κινητά

Δημοφιλή apps παρακολουθούν ασταμάτητα τους χρήστες

Ερευνητές του MIT ανέλυσαν διάφορα δημοφιλή Android apps, και ανακάλυψαν πως πολλά από αυτά, συλλέγουν τις προσωπικές πληροφορίες μας, ακόμη και όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πασίγνωστο παιχνίδι Αngry Birds , μέσω του οποίου η κατασκευάστρια εταιρεία Rovio, παρακολουθεί και καταγράφει τα γεωγραφικά δεδομένα των χρηστών από το GPS και το WiFi των συσκευών τους.
Άλλο ένα παράδειγμα, είναι το παιχνίδι Bowman, το οποίο καταγράφει το ιστορικό του Web browsing των χρηστών, για πολύ ώρα αφού σταματήσουν να παίζουν. Επίσης, η εφαρμογή WhatsApp, δημοφιλές υποκατάστατο γραπτών μηνυμάτων, διαβάζει τα address books των χρηστών, ασταμάτητα.
Οι ερευνητές έψαξαν εφαρμογές μόνο στην πλατφόρμα του Android, πιθανότατα γιατί είναι πιο εύκολα προσβάσιμες, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το ίδιο συμβαίνει και με εφαρμογές του iPhone και του iPad.
Βεβαίως, οι developers περιορίζονται ως προς τι μπορούν να κάνουν με τα δεδομένα των χρηστών που συλλέγουν και οι εφαρμογές όσων παραβιάζουν τους κανόνες, αφαιρούνται από το Google Play. Το αντικείμενο της έρευνας όμως, είναι να αναδείξει τις επιπτώσεις που έχουν στην ιδιωτικότητα των χρηστών, τα διάφορα apps.
Οι εφαρμογές έχουν νόμιμους λόγους για τους οποίους συλλέγουν τις πληροφορίες των χρηστών, αλλά το ερώτημα είναι για ποιο λόγο συνεχίζουν να συλλέγουν δεδομένα όταν οι χρήστες δεν τις χρησιμοποιούν. Οι ερευνητές του MIT ελπίζουν πως τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στο να υπάρξει καλύτερη προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών. pathfinder.gr

About Freegr network

Από το Blogger.