freegr.gr

Ψηφιακή ανασκόπηση του 2014

Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες αλλά ποιες είναι οι σημαντικότερες της χρονιάς που ετοιμάζεται να φύγει; Με γνώμονα τη σπουδαιότητα και το κατά πόσο πραγματικά επηρεάζει τη ζωή μας η πληροφορική και η τεχνολογία, ακολουθεί η επιλογή της στήλης για το 2014 με ημερολογιακή σειρά και αρίθμηση στο … δυαδικό σύστημα. Εσείς, τι θα προσθέτατε;
001  - 7 Απριλίου. Πλήγμα στην διαδικτυακή ασφάλεια. Ένα σοβαρό σφάλμα στο πρωτόκολλο ασφαλείας OpenSSL, εκτιμάται ότι άφησε περίπου μισό εκατομμύριο web servers του διαδικτύου ευάλωτους στην κλοπή κωδικών, emails, στοιχείων πιστωτικών καρτών και άλλων δεδομένων σύνδεσης των χρηστών. Το σφάλμα αυτό χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ως «καταστροφικό» και απέκτησε όχι μόνο όνομα (Heartbleed) αλλά και σύμβολο (μια κόκκινη καρδιά που αιμορραγεί). Το θέμα απέκτησε διαστάσεις και για έναν ακόμα λόγο: Το OpenSSL είναι δημοφιλέστατο, ανοικτού κώδικα (open source) και χρησιμοποιείται από το 1998!
010 - 8 Απριλίου. Η Microsoft σταματά οριστικά την επίσημη υποστήριξη των Windows XP τα οποία και ενημέρωνε αυτόματα καθ’ όλη την διάρκεια των τελευταίων 13 χρόνων.  Έναν μήνα πριν, στις 8 Μαρτίου, ξεκίνησε η εμφάνιση ειδικού «παραθύρου» προειδοποίησης των χρηστών. Τα XP αποδείχθηκαν μακράν το δημοφιλέστερο και μακροβιότερο λειτουργικό σύστημα των Προσωπικών Υπολογιστών (PC). Παράλληλα, διακόπτεται και η υποστήριξη τoυ Office 2003 και του δωρεάν προγράμματος προστασίας από ιούς Microsoft Security Essential δίνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα στους χρήστες ότι πρέπει να προχωρήσουν σε αναβάθμιση του λογισμικού τους.
011 - 5 Ιουνίου. Η Google εγκαινιάζει το Street View στην Ελλάδα. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Street View είναι το χαρακτηριστικό των χαρτών της Google που δίνει την δυνατότητα περιήγησης σε επίπεδο «δρόμου» με εικόνες από κάμερες 360 μοιρών όχι μόνο στις Ελληνικές πόλεις αλλά και σε πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, τοπία σπουδαίας φυσικής ομορφιάς καθώς και σε σειρά δημοφιλών τουριστικών προορισμών. Φυσικά, είναι διαθέσιμο και για την Τρίπολη! Απλά ανοίξτε το χάρτη της πόλης στο maps.google.gr και τραβήξτε με το ποντίκι σας το κίτρινο ανθρωπάκι (κάτω δεξιά) πάνω σε έναν δρόμο της.
100 - 4 Σεπτεμβρίου. Μια νέα, επαναστατική αποθηκευτική λύση υπόσχεται 100 φορές μεγαλύτερες χωρητικότητες, αυξημένες ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής και αντοχή τέτοια που τα αποθηκευτικά μέσα όπως τα γνωστά μας «flash-άκια» θα είναι αθάνατα. Η ειρωνεία είναι ότι η νέα λύση (racetrack memory) παρουσιάστηκε από την ίδια εταιρία που εφηύρε τον σκληρό δίσκο την δεκαετία του 1950, την IBM.
101 - 30 Σεπτεμβρίου. Ανακοινώνεται ότι η καινούργια έκδοση 10 των Windows θα κυκλοφορήσει το 2015. Πρόκειται ίσως για μια από τις τελευταίες ευκαιρίες ανάκαμψης του γνωστού Λειτουργικού Συστήματος καθώς τα Vista και τα 8 απέτυχαν παταγωδώς, τα 7 τώρα αποτιμώνται ως ένα βιαστικό «μερεμέτι» χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα 8.1 ποτέ δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν άνοδο παρά τις επιφυλακτικά θετικές εντυπώσεις.

110 - 10 Νοεμβρίου. Ένα μήνα μετά τις σαρωτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Obama παρεμβαίνει υπέρ της Ουδετερότητας του Δικτύου (Net neutrality) και ζητάει η πρόσβαση στο διαδίκτυο να χαρακτηριστεί κοινωνικό αγαθό. Ο όρος αναφέρεται στην ίση μεταχείριση όλων των δεδομένων που διακινούνται στο διαδίκτυο. Στον αντίποδα, υπάρχει η πρόταση για παροχή υψηλότερων ταχυτήτων (ή άλλων προνομιακών υπηρεσιών) σε συγκεκριμένα sites (όπως π.χ. το YouTube, το Netflix κ.α.) πιθανόν με έξτρα χρεώσεις σε βάρος βέβαια όλων των υπολοίπων καθώς η «λεωφόρος του διαδικτύου» χωρίζεται πλέον σε λωρίδες διαφορετικών ταχυτήτων κατά το δοκούν. Παρότι το θέμα αφορά πρωτίστως τις ΗΠΑ, αν τελικά εφαρμοστεί ο επόμενος στόχος θα είναι η Ευρώπη.
111 – 12 Νοεμβρίου. Η προσεδάφιση του οχήματος Philae στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) καθώς για 1η φορά πραγματοποιήθηκε προσγείωση σε ένα κομήτη. Η ιστορική αυτή αποστολή χαρακτηρίζεται ως η δημοφιλέστερη από την εποχή των αποστολών στο φεγγάρι.

Δ. Πανταζόπουλος
Καθηγητής Πληροφορικής, MSc

About Freegr network

Από το Blogger.