ειδήσεις

AMD Ryzen 4000 'Renoir' APUs για Notebooks

Η αρχή του έτους μας βρήκε και με νέες ανακοινώσεις από την AMD στο κομμάτι των επεξεργαστών με τους νέους APUs για λεπτά notebooks.
Πρακτικά η Zen 2 αρχιτεκτονική του περσινού καλοκαιριού περνάει στη νέα γενιά mobile επεξεργαστών με κωδική ονομασία Renoir και οι βελτιώσεις είναι αρκετές πηγάζοντας όχι μόνο από την αρχιτεκτονική, αλλά και από τη σχεδίαση για αυτή τη σημαντική αγορά. Από τα πολλά media που παρευρίσκονται στη CES έχουμε πολλές πληροφορίες για τη νέα γενιά που πλέον θα συναντάται με έως 8 πυρήνες σε 'ultrathin laptops' όπως χαρακτηριστικά αναφέρει την αγορά η AMD.
5 θα είναι τα συνολικά μοντέλα για τα ultrathin συστήματα και ο κορυφαίος από αυτούς θα ενσωματώνει 8 πυρήνες και 16 threads, ενώ θα υπάρχουν εκδόσεις και χωρίς το SMT (την παράλληλη εκτέλεση δύο threads ανά πυρήνα) προσφέροντας έτσι περισσότερες επιλογές στους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών και κατ' επέκταση στους αγοραστές. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν 15 watt TDP και χρονισμούς από 1.8GHz για τον μεγάλο 8/16 Ryzen 7 4800U φτάνοντας μέχρι και τα 2.7GHz για το single thread στον Ryzen 3 4300U ενώ τα boost clocks ξεπερνούν τα 4GHz στις πιο πολλές περιπτώσεις, ένα χαρακτηριστικό που δε συναντάται συχνά σε λεπτού προφίλ laptops.
Την ίδια στιγμή βλέπουμε την είσοδο και των Ryzen 4000 H-Series επεξεργαστών με έως οκτώ πυρήνες και υψηλότερους χρονισμούς από τις U παραλλαγές, επιτρέποντας έτσι την εγκατάστασή τους σε υψηλότερων επιδόσεων laptops, κάτι που φαίνεται και στο TDP των 45W. Αυτός ο συνδυασμός σύμφωνα με την AMD βρίσκεται 5% μπροστά έναντι του ανταγωνισμού αυτή τη στιγμή ενώ στο κομμάτι των multithreaded επιδόσεων βρίσκεται μπροστά κατά 46%, μετρημένα σε διάφορες εφαρμογές, επαγγελματικές και μη. Το εξίσου σημαντικό με αυτή τη γενιά είναι η μονολιθική σχεδίαση των chips όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία του άρθρου, που απεικονίζει ένα και μόνο die με όλα τα υποσυστήματα όπως CPU + GPU στον ίδιο χώρο βοηθώντας έτσι στη μείωση της κατανάλωσης σε σχέση με τα desktop designs, που χρησιμοποιούν επιπλέον απαιτητικά buses για τη σύνδεση όλων αυτών - κυρίως του I/O die των Zen 2 στους Ryzen 3000.
Η λίστα των επεξεργαστών βέβαια περιλαμβάνει και μερικά άλλα parts όπως η σειρά Athlon και τον AMD Athlon™ Gold 3150U ο οποίος εφοδιάζεται με δύο πυρήνες στα 2.6GHz και μέγιστους χρονισμούς 3.3GHz για entry level laptops φέρνοντας έτσι τη Zen αρχιτεκτονική (πιθανόν της πρώτης γενιάς αν κρίνουμε από τη κατασκευή στα 14nm) σε όλο και περισσότερες αγορές, που μέχρι πρότινος δεν ήταν διαθέσιμη.
Όλοι οι παραπάνω επεξεργαστές θα εμφανιστούν στην αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους με μοντέλα των συνεργατών της AMD, χωρίς να γίνεται λόγος για την ακριβή ημερομηνία ακόμα.About Freegr network

Από το Blogger.