Οι εξωτικές ιδιότητες των νανοσωλήνων άνθρακα, ενός τεχνητού υλικού που συγκεντρώνει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, μπορούν να αξιοποιηθούν και για τη δημιουργία ολογραφικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, διαπιστώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία.
Οι νανοσωλήνες είναι κούφιοι κύλινδροι από άτομα άνθρακα με διάμετρο μερικών νανομέτρων, ή δισεκατομμυριοστών του μέτρου. Είναι έως και 100 φορές πιο ανθεκτικοί από το ατσάλι, το βάρος τους όμως είναι έξι φορές μικρότερο.
Οι νανοσωλήνες χρησιμοποιούνται πειραματικά για την παραγωγή εξαιρετικά ανθεκτικών υλικών και πιστεύεται ότι μια μέρα θα αντικαταστήσουν το πυρίτιο στα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Όπως φαίνεται, όμως, θα μπορούσαν να προσφέρουν και πιο ζωντανές τρισδιάστατες εικόνες.
Τα ολογράμματα είναι ένα είδος δισδιάστατων φωτογραφιών που, όταν φωτιστούν κατάλληλα, μοιάζουν με παράθυρα που βλέπουν σε τρισδιάστατες σκηνές. Τα εικονοστοιχεία (pixel) από τα οποία αποτελούνται τα ολογράμματα σκεδάζουν (εκτρέπουν) τις φωτεινές ακτίνες και τις κάνουν να τις αλληλεπιδρούν έτσι ώστε να δίνουν την εντύπωση του βάθους.
Οι νανοσωλήνες, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Advanced Materials, μειώνουν το μέγεθος των εικονοστοιχείων, αυξάνοντας έτσι την ποιότητα της εικόνας και μεγαλώνοντας τη γωνία υπό την οποία μπορεί κανείς να τα κοιτάξε
Home / ειδήσεις /
τεχνολογία /
freegr.gr /
future /
hardware /
news /
tech
/ Νανοσωλήνες άνθρακα για ολογράμματα υψηλής ανάλυσης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου