τεχνολογία

AMD GPUs: Sea Islands μέσα στο 2013

Διερρεύσαν τις προηγούμενες ημέρες τα χαρακτηριστικά για τις νέες σειρές από την AMD στις κάρτες γραφικών και έτσι σήμερα μπορούμε να πάρουμε μία ιδέα για το τι θα δούμε στο μέλλον. Για αρχή τους πρώτους μήνες του 2013 περιμένουμε την νέα οικογένεια "Sea Islands" ή αλλιώς Radeon HD8000 series που θα κατασκευάζονται στα 28nm και έχουμε τα πρώτα χαρακτηριστικά για τον πυρήνα Oland που θα εμφανιστεί στην έκδοση Oland XT “HD8870″ και στην Oland Pro “HD8850″. Ο νέος αυτός πυρήνας θα έχει 3,4δις transistors σε σχέση με τα 2,8δις του τωρινού πυρήνα Pitcairn που ανήκει στην οικογένεια Southern Islands.
Το ενδιαφέρον είναι οτι κατά την κυκλοφορία του δεν θα υπάρχει αντίστοιχος αντίπαλος από την NVIDIA μιας και η ανανέωση του Kepler αναμένεται μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Συνεχίζοντας στο 2014 θα παρουσιαστεί από την AMD η οικογένεια Volcanic Islands ως ο διάδοχος των Sea Islands και σαν αντίπαλος του NVIDIA Maxwell και της δεύτερης γενιάς Xeon-Phi από την Intel. Θα κατασκευάζεται στα 20nm είτε από την TSMC είτε από την Common Platform Alliance.
Οι επιδόσεις τους σίγουρα θα είναι καταιγιστικές αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε κάτι. Το 2015 θα μας επιτεθούν οι πειρατές ή αλλιώς ο διάδοχος των Volcanic Islands που θα ονομάζονται Pirate Islands και θα κατασκευάζονται στα 14nm. Φαίνεται οτι οι εργασίες για αυτή την σειρά έχουν αρχίσει μιας και η φάση της ανάπτυξης νέων πυρήνων διαρκεί δύο ως τέσσερα χρόνια πριν από την κυκλοφορία τους. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον μέχρι τότε να δούμε τις επιδόσεις θα έχουν και οι κάρτες από την AMD και από την NVIDIA.

About Freegr network

Από το Blogger.