ειδήσεις

WiFi 6E: Ανακοινώθηκε επίσημα το νέο πρότυπο για το φάσμα των 6GHz

Η Wi-Fi Alliance ανακοίνωσε επίσημα μια νέα έκδοση του προτύπου WiFi 6 (802.11ax), το οποίο λανσαρίστηκε επίσημα ως πιστοποίηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι το υποστήριζαν ήδη αρκετές συσκευές. Τώρα, με αφορμή την επέκταση του WiFi 6 στο φάσμα των 6GHz (προσθήκη σε αυτά των 2.4GHz και 5GHz), ο οργανισμός θέλει να ξεχωρίσει τις συσκευές που θα υποστηρίζουν τη νέα συχνότητα δίνοντας τους την πιστοποίηση WiFi 6E.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το φάσμα των 6GHz δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για τα δίκτυα Wi-Fi, καθώς εκκρεμούν οι σχετικές εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές σε πολλές χώρες του κόσμου. Αυτό αναμένεται ότι θα συμβεί αρκετά σύντομα, μιας και ήδη η FCC στις ΗΠΑ έχει εκφράσει την πρόθεση της να διαθέσει τη συγκεκριμένη συχνότητα για τις ανάγκες των δικτύων Wi-Fi. Εφόσον συμβεί αυτό, τότε θα ακολουθήσουν άμεσα οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και Ασία.
Οι πρώτες συσκευές που αναμένεται ότι θα πιστοποιηθούν με το πρότυπο WiFi 6E θα είναι προφανώς smartphones και οικιακά routers, ενώ θα ακολουθήσουν οι επαγγελματικές λύσεις. Τονίζονται, επίσης, από τη Wi-Fi Alliance ότι το WiFi 6E θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις συσκευές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, και θα δώσει λύση στο πρόβλημα “συνωστισμού” των δικτύων WiFi από τη στιγμή που θα ανοίξει 14 επιπλέον κανάλια στα 80MHz και 7 επιπλέον κανάλια στα 160MHz.
Κρατήστε, πάντως, ότι το φάσμα υψηλότερης συχνότητας μπορεί να παρέχει μεγαλύτερες ταχύτητες και περισσότερη χωρητικότητα για τη μεταφορά δεδομένων, αλλά έχει πολύ μικρότερο εύρος και μπλοκάρεται πιο εύκολα από τα φυσικά εμπόδια. Επομένως, το φάσμα του WiFi 6E θα είναι συμπληρωματικό στις υπάρχουσες συχνότητες και όχι για αντικατάσταση τους.

About Freegr network

Από το Blogger.