ειδήσεις

Συναγερμός για ιό που κλειδώνει τα αρχεία και ζητάει λύτρα

Συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ και ειδικότερα στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς όλους τους χρήστες του διαδικτύου, έχει προκαλέσει ένα πολύ εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό, το οποίο «κλειδώνει» όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία και μετά πρέπει να καταβληθούν λύτρα, προκειμένου ο χρήστης να τα αποκτήσει και πάλι. Το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έφτασε και στην Ελλάδα, σύμφωνα, με ενημέρωση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι το «CryptoWall», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware, ενώ μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος. Το κακόβουλο λογισμικό μολύνει έναν υπολογιστή με δύο κυρίως τρόπους: μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία, και μέσω επισφαλών ή μολυσμένων ιστοσελίδων.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί-κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων, ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, κ.λπ.) που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom), σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.
Η έκδοση του λογισμικού που κυκλοφορεί πλέον και στη χώρα μας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, είναι η 3η από τον Ιανουάριο του 2015 παγκοσμίως και σημειώνεται ότι τόσο για την τρέχουσα όσο και για την προηγούμενη έκδοσή του, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις για την απομάκρυνσή του, δεν καθίσταται εφικτή η αποκρυπτογράφηση των αρχείων, λόγω της πολύ ισχυρής κρυπτογράφησης. Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό έχει επιπλέον τη δυνατότητα να αυτοδιαδίδεται μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφεί τα αρχεία κάθε συστήματος στο οποίο αποκτά πρόσβαση. Η δυνατότητα αυτή το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο σε εταιρικά δίκτυα όπου η διάδοση μπορεί να είναι ραγδαία.

About Freegr network

Από το Blogger.