τεχνολογία

Το τοπ δέκα της Φυσικής

Το κορυφαίο επίτευγμα Φυσικής για το έτος 2014 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό «Physics World» η προσγείωση της ρομποτικής συσκευής Philae στον κομήτη 67Ρ/ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στο πλαίσιο της διαστημικής αποστολής «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου - κατόρθωμα θεμελιώδους σημασίας για την επιστήμη του Διαστήματος. Η προσγείωση του ρομπότ υπήρξε περιπετειώδης, καθώς η συσκευή προσεδαφίστηκε σ’ ένα σκιερό σημείο πάνω στην ανώμαλη επιφάνεια του κομήτη με αποτέλεσμα η επαναφόρτισή της από την ηλιακή ακτινοβολία να μην είναι εφικτή. Αν και η μπαταρία του Philae άδειασε, το ρομπότ πρόλαβε να συλλέξει και να στείλει στη Γη πολύτιμα επιστημονικά στοιχεία, ενώ δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ξανά εντός του 2015.

Το περιοδικό «Physics World» συμπεριέλαβε στη δεκάδα των κορυφαίων επιτευγμάτων αρκετά άλλα σημαντικά γεγονότα από διάφορα πεδία του κόσμου της Φυσικής. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονταν η δημιουργία της πρώτης ακουστικής ακτίνας έλξης, που μπορεί να ελκύσει αντικείμενο μέσω ηχητικών κυμάτων, που αποτελεί ανακάλυψη Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων και η δημιουργία μιας νέας ολογραφικής μνήμης από Ρώσους και Αμερικανούς επιστήμονες, η οποία επιτρέπει την αποθήκευση δεδομένων σε μαγνητικά ολογράμματα. Επίσης, στην πρώτη δεκάδα τοποθετήθηκε η πρόκληση μίνι εκρήξεων τύπου σούπερ νόβα σε εργαστήριο από διεθνή επιστημονική ομάδα.
Νέα περίοδος λειτουργίας του CERN

Εξάλλου, σημαντική είδηση για την επιστημονική κοινότητα αποτελεί η επαναλειτουργία του επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), που βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τον Φεβρουάριο του 2013 και αναμένεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου τον Μάρτιο του 2015. Μέσα στον Μάιο πιθανότατα θα ξεκινήσουν και οι νέες συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων με σχεδόν διπλάσια ενέργεια από αυτή που χρησιμοποιούνταν έως τώρα. Η νέα περίοδος λειτουργίας του επιταχυντή θα διαρκέσει τρία χρόνια με τους φυσικούς να ελπίζουν σε μία νέα ιστορική ανακάλυψη.

About Freegr network

Από το Blogger.