freegr

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην κυβερνοασφάλεια παγκοσμίως

Με τεράστιο όγκο προσωπικών (και μη) δεδομένων αποθηκευμένων online, το θέμα της κυβερνοασφάλειας αντιμετωπίζεται όλο και σοβαρότερα από εταιρείες, κυβερνήσεις, φορείς, αλλά και απλούς πολίτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Comparitech πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με το επίπεδο κυβερνοασφαλείας σε 76 χώρες του κόσμου, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε μια κατάταξη, από την λιγότερο ασφαλή στη περισσότερο ασφαλή, με βάση επτά κριτήρια: Το ποσοστό των κινητών συσκευών μολυσμένων με malware, το ποσοστό υπολογιστών μολυσμένων με malware, τον αριθμό επιθέσεων με malware με χρηματοπιστωτικό πρόσημο, το ποσοστό επιθέσεων telnet με βάση χώρα προέλευσης, το ποσοστό χρηστών που δέχονται επίθεση από cryptominers, το επίπεδο προετοιμασίας των χωρών για κυβερνοεπιθέσεις και το επίπεδο της σχετικής νομοθεσίας κυβερνοασφαλείας.


Όπως διαπιστώθηκε, τα σκορ των περισσότερων χωρών έχουν βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο εξαιτίας των πιο έντονων προσπαθειών στον τομέα από την πλειονότητα των χωρών, κάποιες χώρες έχουν υποβιβαστεί στην κατάταξη, όπως οι ΗΠΑ.
Ξεκινώντας από «κάτω»- την λιγότερο κυβερνο-ασφαλή χώρα- και πηγαίνοντας προς τα πάνω, η λιγότερο ασφαλής από άποψης κυβερνοασφαλείας χώρα στον κόσμο είναι η Αλγερία. Άλλες χώρες που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα κινδύνου από άποψης κυβερνοασφαλείας είναι το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, η Συρία και το Ιράν. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση, με τη Δανία στην 76η θέση, να κρίνεται ως η πιο κυβερνο-ασφαλής χώρα στον κόσμο, αποκτώντας τα «σκήπτρα» από την Ιαπωνία, που έχασε τέσσερις θέσεις. Άλλες χώρες που έχασαν θέσεις ήταν η Σουηδία, η Γερμανία και η Ιρλανδία.

Μια γενικότερη τάση πάντως φαίνεται να είναι πως οι περισσότερες χώρες βελτίωσαν τα «σκορ» τους στην κυβερνοασφάλεια σε σχέση με πέρυσι, με κάποιες να σημειώνουν μεγάλη άνοδο, όπως πχ η Ινδονησία. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, το Ιράν και η Σιγκαπούρη είχαν χειρότερα σκορ σε σχέση με πέρυσι.

About Freegr network

Από το Blogger.