τεχνολογία

Laptop, tablet ή και τα δύο;

Νέα laptops με εντυπωσιακούς μηχανισμούς ξεδιπλώνονται με τέτοιους “ακροβατικούς” σχηματισμούς ικανούς να κάνουν και τον καλύτερο δάσκαλο γιόγκα να μένει με το στόμα ανοιχτό. Κατά πόσο όμως χρειάζεστε ένα notebook που κάνει κόλπα; Στην αγορά σήμερα ο καταναλωτής θα βρει υβριδικά laptops/tablets, convertibles, docking laptops, μετατρέψιμα Ultrabooks 2-in-1, αποσπώμενα υβριδικά και slates με βάσεις-πληκτρολόγιο. Στο αφιέρωμα αυτό, συμπεριλάβαμε μια σύντομη παρουσίαση των βασικότερων κατηγοριών, προκειμένου να αποφασίσετε ευκολότερα ποια είναι η κατάλληλη συσκευή για εσάς.
Convertible υβριδικά
Το εν λόγω form factor έχει εξελιχθεί την τελευταία δεκαετία. Το convertible υβριδικό laptop είναι στην ουσία μια συσκευή που τυπικά μοιάζει με ένα κλασικό laptop όταν είναι κλειστό, του οποίου ωστόσο την οθόνη μπορείτε να αναστρέψετε, να στρίψετε ή να σύρετε και τελικά να παραπέμπει σε slate tablet. Σε αυτόν τον σχηματισμό [δηλαδή σε tablet mode], πρωτίστως επικοινωνείτε με την οθόνη αφής του συστήματος, ενώ το πληκτρολόγιο είναι είτε κρυμμένο κάτω από την οθόνη είτε βλέπει μακριά από τον χρήστη, στην άλλη πλευρά του φορητού. Η οθόνη ενός convertible υβριδικού παραμένει πάντα ενωμένη με το πληκτρολόγιο για να μην την χάνετε ποτέ. Όχι ότι έχει μεγάλη σημασία για τον χρήστη, αλλά τα εξαρτήματα του συστήματος μπορεί να βρίσκονται στη βάση του πληκτρολογίου ή πίσω από την οθόνη. Η οθόνη ενός convertible μπορεί να μετακινείται με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:
Περιστροφή [flip]: Τα συγκεκριμένα convertible υβριδικά σάς επιτρέπουν να περιστρέφετε πλήρως την οθόνη γύρω από το σώμα του laptop, συνήθως χάρη σε έναν σχεδιασμό με διπλούς μεντεσέδες. Η συσκευή μοιάζει με ένα κλασικό laptop όταν την πρωτοβγάλετε από τη συσκευασία της. Στη συνέχεια, μπορείτε να την στρίψετε και να επιλέξετε μία από τις εξής λειτουργίες: Laptop, Stand [όπου το πληκτρολόγιο κοιτάζει προς τα κάτω και η οθόνη βρίσκεται στο πλάι, κοιτάζοντας τον χρήστη], Τent [όπου το πληκτρολόγιο κοιτάζει προς τα πάνω αλλά τα δύο μέρη διπλώνονται σε μια θέση τύπου “σκηνή” και η οθόνη κοιτάζει τον χρήστη] και Τablet, η οποία είναι η λιγότερο περίπλοκη. Σε αυτήν όμως τη λειτουργία, το πληκτρολόγιο κοιτάζει προς τα κάτω [άρα οποιαδήποτε επιφάνεια στην οποία έχετε ακουμπήσει τη συσκευή]. Τέτοιες συσκευές με μηχανισμό περιστροφής είναι τα μοντέλα της σειράς Lenovo Yoga αλλά και το Dell XPS 11.

