση του Firefox.
Ας δούμε όμως με παράδειγμα και βήμα-βήμα χρήση του Prism:
Για να εγκαταστήσετε το Prism, οι χρήστες Windows και Mac επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του http://prism.mozillalabs.com/. Οι χρήστες Ubuntu Linux δεν χρειάζεται να πάτε πουθενά Απλά ανοίξετε το Κέντρο Λογισμικού και ψάξτε για “Prism”, επιλέξτε το και πατήστε εγκατάσταση. Εκεί θα παρατηρήσετε οτι υπάρχουν έτοιμες υλοποιήσεις με το Prism και μπορείτε αν θέλετε να τις εγκαταστήσετε και αυτές.
Αφού γίνει η εγκατάσταση ξεκινήστε το στο Ubuntu πηγαίνοντας “Εφαρμογές –> Internet –> Prism”. Για το παράδειγμα μας θα χρησιμοποιήσω ενα αγαπημένο παιχνίδι στο facebook το CityVille. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήστε όποια ιστοσελίδα ή Web App θέλετε.
•Χρειαζόμαστε την διεύθυνση τις ιστοσελίδας το οποίο βάζουμε στο πεδίο URL
•Στο πεδίο Name γράφουμε το όνομα που θέλουμε να έχει η εφαρμογή στο Desktop μας
•Αν θέλουμε το παράθυρο της εφαρμογής να διαθέτει μπάρα πλοήγησης τότε βάζουμε τσεκ δίπλα από το πεδίο Show navigation bar
•Αν θέλουμε να μας δείχνει συμβάντα και την πρόοδο φόρτωσης της ιστοσελίδας τότε βάζουμε τσεκ δίπλα από το πεδίο Show status messages and progress
•Αν θέλουμε να εμφανίζονται τα “βελάκια” πλοήγησης τότε βάζουμε τσεκ δίπλα από το πεδίο Enable navigation keys
•Καλό είναι να βάζουμε πάντα τσεκ δίπλα στο πεδίο Desktop για να εμφανίζεται η εφαρμογή στην ε[επιφάνεια εργασίας
•Τέλος μπορείτε να αλλάξετε το εικονίδιο της εφαρμογής από το πεδίο Settings
Αφού τελειώστε με τις ρυθμίσεις πατήστε OK και η εφαρμογή θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια εργασίας. Στο Ubuntu μην ξεχάσετε να επιτρέψετε την εκτέλεση της εφαρμογής γιατί αυτή είναι απενεργοποιημένη για λόγους ασφαλείας. Για να το κάνετέ αυτό κάντε δεξί κλίκ στο εικονίδιο --> ιδιότητες --> Καρτέλα: Άδειες --> τσεκάρετε το πεδίο Εκτέλεση "Να επιτρέπετε η εκτέλεση του αρχείου ως πρόγραμμα". Με αυτό τον τρόπο κάνοντας διπλό κλικ στο εικονίδιο η εφαρμογή web app θα ανοίξει σε ένα λιτό και ελαφρύ browser όπως φαίνεται από την εικόνα:
Αν θέλετε να απεγκαταστήσετε τις εφαρμογές που δημιουργήσατε απλά κάνετε delete τα εικονίδια τους από το desktop σας. Τέλος μπορείτε να εγκαταστήσετε και το Prism Firefox Extension, μια επέκταση του Prism για το Firefox και με ένα κλικ όταν είστε σε μια ιστοσελίδα μπορείτε να την μετατρέψετε σε εφαρμογή του desktop σας. Πειραματιστείτε με διάφορες ιστοσελίδες και σε λίγο καιρό μπορεί να ξεχάσετε τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας.

About Freegr network

Από το Blogger.