ειδήσεις

Η AMD ετοιμάζει την σχεδίαση των EPYC CPU

Η εταιρία μετά την επίθεση της Intel σχετικά με τη χρήση πολλών 8πύρηνων die στους server EPYC επεξεργαστές της αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η σχεδίαση "συμφέρει". Αρχικά η επικρατούσα άποψη τόσο της κοινότητας όσο και της ίδιας της AMD που χτίζει τα εν λόγω CPU είναι το κόστος. 
Το RnD και ο χρόνος που θα σπαταλούσε η εταιρία φτιάχνοντας έναν EPYC με 32 πυρήνες σε ένα die δεν αποτελούσε επιλογή η εταιρία ειδικά εάν ήθελε να παραμείνει εντός του timeframe που είχε ορίσει με τους Ryzen. Η παραγωγή ενός 8πύρηνου die από την άλλη, όπως αυτών που φέρουν οι Ryzen 7 1700(X) και 1800X είναι πιο φθηνή και παράγονται σε μεγαλύτερους αριθμούς απ' ότι ένας υποθετικός 32-πύρηνος, άρα η AMD καταφέρνει μειωμένο κόστος αλλά μεγαλύτερο die size μιας και κάθε die είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί αυτόνομα οπότε θα περιέχει και "διπλές" μονάδες, όπως ελεγκτές μνημών τους οποίους όμως η εταιρία αξιοποιεί στη νέα Naples πλατφόρμα. 
Τα παραπάνω τα δημοσίευσε στο συνέδριο HotChips και μιας και στην αρχή αναφερθήκαμε στο κόστος, η κίνηση της AMD να χρησιμοποιήσει τα έτοιμα dies από την desktop αγορά της εξοικονομεί περίπου 40% στο κόστος του κάθε die και είναι ένα σημαντικό ποσό για την ειδική αυτή αγορά.

About Freegr network

Από το Blogger.