ειδήσεις

ΠΩΣ θα μετρήσω με τον σωστό τρόπο την ταχύτητα της σύνδεσης μου;

Συνήθως, οι μπάρες στο κινητό ή η ονομαστική ταχύτητα που κλειδώνει το ρούτερ της σταθερής δεν μαρτυρούν το πόσο γρήγορη είναι η σύνδεση μας επειδή συμβαίνουν πολλά στο παρασκήνιο τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση της σύνδεσης.
Για να βελτιστοποιήσετε πραγματικά τη συνδεσιμότητα σας, πρέπει να μάθετε πώς να μετράτε την πραγματική ταχύτητα. Η καλύτερη μέθοδος είναι ή ποσοτική μέτρηση με τις μέγιστες ταχύτητες λήψης (download) και μεταφόρτωσης (upload) που δίνει πραγματικά η σύνδεση σας.
Για να δοκιμάσετε τις ταχύτητες μεταφόρτωσης και λήψης μπορείτε να χρησιμοποιήστε μία από τις πολλές υπηρεσίες μέτρησης που υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Αυτές οι υπηρεσίες σάς επιτρέπουν να στέλνετε και να λαμβάνεται ένα κομμάτι δεδομένων στους διακομιστές τους και μετράνε τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η μεταφορά.
Μερικές από τις ποιο δημοφιλείς  είναι οι παρακάτω:
  • Ookla Speedtest (speedtest.net)
  • Ookla Speedtest App (www.speedtest.net/mobile/) για Android, iOS
  • Netflix’s Fast.Com (www.fast.com) – Χρησιμοποιεί αρχεία βίντεο για δοκιμές και για αυτόν τον λόγο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγξετε αν o πάροχος σας περιορίζει την ροή βίντεο στην σύνδεση σας
  • DSLReports (dslreports.com/speedtest)
  • Meteor από το OpenSignal (meteor.opensignal.com) για Android, iOS
Οι πάροχοι μερικές φορές προτείνουν να κατεβάσουμε ένα αρχείο από κάποιον ftp server συνήθως δικό τους ως εναλλακτικό τρόπο στο να δοκιμάσουμε την απόδοση της λήψης. Άλλες φορές προτείνουν το να κατεβάσουμε ένα αρχείο από κάποιο άλλο αντίστοιχο ftp server όπως από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο FTP Link.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ταχύτητα μου ;
Η δοκιμή μπορεί να έχει κάποιες δυσκολίες καθώς πραγματικά χρειάζεται να απομονώσετε όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Στην κινητή τα πράγματα είναι ακόμα ποιο ρευστά αφού η ταχύτητα είναι άμεσα επηρεαζόμενη από την κάλυψη δικτύου.
Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικούς από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητας σας :
Παράγοντες Σταθερής:
  • Η απόσταση του ρούτερ από το πλησιέστερο  κύριο κατανεμητή (ΚΑΦΑΟ).
  • Η ποιότητα της καλωδίωσης του οικήματος μας και οι πρίζες τηλεφωνίας μπορούν επίσης να προκαλέσουν μείωση ταχύτητας στην περίπτωση της σταθερής ADSL/VDSL σύνδεσης αφού δεν θα επιτρέπουν στο ρούτερ να έχει την μέγιστη δυνατή ταχύτητα συγχρονισμού. Καλό είναι σε παλιότερα κτήρια να γίνεται αντικατάσταση τους.
Παράγοντες Κινητής:
  • Περιορισμένη κάλυψη δικτύου στην περιοχή σας.
  • Δυνατότητες κινητού τηλεφώνου π.χ. .αν η συσκευή σας δεν μπορεί να συνδεθεί σε 4G+ το οποίο είναι διαθέσιμο στην περιοχή σας.
  • Κάποιο εμπόδιο όπως ένας παχύς τοίχος ή μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες επιδρούν αρνητικά στην ταχύτητα αφού μπλοκάρουν τα ασύρματα δίκτυα (είτε WIFI, είτε κινητής τηλεφωνίας).
  • Άλλος παράγοντας που επιδρά αρνητικά στην ταχύτητα σας είναι το συμβόλαιο δεδομένων σας το οποίο μπορεί να μειώνει την ταχύτητα σας μετά από κάποιο συγκεκριμένο όγκο δεδομένων π.χ. τα συμβόλαια Unlimited που υπάρχουν διαθέσιμα αυτήν την στιγμή στην ελληνική αγορά πέφτουν στο 1 Mbps ή στα 1.7 Mbps αντίστοιχα μετά από συγκεκριμένο όγκο δεδομένων  (Συγκρίνετε όλα τα συμβόλαια κινητής με μία ματιά).
Παράγοντες WI-FI:
  • Πολλές συσκευές Wi-Fi στην ίδια περιοχή μπορεί να προκαλέσουν συμφόρηση με αποτέλεσμα χαμηλές χαμηλότερες ταχύτητες.
  • Η σύνδεση στο ρούτερ σας στα 2,4 Ghz έναντι 5 Ghz θα μεταβάλλει τα αποτελέσματα. Τα 5GHz έχουν καλύτερη απόδοση σε κοντινές αποστάσεις.
  • Η απόσταση των συσκευών σας από το ρούτερ ή το access point μπορεί επίσης να προκαλέσει αντίκτυπο με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της ταχύτητας.
  • Kάποιο εμπόδιο όπως ένας παχύς τοίχος ή μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες επιδρούν αρνητικά στην ταχύτητα αφού μπλοκάρουν τα ασύρματα δίκτυα.
Κοινοί παράγοντες Σταθερής και Κινητής:
  • Το φορτίο του διακομιστή στην υπηρεσία ελέγχου ταχύτητας που χρησιμοποιείτε μπορεί να σας δώσει αλλοιωμένα αποτελέσματα για αυτό χρειάζεται να μετράτε σε περισσοτέρους από ένα server αν σας δίνεται η δυνατότητα από την εφαρμογή.
  • Τεχνικά θέματα του παρόχου σας στην διασύνδεση στο διεθνές ή εθνικό δίκτυο μπορεί να επιδρούν αρνητικά όπως και ώρες αιχμής που μπορεί να επηρεάζουν την ταχύτητα λόγο περιορισμένης χωρητικότητας του παρόχου.