Lenovo Yoga

Περιστροφή γύρω από τον άξονα [pivot]: Τα συστήματα που περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους σας επιτρέπουν να περιστρέφετε την οθόνη κατά 180 μοίρες γύρω από ένα κεντρικό άξονα, είτε το σημείο περιστροφής βρίσκεται στη μέση της άρθρωσης του laptop [όπως στο Lenovo ThinkPad x230t ή το HP Elitebook Revolve 810] [εικ. 6] είτε στη μέση της οθόνης [π.χ. στα Sony VAIO Flip 15, Dell XPS 12 ή Acer Aspire R7-572-6423]. Όπως τα convertible υβριδικά με μηχανισμούς περιστροφής, έτσι και τα υβριδικά με μηχανισμούς pivoting μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λειτουργίες Laptop, Tablet ή Stand όχι όμως σε Tent. Σε αυτή την κατηγορία περιστρέψιμων, το πληκτρολόγιο δεν αλλάζει ποτέ θέση. Κοιτάζει πάντοτε προς τα επάνω κι έτσι δεν θα ανησυχείτε για την ευαισθησία των πλήκτρων όταν η συσκευή βρίσκεται σε λειτουργία Tablet, ή μήπως αυτά είναι εκτεθειμένα και άρα ευπαθή. Από την κάτω πλευρά, οι μηχανισμοί περιστροφής μπορεί να είναι εύθραυστοι ή υπερβολικά περίπλοκοι με κλειδαριές και σύρτες.

Sony VAIO Flip

Slide: Οι συγκεκριμένες συσκευές αρχικά μοιάζουν με tablets. Για να τις μετατρέψετε, σύρετε την οθόνη προς τα επάνω κι εμφανίζεται το πληκτρολόγιο. Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει κλασικό laptop. Συμπεριφέρονται όπως τα κινητά τηλέφωνα με μηχανισμό slider, που ήταν εξαιρετικά δημοφιλή στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Το πληκτρολόγιο κοιτάζει πάντα προς τα επάνω ή είναι προστατευμένο, όπως συμβαίνει και με τα παραδοσιακά laptops ή τα convertible υβριδικά με μηχανισμούς περιστροφής. Ωστόσο, τα sliders συνήθως έχουν μόνο δύο τρόπους λειτουργίας: ανοιχτό σαν laptop ή κλειστό σαν tablet. Όταν είναι ανοιχτό σαν laptop, η γωνία μπορεί να είναι σταθερή, όπως στο Sony VAIO Duo 13, ή προσαρμόσιμη όπως στο Toshiba Satellite U925T. Όσα έχουν σταθερή γωνία είναι λιγότερο ευέλικτα σε χρήση στα χέρια ή όσο στέκεστε όρθιοι, ενώ όσα έχουν προσαρμόσιμα sliders είναι κάπως άκομψα και πιο επιρρεπή σε ζημιές απ’ ό,τι τα παραδοσιακά laptops.


