τεχνολογία

Πόσο αδιάβροχο είναι το τηλέφωνό σας;

Είναι συνηθισμένο για τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, smartwatches και άλλων συσκευών να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι αδιάβροχα, αλλά τι σημαίνουν οι πιστοποιήσεις ανθεκτικότητας των συσκευών τους, για τις οποίες υπερηφανεύονται εταιρείες όπως η Apple, η Sony και η Samsung;
Θα έχετε ακούσει πιθανώς αυτές τις εταιρείες να αναφέρουν αυτές τις "αξιολογήσεις IP". Πρόκειται για ένα διεθνές πρότυπο που καθορίζει τους βαθμούς προστασίας των συσκευών έναντι υγρών, σκόνης και στερεών αντικειμένων.
Συσκευές όπως το iPhone X, το iPhone 8, το Samsung Galaxy S8, το Sony Xperia XZ1 και ακόμη και το Apple Watch 3 ισχυρίζονται ότι έχουν αντοχή απέναντι στο νερό, αλλά δεν έχουν όλες την ίδια βαθμολογία IP.
Συνήθως θα βλέπετε αριθμούς όπως το IP67 δίπλα από το iPhone X ή το iPhone 8, ενώ ο αριθμός IP68 χρησιμοποιείται στα Samsung Galaxy S8, Galaxy Note 8 και Sony Xperia XZ Premium.
Τι σημαίνει όμως IP;
Αυτά τα γράμματα "IP" αναφέρονται στο "Ingress Protection" ("προστασία εισόδου"), το οποίο με απλούς όρους σημαίνει πόσο εύκολα μπορεί να εισβάλλει σκόνη και νερό στο εσωτερικό της συσκευής σας.
Το τμήμα IP του όρου δεν αλλάζει, γι 'αυτό είναι οι αριθμοί που πραγματικά θα πρέπει να προσέχετε, για να υπολογίσετε πόσο ανθεκτική είναι η συσκευή σας.
Ο πρώτος αριθμός στην ακολουθία αναφέρεται στην προστασία έναντι των στερεών. Αυτό σημαίνει, ότι θα σας πει πόσο πιθανό είναι η σκόνη να εισέλθει στη συσκευή και αν, για παράδειγμα, μπορεί να είναι πρόβλημα, να πάρετε τη συσκευή σας στην παραλία και την αφήσετε στην άμμο.


Κυρίως θα δείτε μόνο τον αριθμό πέντε ή έξι να εμφανίζεται εδώ. Ο αριθμός πέντε σημαίνει ότι "η εισροή σκόνης δεν εμποδίζεται πλήρως, και δεν πρέπει να εισέρχεται σε επαρκή ποσότητα ώστε να παρεμποδίζει την ικανοποιητική λειτουργία του εξοπλισμού - πλήρης προστασία από την επαφή". Ωστόσο, αν είναι έξι, η συσκευή θα είναι πιο προστατευμένη καθώς ο ορισμός αναφέρει "καμία εισχώρηση σκόνης".
Μερικές φορές θα δείτε επίσης μια βαθμολογία όπως το IPX8, όπου η εταιρεία δεν αποκαλύπτει τον αριθμό προστασίας των προϊόντων, από τη σκόνη, έτσι αντικαθιστά τον αριθμό με ένα "Χ".
Τι σημαίνει ο δεύτερος αριθμός;
Ο δεύτερος αριθμός στην αξιολόγηση IP αναφέρει το πόσο αδιάβροχη είναι η συσκευή σας και εδώ είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα.
Σχεδόν όλες οι κινητές συσκευές έχουν βαθμολογία IP με αριθμό τουλάχιστον 3 ή 4, το οποίο σημαίνει ότι είναι προστατευμένες από το πιτσίλισμα ή τον ψεκασμό νερού και εξασφαλίζει ότι η συσκευή σας δεν θα καταστραφεί αμέσως από τη βροχή καθώς τη χρησιμοποιείτε. Οι αριθμοί που σας ενδιαφέρουν αρχίζουν από το 5. Αυτή είναι η προστασία από το "νερό που εκλύεται από ένα ακροφύσιο (6.3mm) έναντι του περιβλήματος από οποιαδήποτε κατεύθυνση". Εάν η βαθμολογία IP είναι η 6, τότε η συσκευή είναι προστατευμένη "από νερό που εκλύεται σε ισχυρούς πίδακες (ακροφύσιο 12.5mm) από οποιαδήποτε κατεύθυνση".
Ποια τηλέφωνα περιλαμβάνουν τις αντίστοιχες αξιολογήσεις IP;
Μπορείτε να καταλάβετε λοιπόν ότι κανένα τηλέφωνο δεν είναι 100% αδιάβροχο. Είναι πάντα πιθανό ότι θα περάσει λίγο νερό στα ενδότερα της συσκευή σας αν το βυθίσετε πολύ βαθιά ή το αφήσετε εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν ψάχνετε για ένα από τα πιο ανθεκτικά smartphones, υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως το AGM X2, το Doogee S60 ή το Ulefone Armor 2 που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να προστατεύονται από κραδασμούς, χτυπήματα, σκόνη και νερό.


Εάν θέλετε απλά ένα κανονικό τηλέφωνο, τότε συνιστούμε να ανατρέξετε στα επίσημα χαρακτηριστικά κάθε κατασκευαστή, που μπορείτε να βρείτε εύκολα στις αντίστοιχες ιστοσελίδες. Εάν η συσκευή σας έχει υψηλή βαθμολογία IP, είναι πιθανό να μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στο μπάνιο ή κοντά σε μια πισίνα χωρίς να ανησυχείτε.
Οι συσκευές IP67 περιλαμβάνουν το iPhone X, το Huawei Mate 10 Pro, το Google Pixel 2 και το Pixel XL 2, το HTC U11, το iPhone 8, καθώς και το iPhone 7.
Οι συσκευές που έχουν πιστοποιηθεί με IP68 περιλαμβάνουν τα μοντέλα Samsung Galaxy Note 8, Galaxy S8, Galaxy S8 Plus, LG V30, LG G6, Sony Xperia XZ1, Sony Xperia XZ Premium και Samsung Galaxy S7.

About Freegr network

Από το Blogger.