Πως να μετράμε σωστά:
  • Ο προτιμότερος τρόπος μέτρησης είναι η απευθείας σύνδεση του ρούτερ σας καλωδιακά με τον υπολογιστή σας ώστε να εξαλειφθούν όλοι οι αρνητικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την μέτρηση σε σύγκριση με τα ασύρματα δίκτυα.
  • Αν έχετε σύνδεση με ταχύτητα πάνω από 100Μbps καλό είναι να ελέγξετε αν η κάρτα δικτύου του υπολογιστή σας (σε παλιότερους υπολογιστές) ή το USB dongle σας υποστηρίζει μεγαλύτερη ταχύτητα από 100Μbps διότι ακόμη και αν έχετε στην κατοχή σας γραμμή VDSL στα 200Μbps δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να δείτε στον υπολογιστή σας την μέγιστη ταχύτητα παρά  μόνο το μέγιστο  που επιτρέπει η κάρτα δικτύου σας.
  • Σε περίπτωση που θα μετρήσετε από WIFI επιλέξτε την συχνότητα των 5Ghz αν το ρούτερ σας  έχει την δυνατότητα και προσπάθησε να είστε όσο ποιο κοντά είναι εφικτό στο σε αυτό.
  • Η μοναδική συσκευή που θα είναι συνδεμένη στο δίκτυο πρέπει να είναι η συσκευή που θα κάνετε την μέτρηση. Σε περίπτωση που κάποια άλλη συσκευή είναι στο δίκτυο και κατεβάζει πχ κάποια αναβάθμιση θα επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα αφού θα καταναλώνει μέρος του εύρους της σύνδεσης σας.
  • Μετρώντας μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από δωμάτιο σε δωμάτιο ή αν μετρήσετε σε εξωτερικό – εσωτερικό χώρο.
  • Συνιστάμε η μέτρηση να γίνεται με διεξαγωγή 3-5 δοκιμών σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να έχετε καλύτερη εικόνα με συνδυασμό τουλάχιστον δυο διαφορετικών server αν το επιτρέπει η εφαρμογή υπολογίζοντας το μέσο όρο από όλες τις μετρήσεις. telecomnews

About Freegr network

Από το Blogger.