Με οποιονδήποτε τύπο convertible υβριδικού, έχετε το πλεονέκτημα ενός διαρκώς συνδεδεμένου πληκτρολογίου το οποίο δεν πρόκειται ούτε να ξεχάσετε κάπου ούτε να χάσετε, ενώ συγχρόνως διασφαλίζεται περισσότερος χώρος στο σασί της συσκευής για εξαρτήματα όπως μεγαλύτερες μπαταρίες. Είναι μια καλή επιλογή εάν χρειάζεστε ένα interface τύπου tablet όχι όμως για πολύωρη χρήση, καθώς είναι σχετικά βαριά και ογκώδη [από 1,3 μέχρι 2,7 κιλά] και θα σας κουράσουν γρηγορότερα απ’ ό,τι ένα αυτόνομο slate tablet.
Αποσπώμενα tablets
Τα αποσπώμενα tablets έχουν εξαρτήματα ενσωματωμένα στην οθόνη και το πληκτρολόγιο μπορεί να αποσπαστεί πλήρως από τη συσκευή. Αποτελούν την καλύτερη επιλογή αν δεν χρειάζεστε συστηματικά το πληκτρολόγιο. Όταν αποσπάτε την οθόνη από τη βάση-πληκτρολόγιο, το slate tablet που προκύπτει είναι συνήθως ικανοποιητικά φορητό, με βάρος που δεν ξεπερνά τα 900 γραμμάρια. Κι εδώ όμως υπάρχουν κάποιες υποκατηγορίες για τα υβριδικά Windows 8 laptops/tablets:
Μπαταρίες και θύρες στη βάση-πληκτρολόγιο: Αυτού του είδους το tablet είναι το πιο ευέλικτο, αλλά συγχρόνως τείνει να είναι το βαρύτερο και ογκωδέστερο. Οι επιπλέον μπαταρίες στη βάση-πληκτρολόγιο μπορούν να διπλασιάσουν την αυτονομία της συσκευής, και ουσιαστικά ισοδυναμούν με τις μεγαλύτερες μπαταρίες που είτε εξέχουν είτε κουμπώνουν στα battery sleds παλαιότερων laptops. Επιπλέον θύρες στη βάση σάς επιτρέπουν να συνδέσετε, μέσω USB, περιφερειακά ή εξωτερικές οθόνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να υπάρχει επιπλέον αποθηκευτικός χώρος όπως ένας σκληρός δίσκος data ή ένα SD card reader στη βάση-πληκτρολόγιο. Παραδείγματα τέτοιων ευέλικτων υβριδικών είναι το Lenovo ThinkPad Helix, το HP Envy x2 αλλά και το ASUS Transformer Book TX300C.

ASUS Transformer Book TX300C

Αποσπώμενα tablets με απλές βάσεις-πληκτρολόγιο: Στον συγκεκριμένο τύπο αποσπώμενων συναντάμε το μηχανικό πληκτρολόγιο και το touchpad για τις φορές που χρειάζεται πολύωρη πληκτρολόγηση, χωρίς όμως τα έξτρα, όπως η δεύτερη μπαταρία στο πληκτρολόγιο. Όπως και η προηγούμενη κατηγορία υβριδικών, οι βάσεις σε αυτά τα απλούστερα υβριδικά κλειδώνουν στο tablet μηχανικά με σύρτη. Μπορεί να υπάρχουν θύρες για εξωτερικό μόνιτορ ή USB στη βάση-πληκτρολόγιο, οι βάσεις όμως είναι κατά κύριο λόγο απλά πληκτρολόγια με touchpads. Έτσι, όταν συνδέονται μεταξύ τους, το συνολικό πακέτο εξακολουθεί να μοιάζει, να δίνει την αίσθηση αλλά και την προστασία της οθόνης που προσφέρει κι ένα κλασικό laptop. Τέτοιες συσκευές είναι το ASUS Transformer Book T100TA και το Samsung ATIV SmartPC Pro 700T.

Samsung ATIV SmartPC Pro 700T

Slate tablets με καλύμματα-πληκτρολόγιο: Για να κυριολεκτούμε, δεν πρόκειται για laptops, ωστόσο αυτές οι συσκευές αξίζουν μια θέση στο αφιέρωμα αυτό. Μπορεί να διαθέτουν μαγνητικό κονέκτορα που περνά τα σήματα πάνω από το πληκτρολόγιο, όπως στην οικογένεια των Surface της Microsoft, ή να χρησιμοποιούν μαγνήτη ή δημιουργούν εσοχή στο πληκτρολόγιο προκειμένου να κρατήσουν το tablet για να πληκτρολογήσετε, όπως το Sony VAIO Tap 11 ή το Acer Aspire P3-171-6820. Έχουν το πλεονέκτημα της απόλυτης συμβατότητας δεδομένου ότι τα πληκτρολόγια προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή, ωστόσο λειτουργούν εξίσου και με οποιοδήποτε συμβατό πληκτρολόγιο Bluetooth τρίτου κατασκευαστή. Είναι ιδανικά για περιπτώσεις πολύωρης όχι όμως συστηματικής πληκτρολόγηση

About Freegr network

Από το Blogger.