τεχνολογία

Αυξημένη χρήση φορητών συσκευών και κίνδυνοι για τους χρήστες

Ο Δείκτης Ψηφιακής Ασφάλειας της Kaspersky Lab βασίζεται στα αποτελέσματα παγκόσμιων online ερευνών σε χρήστες του διαδικτύου, που πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο από την Kaspersky Lab. Το πρώτο μισό του 2017, συμμετείχαν στην έρευνα 21.081 χρήστες από 32 χώρες και ηλικίας 16 ετών και άνω. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι σύγχρονοι χρήστες χρησιμοποιούν πιο σπάνια υπολογιστές για τις ηλεκτρονικές τους δραστηριότητες, αλλά προτιμούν να χρησιμοποιούν φορητές συσκευές. Λαμβάνοντας ως παράδειγμα το email, το 78% των χρηστών έχει πρόσβαση στο email του από υπολογιστές, σε σύγκριση με το 87% τους προηγούμενους έξι μήνες. Το 67% το κάνει από τις φορητές συσκευές του, μέγεθος αυξημένο σε σύγκριση με το 59% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Το ποσοστό των χρηστών που χρησιμοποιούν τις φορητές συσκευές τους για online αγορές έχει αυξηθεί στο 50% από 41% τους προηγούμενους έξι μήνες, ενώ το ποσοστό των χρηστών που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές από τους υπολογιστές τους μειώθηκε από 80% σε 75%. Αυτή η τάση παρατηρείται στους περισσότερους τύπους ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων που παρακολουθούνται στον Δείκτη. Επιπλέον, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια, ο μέσος αριθμός συσκευών ανά νοικοκυριό παρουσίασε ελαφρά μείωση – κυρίως λόγω της μείωσης του αριθμού των υπολογιστών ανά νοικοκυριό. Σήμερα, ένα μέσο νοικοκυριό έχει 6,2 συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, σε σύγκριση με 6,3 το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των χρηστών με λύση ασφάλειας στις συσκευές τους έχει επίσης παρουσιάσει μείωση. Ενώ στα τέλη του 2016 μόνο το 39% των ερωτηθέντων δεν είχε προστατεύσει όλες τις συσκευές του, τώρα το 41% των χρηστών παραδέχεται ότι δεν διαθέτει καθόλου προστασία. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι χρήστες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο φορητές συσκευές τις οποίες, πολύ συχνά, αφήνουν χωρίς λύση προστασίας σε σύγκριση με τους υπολογιστές τους. Αυτή είναι μια επικίνδυνη τάση: οι χρήστες αντιμετωπίζουν κινδύνους κατά τη χρήση φορητών συσκευών και όσο περισσότερο τις χρησιμοποιούν για δραστηριότητες στο Διαδίκτυο τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
Από τις αρχές του 2017, οι βάσεις δεδομένων της Kaspersky Lab έχουν απαριθμήσει πάνω από 20 εκατομμύρια κακόβουλα αντικείμενα που στοχεύουν σε συσκευές Android. Οι χρήστες Android αντιμετωπίζουν σήμερα προγράμματα ransomware που κρυπτογραφούν τα δεδομένα του χρήστη στο τηλέφωνό τους σε αντάλλαγμα για λύτρα. Επίσης, κακόβουλο λογισμικό που αποσκοπεί στην κλοπή χρημάτων από εφαρμογές mobile banking και ιστοσελίδες phishing που έχουν σχεδιαστεί για να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στους λογαριασμούς ενός χρήστη, για παράδειγμα, στα κοινωνικά δίκτυα. Ως αποτέλεσμα, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, ένας στους τέσσερις (27%) ερωτηθέντες ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα ψηφιακού εγκλήματος σε κάποιο είδος συσκευής. Αν και κατά μέσο όρο το ποσοστό αυτών των επηρεαζόμενων χρηστών έχει μειωθεί τους πρώτους 6 μήνες του έτους, αυτή η μείωση παρατηρήθηκε μόνο στους ερωτηθέντες που είχαν εγκαταστήσει λύσεις ασφαλείας στις συσκευές τους.

About Freegr network

Από το Blogger.