κινητά

ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΟΙ ΤΡΙΠΛΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ;

Φαίνεται ότι το 2018 έμελλε να αποτελέσει την έναρξη της κυκλοφορίας smartphone συσκευών με τριπλή κάμερα, καθώς και η Huawei αλλά και η LG μας σύστησαν με μοναδικά camera setups. Η Samsung αποφάσισε ότι οι τρεις κάμερες δεν ήταν αρκετές, προβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο στην κυκλοφορία του Galaxy A9 2018.
Τα smartphones με διπλή κάμερα έρχονται σε πέντε διαφορετικούς τύπους. Όλα διαθέτουν έναν depth sensor, μια telephoto camera, μια super wide angle κάμερα, μια monochrome κάμερα ή μια κάμερα για λήψεις στο σκοτάδι. Τηλέφωνα με telephoto, super-wide angle, monochrome ή δευτερεύουσα κάμερα για λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού σε γενικές γραμμές μπορούν να προβούν στη συλλογή πληροφοριών βάθους για πορτραίτα και άλλα effects, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη χρήσης ενός dedicated αισθητήρα. Συνήθως έχουμε την ευκαιρία να δούμε αισθητήρες depth σε πιο φθηνά τηλέφωνα, όπου οι κατασκευαστές θέλουν να επιτρέψουν τα depth effects σε οικονομικά τηλέφωνα.
Αλλά η μετάβαση σε σύστημα διπλής κάμερας σίγουρα σου προσφέρει περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με μια και μόνο κάμερα. Αλλά η επιλογή της δεύτερης κάμερας είναι δύσκολη. Ίσως θα θέλεις έναν φακό wide-angle για να λάβεις περισσότερα στοιχεία στη φωτογραφία. Ίσως θα θέλεις μια κάμερα που προορίζεται για συνθήκες χαμηλού φωτισμού προκειμένου να λαμβάνεις εκπληκτικές φωτογραφίες στο σκοτάδι. Ίσως θέλεις καλύτερο zoom. Ανεξάρτητα από τις ανάγκες σου, μπορείς μόνο να επιλέξεις μια από αυτές τις δευτερεύουσες κάμερες όταν αγοράζεις ένα dual camera smartphone.
Η μετάβαση σε συστήματα τριπλής κάμερας προσφέρει ακόμη περισσότερες επιλογές. Αντί για μια telephoto camera ή μια wide-angle, μπορείς να έχεις και τις δυο (επιπροσθέτως με την κανονική κάμερα). Το Huawei P20 Pro ήταν η πρώτη συσκευή που διέθετε τριπλή κάμερα, με μια κύρια 40MP, μια 8MP 3x telephoto κάμερα και μια 20MP monochrome. Ο συνδυασμός των φακών και του software είχε ως αποτέλεσμα εξαιρετικές φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και εξαιρετικές ικανότητες zoom.
Η Huawei για αρκετό χρονικό διάστημα χρησιμοποιούσε monochrome camera για να βελτιώσει τις φωτογραφίες που λαμβάνετε σε χαμηλό φωτισμό, αλλά χρησιμοποιούσε επίσης αυτήν την κάμερα για να δημιουργήσει καλύτερο digital zoom που το αποκαλούσε hydrid zoom. Το LG V40 έχει και αυτό τριπλό setup. Η συσκευή της LG προσφέρει μια κύρια των 12MP, μια των 12MP 2x telephoto και μια των 16MP super wide angle. Μια λύση σαν αυτή σημαίνει ότι σου προσφέρονται τρεις διαφορετικές επιλογές όπως φαίνεται παρακάτω.
Η Samsung από την μεριά της πίστεψε ότι χρειαζόμαστε ακόμη μια κάμερα στο πίσω μέρος όταν έκανε το ντεμπούτο του το Galaxy A9 2018, με τετραπλό σύστημα κάμερας. Επιπροσθέτως με την standard, super wide και telephoto κάμερα, η εταιρεία πρόσθεσε και έναν 5MP depth sensor. Είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση γιατί οι super wide και οι telephoto κάμερες μπορούν να προσφέρουν depth πληροφορίες. Στη πράξη, το Galaxy Note 8, Galaxy Note 9 και galaxy S9 Plus μπορούν να προβούν στη δημιουργία Live Focus φωτογραφιών με την βοήθεια της telephoto κάμερας. Και η προσθήκη ενός depth sensor βοηθάει στη λήψη ακόμη περισσότερων πληροφοριών βάθους για ακόμη καλύτερα πορτραίτα και bokeh effects.
Ένα σημαντικό μειονέκτημα της χρήσης τεσσάρων καμερών είναι ο χώρος. Σε αντίθεση με την DSLR κάμερα, οι κάμερες των smartphones δεν έχουν την πολυτέλεια του χώρου. Μεταξύ της οθόνης, του chipset της μπαταρίας και άλλων εξαρτημάτων δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χώρου. Οι αισθητήρες των smartphones είναι ήδη πολύ μικροί, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν πολύ λιγότερο φως σε σχέση με μια μεγαλύτερη DSLR. Και αυτό εξαναγκάζει τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν smart image processing για να κλείσει την απόσταση με τους μεγαλύτερους αισθητήρες.
Η προσθήκη περισσότερων καμερών συνεπάγεται τη μείωση του μεγέθους των αισθητήρων ακόμη περισσότερο όπως και άλλων εξαρτημάτων, ή την πλήρη ανασχεδίαση του smartphone για την ενσωμάτων περισσότερου hardware. Αν ο κατασκευαστής επιλέξει το πρώτο, τη μείωση των αισθητήρων, η τεχνολογία image processing ίσως δεν κάνει μεγάλη διαφορά.
Και δεν είναι το θέμα ότι η προσθήκη περισσότερων καμερών αυτόματα βελτιώνει την ποιότητα των φωτογραφιών. Αν ένα smartphone δεν μπορεί να λάβει καλές φωτογραφίες, θα συνεχίσει να μην λαμβάνει καλές, όσες κάμερες και αν προσθέσεις.
Η L16 κάμερα που έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι, ερχόταν εξοπλισμένη με 16 κάμερες διαφορετικών focal lengths (από 28mm ως 150mm). Όταν συνεργάζονται μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικό zoom και 52MP φωτογραφίες. Όλα φαντάζουν όμορφα, αλλά στη θεωρία. Ωστόσο, η ταχύτητα του processing, η ανάγκη χρήσης του Lumen app της Light και τα ανάμεικτα συναισθήματα από τα αποτελέσματα, οι reviewers είχαν πολλά αρνητικά να σχολιάσουν. Επιπλέον, οι κακές επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και η έλλειψη υποστήριξης video, όλα αυτά την καθιστούσαν μια κακή επιλογή.
Σίγουρα τα updates μελλοντικά θα την βελτιώσουν, ωστόσο το προαναφερθέν παράδειγμα πρέπει να δώσει ένα μάθημα στους Android OEMs. Απλώς η προσθήκη περισσότερων καμερών, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από το να λύσει. Σε κάθε περίπτωση, η Huawei έδειξε ότι μπορείς να έχεις εκπληκτικά αποτελέσματα από συστήματα τριπλής κάμερας. Και μάλλον θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς και για τα flagships του 2019. Το Galaxy S10 φημολογείται ότι θα αποκτήσει σύστημα τριών καμερών.

About Freegr network

Από το Blogger.