athens

110.000 άδειες λογισμικού για χρήση στο Ελληνικό Δημόσιο

Τον ανοιχτό διαγωνισμό Enterprise Agreement ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την προμήθεια 110.000 αδειών χρήσης λογισμικού για το Ελληνικό Δημόσιο. Με συνολικό προυπολογισμό 38.998.485 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ο διαγωνισμός κρίνεται απαραίτητος σύμφωνα με το Υπουργείο εξαιτίας όχι μόνο του απαρχαιωμένου λογισμικού στο οποίο βασίζεται το Δημόσιο εδώ και χρόνια, αλλά και στην καταπολέμηση του φαινομένου της παρουσίας πειρατικού λογισμικού σε αρκετούς φορείς του. Στην πρώτη περίπτωση όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το απαρχαιωμένο λογισμικό δεν υποστηρίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις από την εταιρεία κατασκευής του, «δυσχεραίνοντας καθημερινά το έργο των υπαλλήλων και καθυστερούν δραματικά την εξυπηρέτηση του πολίτη». 
Η ασφάλεια αλλά και η έξοδος της Ελλάδας από τη λίστα με τις χώρες που χρησιμοποιούν σε υψηλό ποσοστό πειρατικό λογισμικό, είναι δύο ακόμα λόγοι για την προκύρηξη του διαγωνισμού αφού η χρήση τέτοιων προγραμμάτων «ενέχει σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας για τα συστήματα πληροφορικής του Δημοσίου». 
 Στόχος του Υπουργείου είναι η εξοικονόμηση χρημάτων μέσω χαμηλότερου κόστους κτήσης, σταθερών τιμών προϊόντων λογισμικού και λειτουργικού συστήματος, συνεχή πρόσβαση στις νέες εκδόσεις προϊόντων λογισμικού, απλοποιημένης παρακολούθησης των αδειών χρήσης λογισμικού, παράγοντες που οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Στο ποσό του προυπολογισμού του έργου περιλαμβάνεται η αγορά αδειών λογισμικού και λειτουργικών συστημάτων όπως επίσης η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης. Αν και στην ανακοίνωση δεν υπάρχει σχετική αναφορά, πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός θα αφορά άδειες λογισμικού της Microsoft, με το Ελληνικό Δημόσιο να χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό παλιές εκδόσεις του Office, Windows XP και Windows 7, με το τελευταίο να μην υποστηρίζεται πλέον από την αμερικανική εταιρεία.

About Freegr network

Από το Blogger.