τεχνολογία

Benchmarks των επερχόμενων GPUs, AMD DFRC και σταθεροποίηση των τιμών των Radeon

Τις τελευταίες μέρες είχαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εξελίξεις στις GPUs με σημαντικότερη ίσως, αυτή με την διαρροή benchmarks για τις μελλοντικές κάρτες της AMD και της Nvidia. Επιπλέον η AMD αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω στο "Dynamic Frame Rate Control", ενώ όσον αφορά τις κάρτες της, αναλυτές εκτιμούν ότι η περίοδος μειώσεως τιμών στις Radeon Κάρτες, έφτασε στο τέλος της.
Να δούμε τα παραπάνω λίγο πιο αναλυτικά. Πρώτα είχαμε την διαρροή benchmarks τα οποία εμφανίστηκαν στο forum του ChipHell και τα οποία υποτίθεται ότι δείχνουν τις επιδόσεις των μελλοντικών μοντέλων των δύο κυρίαρχων κατασκευαστών. Στα benchmarks αυτά, αν υποθέσουμε ότι είναι αληθινά, υπάρχουν πληροφορίες τόσο για τις επιδόσεις του Fiji XT που θεωρείτο μέχρι πρόσφατα το κορυφαίο μοντέλο που αναμέναμε από την AMD, όσο και του Bermuda XT. Το Bermuda XT είναι η πρώτη φορά που το συναντάμε και δείχνει να είναι ισχυρότερο από το Fiji XT.

Nvidia GM200 TItan 2 AMD Fiji Bermuda

Στα benchmarks υπάρχουν αποτελέσματα και από δύο κάρτες οι οποίες φαίνονται να βασίζονται στο GM200 της Nvidia, με την μία από αυτές να έχει την πλήρη έκδοση του chip και η άλλη μια κομμένη έκδοση αυτού. Το GM200 είναι το chip που θα αποτελέσει την βάση για τα νέα hi end μοντέλα της Nvidia και η ύπαρξή του θεωρείτο δεδομένη, ακόμα και πριν την διάθεση των GTX 970 και GTX 980. Το GM200 αναμένεται να αποτελέσει τον πυρήνα για την Titan II και πιθανόν της GTX 980Ti.

Nvidia GM200 TItan 2 AMD Fiji

Στον δεύτερο πίνακα που διέρρευσε, φαίνεται ότι οι κατασκευαστές έχουν βελτιώσει σημαντικά και το performance/watt, με τα μοντέλα τους να αποδίδουν σημαντικά καλύτερα σε σχέση με τα μοντέλα της προηγούμενης γενιάς, χωρίς να έχουν ανάλογα υψηλή κατανάλωση.

Σε αυτόν τον τομέα, αυτόν της κατανάλωσης, η AMD αποκάλυψε σήμερα ότι δουλεύει σε ένα νέο χαρακτηριστικό το οποίο ονομάζει "Dynamic Frame Rate Control"(DFRC ). Την αποκάλυψη έκανε ο Chris Hook της AMD, με μια ανάρτησή του στο internet. Το DFRC αναλαμβάνει να ρίξει αυτόματα την κατανάλωση της κάρτας γραφικών μέσα στα παιχνίδια, όταν δεν απαιτείται η πλήρη ισχύς της κάρτας. Αν για παράδειγμα για την ομαλή απεικόνιση των γραφικών ενός παιχνιδιού, αρκούν 60 frames per second(fps) και η κάρτα αποδίδει 100 ή και παραπάνω fps, το DFRC πιθανόν θα ρίχνει τις συχνότητες λειτουργίας, καθώς και το ρεύμα της κάρτας, σε χαμηλότερα επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο η κατανάλωση ενέργειας την ώρα του παιχνιδιού, η θερμοκρασία του πυρήνα της κάρτας, καθώς και ο θόρυβος από το σύστημα ψύξης, θα μειώνονται σημαντικά.

Τέλος, σύμφωνα με διάφορους αναλυτές, η αγορά όσον αφορά τις Radeon κάρτες, έχει αρχίσει και σταθεροποιείται. Οι τελευταίες προωθητικές ενέργειες και προσφορές φαίνεται ότι βοήθησαν να μειωθεί το μεγάλο απόθεμα καρτών που υπήρχε και η επανεμφάνιση refurbished Radeon μοντέλων στην αγορά, κάτι που είχε εκλείψει το τελευταίο διάστημα, πιθανόν σηματοδοτεί το τέλος στις μειώσεις των τιμών των καρτών που παρατηρούσαμε τους τελευταίους μήνες. Οπότε οι τιμές αναμένεται να σταθεροποιηθούν και να μην συνεχίσουν αυτή την πτωτική τους πορεία.

About Freegr network

Από το Blogger.