κινητά

PinePhone: νέο smartphone με Linux OS

Μετά την πτώση και διακοπή των Windows OS, η αγορά κυριαρχείται από δύο λειτουργικά συστήματα το Android και το iOS. Οι επιλογές για όσους δεν επιθυμούν για τους λόγους τους να μην μπλέξουν με τα προϊόντα της Apple ή της Google είναι λίγες. Η Pine64 έχει ξεκινήσει την παραγωγή και πώληση του PinePhone, ένα smartphone που βασίζεται στο Linux, το οποίο φτιάχνει μόνο για 135 ευρώ.
pinephone
Η Pine64 φτιάχνει υπολογιστές με ένα πυρήνα και τον φορητό υπολογιστή PineBook στο παρελθόν, οπότε δεν είναι καινούργια στην ανάπτυξη υλικού που τρέχει Linux. Η προσπάθεια αυτή της εταιρείας δεν είναι μια προσπάθεια δημιουργίας μιας τρίτης γενικής κατηγορίας για smartphones, αλλά το PinePhone φαίνεται να είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση.

Το ίδιο το τηλέφωνο υπενθυμίζει παλιά κινητά της μεσαίας κατηγορίας που κυκλοφόρησαν πριν χρόνια. Μοιάζει πολύ με το Samsung Galaxy J7 του 2015 σε σχεδιασμό και στυλ. Το τηλέφωνο διαθέτει οθόνη LCD 5,9 ιντσών, 16GB μνήμη, 2GB μνήμης RAM και κύρια κάμερα 5MP. Σίγουρα  τα χαρακτηριστικά αυτά  – ακόμα και με την χαμηλή αυτή τιμή – δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Κυκλοφορούν πολλά μοντέλα από την Κίνα σε καλύτερη τιμή και υλικό. Το PinePhone έρχεται με μερικές σύγχρονες πινελιές, όπως θύρα USB-C, σύγχρονο λόγο διαστάσεων 18: 9 και ένα αρκετά κομψό (αν και ετεροχρονισμένο) σχέδιο. Έχει επίσης μια σειρά από χαρακτηριστικά που δεν βρίσκουμε συχνά όπως υποδοχή MicroSD, υποδοχή ακουστικών και αφαιρούμενη μπαταρία 3000mAh. Εάν αφαιρέσετε την πλάτη, θα βρείτε επίσης ειδικούς kill switches για Wi-Fi, Bluetooth, κλπ.
Όσον αφορά το λογισμικό, θα χρειαστεί να φλασάρετε το δικό σας λειτουργικό σύστημα στο ίδιο το τηλέφωνο με καλώδιο ή μέσω της επεκτάσιμης μνήμης, η οποία υποστηρίζει bootable κάρτες MicroSD. Υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως το Ubuntu Touch, αν και καμία από τις επιλογές δεν είναι πλήρως λειτουργική ή δεν υποστηρίζεται ακόμα.
pinephone

Pine64

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια για ένα τηλέφωνο Linux, αν και είναι ένα από τα μοναδικά που θα αρχίσει τις πωλήσεις (θυμάστε το Ubuntu Edge). Η Pine64 λέει ότι ελπίζει το PinePhone να βοηθήσει στην ανάπτυξη smartphone με βάση το Linux και θα υποστηρίξει την περισσότερη ποικιλία στον τομέα των λειτουργικών στα κινητά τηλέφωνα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται επίσης σε ένα tablet (PineTab) και το PineTime smartwatch, τα οποία θα λειτουργούν με Linux.


About Freegr network

Από το Blogger.