τεχνολογία

Μάθε αν το παιδί σου έχει εθιστεί στο Internet

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να βάζουμε ταμπέλες, απ' όταν κάτι φαντάζει ως πιθανό πρόβλημα. Σε άλλες χώρες, στις οποίες ερευνούν τακτικά τα ανησυχητικά φαινόμενα, έχουν αφήσει στην άκρη την κινδυνολογία και έχουν περάσει στην ουσία του φαινομένου που λέγεται "εθισμός στο διαδίκτυο". Η Αμερική, όπου σύμφωνα με την American Αcademy of Pediatrics το 75% των εφήβων έχει κινητά τηλέφωνα και το 22% μπαίνει κατά μ.ο. 10 φορές την ημέρα στα social media, έχει φτάσει στο σημείο να μελετούν αυτήν την περίοδο την "Facebook κατάθλιψη".
Επειδή και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας, να ενημερώσουμε πως πρόκειται για την επίδραση που έχει στη ψυχολογία ενός παιδιού το de-friending (γνωστό και ως "unfriend"), η έκθεση σε ανάρμοστο περιεχόμενο και το sexting. Πάμε στη λύση.
Το Center for Internet Addiction υπάρχει από το 1995, οπότε το ίδρυσε η Dr. Kimberly Young, ψυχολόγος και διεθνούς φήμης expert του πεδίου αυτού. Μεταξύ άλλων, δημιούργησε το 3-6-9-12 Screen Smart Parenting Guidelines. Να εξηγήσω.
Από τη γέννηση έως τα 3 χρόνια, ποτέ και για κανένα λόγο επιτρέπεται η όποια επαφή με οθόνη και τεχνολογία.
Από τα 3 έως τα 6, μια ώρα την ημέρα για πρόσβαση σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, ανάγνωση βιβλίων, επαφή με άλλα παιδιά.
Από τα 6 έως τα 9, χρήση με εποπτεία, για να μάθει το παιδί να ισορροπεί την τεχνολογία με την κοινωνική και τη φυσική συμπεριφορά, μέσω παιχνιδιών που παίζει με τους γονείς και επαναπροσδιορισμό του όρου "screen time".
Από τα 9 έως τα 12 υπεύθυνη χρήση, που δεν θα ξεπερνά τις 2 ώρες την ημέρα -συμπεριλαμβανομένου του χρόνου για το οικογενειακό video game. Ανεξαρτησία με την τεχνολογία, αφότου έχουν προσδιοριστεί οι κανόνες και τα όρια χρήσης. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι κανόνες, αφαιρείται το δικαίωμα χρήσης της τεχνολογίας -για διάστημα που αποφασίζει ο γονιός.
Από τα 12 έως τα 18 χρόνια, ανεξαρτησία. Ό,τι ήταν να γίνει έχει γίνει και καλώς εχόντων των πραγμάτων, το παιδί σας έχει γίνει ώριμος χρήστης. Τέτοιος που δεν θα ξεχαστεί στην οθόνη, αλλά θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να φέρει εις πέρας άλλες καθημερινές αποστολές. Σε τυχόν παράβαση των κανονισμών για υπεύθυνη χρήση, ο γονιός πράττει τα δέοντα.
Η Dr. Kimberly Young έχει κατοχυρώσει την πατέντα του "Digital Detox"(ψηφιακή αποτοξίνωση) προγράμματος και έχει διαμορφώσει το Parent-Child Internet Addiction Test (PCIAT), που είναι το θέμα μας σε αυτό το άρθρο.
Πρόκειται για 20 ερωτήσεις που, όπως επιμένουν οι επιστήμονες του χώρου, μετρά τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την παθολογική χρήση του Internet, η οποία αφορά καταναγκασμό, διαφυγή και εξάρτηση.
Εδώ θα βρείτε αυτές τις 20 ερωτήσεις και δεν έχετε παρά να αφιερώσετε δέκα λεπτά, ώστε να βαθμολογήσετε βάσει της απάντησης που αντιπροσωπεύει τη συχνότητα της συμπεριφοράς που περιγράφεται. Επιλέξτε
*0 (μηδέν) για το "δεν ισχύει"
*1 για το "σπάνια"
*2 για το "περιστασιακά"
*3 για το "αρκετά συχνά"
*4 για το "πολύ συχνά"
*5 για το "πάντα".
Οπλιστείτε με θάρρος και ειλικρίνεια και ξεκινήστε. Όταν ολοκληρώσετε προσθέστε το σύνολο των βαθμών που έχετε βάλει. Αυτό που θα προκύψει θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν υπάρχει θέμα -για την ακρίβεια, το βαθμό της εξάρτησης και τα προβλήματα που προκύπτουν.

About Freegr network

Από το Blogger.