κινητά

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν ακολουθούν την τεχνολογία των κινητών

Αν αγόρασες πρόσφατα ένα νέο flagship smartphone, οι πιθανότητες είναι ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα είναι χειρότερη σε σχέση με ένα παλαιότερο μοντέλο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Washington Post έκανε το ίδιο battery test ξανά και ξανά σε 13 συσκευές. Με λίγες εξαιρέσεις, τα φετινά μοντέλα συμπεριφέρθηκαν χειρότερα σε σχέση με τα smartphones του προηγούμενου έτους.  Η μπαταρία του iPhone XS πέθανε 21 λεπτά νωρίτερα σε σχέση με του iPhone X. Τα Pixel 3 της Google αντεπεξήλθαν μιάμιση ώρα λιγότερο σε σχέση με τα Pixel 2.
Η αλήθεια είναι, ότι οι κατασκευαστές smartphone συσκευών, προσπαθούν με κάθε τρόπο να βελτιώσουν την διάρκεια της μπαταρίας, με επεξεργαστές που καταναλώνουν μικρότερα ποσά ενέργειας, διάφορα low power modes και με την χρήση της AI. Και πάλι όμως τα αποτελέσματα των δοκιμών της Washington Post αλλά και άλλων reviewers αποκαλύπτουν ένα κοινό μυστικό της βιομηχανίας: Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στη τεχνολογία των σύγχρονων smatphones.
Οι μπαταρίες βελτιώνονται με πολύ αργό ρυθμό, περίπου 5% κάθε χρόνο, αναφέρει ο Nadim Maluf, ο CEO μιας εταιρείας της Silicon Valley που αποκαλείται Qnovo και βοηθά στο optimize των μπαταριών. Αλλά η κατανάλωση ενέργειας στα smartphone ανεβαίνει πολύ πιο γρήγορα από αυτό το ποσοστό. Η αιτία μπορεί να είναι η ζήτηση για μεγαλύτερες αναλύσεις, οι πιο περίπλοκες εφαρμογές και η ανικανότητά μας να αφήσουμε κάτω τη συσκευή. Οι μπαταρίες, ιόντων λιθίου, παρά το θαύμα της επαναφόρτισής τους, έχουν όμως και κάποιους περιορισμούς, όπως η χωρητικότητα η οποία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και ο κίνδυνος έκρηξης αν καταστραφούν.
Και η κατάσταση αυτή μόνο θα επιδεινωθεί. Η νέα τεχνολογία των δικτύων 5G θα βάλει ακόμη ένα επιπρόσθετο βάρος στις μπαταρίες. Ωστόσο η ελπίδα δεν πεθαίνει, από την άποψη ότι δυο συσκευές οι οποίες τα πήγαν καλά στις δοκιμές, τα Samsung Galaxy Note 9 και το iPhone XR, προσφέρουν μερικές ιδέες για το πως οι κατασκευαστές μπορούν να δημιουργήσουν smartphones που θα προσφέρουν καλή αυτονομία, τουλάχιστον μέχρι μια νέα τεχνολογία μπαταρίας καταφθάσει.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών της Washington Post, έκαναν τον συντάκτη να συνεργαστεί με άλλους reviewers από το Cnet, το Toms Guide και το Consumer Reports. Η συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας μειώνεται, αναφέρει ο Mark Spoonauer ο Editor in Chief του Toms Guide ο οποίος και αυτός διαπίστωσε ότι η διάρκεια μπαταρίας του iPhone XS είναι μικρότερη από του iPhone X. Πολλά τηλέφωνα με καλύτερη αυτονομία, είναι ήδη ενός χρόνου παλαιά.
Αλλά όχι όλοι οι reviewers έχουν διαπιστώσει τις ίδιες μειώσεις και οι διαφορές στα αποτελέσματα, δίνουν μερικό φως στο τι πραγματικά συμβαίνει. Μεγαλύτερα smartphones συνήθως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, αλλά το όλο θέμα δεν είναι τόσο απλό, όσο το μέγεθος των μπαταριών. Θυμάστε τα Blackberry; Είχαν πολύ μικρότερες μπαταρίες από τα σημερινά smartphones, αλλά μπορούσαν να προσφέρουν ολόκληρες μέρες αυτονομίας χωρίς να φορτιστούν.
Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει το τέλειο battery test. Οι δοκιμές της Washington Post, δανείζονται στοιχεία από τις δοκιμές μιας ομάδας που αποκαλείται Embedded Microprocessor Benchmark Consortium  και στρεσάρουν την οθόνη.  Χρησιμοποίησαν ένα μετρητή φωτός για να ρυθμίσουν όλα τα τηλέφωνα στην ίδια φωτεινότητα και εξαναγκάζουν τους browsers να επαναφορτώνουν και να κάνουν scrolling σε μια σειρά ιστοσελίδων.
Τόσο η Washington Post όσο και το Cnet διαπίστωσαν ότι τηλέφωνα με οθόνες υψηλής ανάλυσης, ή τηλέφωνα που χρησιμοποιούν τεχνολογία σαν την OLED παρουσιάζουν μικρότερη αυτονομία. (Η τεχνολογία αυτή μπορεί να απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να δώσει φως). Επομένως, αν θέλετε το τηλέφωνό σας να διαρκεί περισσότερο, μειώστε τη φωτεινότητα. Ή σταματήστε να ασχολείστε μαζί του τόσο πολύ.
Το Tom Guide βάζει ακόμη έναν παράγοντα. Το δίκτυο κινητής. Βάζει τις συσκευές να τρέχουν μέσα από μια σειρά ιστοσελίδων μέσω LTE. Και διαπίστωσαν μειωμένη διάρκεια μπαταρίας στο Pixel 3XL σε σχέση με το Pixel 2XL. Αν θες η μπαταρία σου να κρατά περισσότερο, χρησιμοποίησε το Wi-Fi όταν είναι εφικτό, ή το Airplane Mode αν δεν θες να έχει πρόσβαση η συσκευή σε δίκτυα.
Από την μεριά του όμως το Consumer Reports, στις δοκιμές του βρήκε ότι το iPhone XS επιβίωσε κατά 25% περισσότερο σε σχέση με το iPhone X. Στις δοκιμές χρησιμοποιούν ένα ρομποτικό δάκτυλο για να κάνουν την συσκευή να επιτελεί κύκλους διαφορετικών εργασιών. Επομένως, συνολικά η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μειώνεται ή αυξάνεται; Δεν μπορείς να καταλήξεις σε ένα συμπέρασμα, αναφέρουν στελέχη του Consumer Reports.
Επομένως, τι συμβαίνει με τα smartphones του 2018 στις δοκιμές της Washington Post;
Το Note 9 πετυχαίνει καλύτερη αυτονομία με περισσότερη μπαταρία. Διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 4.000mAh, που είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Note 8. Και η αλήθεια είναι ότι περισσότερα τηλέφωνα έχουν ακολουθήσει αυτήν την τάση. Το iFixit που αποσυναρμολογεί συνέχεια τηλέφωνα, τονίζει ότι οι χωρητικότητες των μπαταριών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δυο χρόνια. Η Huawei με το Mate 20 Pro τοποθέτησε μπαταρία 4.200 mAh.
Το iPhone XR αποτελεί διαφορετική κατηγορία. Κάνει παραχωρήσεις στην τεχνολογία οθόνης, μειώνει την ανάλυση, τη φωτεινότητα και την ποιότητα του χρώματος, κάτι που βοηθά την διάρκεια μπαταρίας. Το iPhone XR διήρκεσε περισσότερο από το iPhone XS (3 ώρες). Η αλήθεια είναι ότι οι χρήστες θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν παραχωρήσεις. Είτε θα θέλετε ένα πιο οικονομικό τηλέφωνο ή θα αναγκάζεστε να το φορτίζετε συνέχεια.
Τέλος, υπάρχει και ο παράγοντας φορτιστής. Η Apple διαθέτει μαζί με τα iPhones, τον ίδιο φορτιστή των 5watt. Θα μπορούσε να πάρει ένα μάθημα από την Google, που πουλά τα Pixel smartphones με έναν 18watt φορτιστή, όπου μπορείτε να έχετε 7 ώρες διάρκεια μπαταρίας με μόλις 15 λεπτά φόρτισης.

About Freegr network

Από το Blogger.