τεχνολογία

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΞΑΝΑ Η ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Αν είχατε ποτέ σκύλο θα ξέρετε πως είναι παραπάνω από ένα απλό ζώο και για κάποιους γίνεται ακόμα και μέλος της οικογένειάς τους. Γι’ αυτό και όταν ένας σκύλος πεθαίνει, ο χαμός του μας στεναχωρεί βαθιά και δεν είναι τόσο εύκολο απλά να πας και να πάρεις ένα νέο σκύλο. Ωστόσο μία οικογένεια από την California το πήγε σε άλλο επίπεδο.
Οι Alicia και David Tschirhart είχαν τον Marley (ράτσας Λαμπραντόρ) από μικρό και μάλιστα ο σκύλος έσωσε τη ζωή της Alicia από πιθανό τσίμπημα κροταλία όταν η Alicia ήταν τεσσάρων μηνών έγκυος. Ο Marley διαγνώστηκε με καρκίνο και πέθανε πριν πέντε χρόνια σε ηλικία 12 ετών.
Αποφάσισαν λοιπόν να τον κλωνοποιήσουν, παίρνοντας δείγματα ιστού και στέλνοντάς τα στην ViaGen. Η διαδικασία είναι η ίδια με την οποία κλωνοποιήθηκε το πρόβατο Dolly το 1996. Έτσι δημιουργήθηκε ο Ziggy, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο δίδυμος του Marley γεννημένος αρκετά χρόνια μετά. Το όλο εγχείρημα κόστισε $50.000.
Και ενώ μπορεί να ακούγεται βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, η κλωνοποίηση ζώων δεν είναι κάτι νέο. Το 2018 η τραγουδίστρια Barbara Streisand αποκάλυψε πως δύο σκύλοι της ήταν κλώνοι προηγούμενού της σκύλου. Στη Νότια Κορέα, ένας σκύλος που ήταν διάσημος για τις “μυθικές” ικανότητές του όσφρησης κλωνοποιήθηκε για να παραχθούν ακόμα εφτά σκύλοι. Ακόμα και το 2009, ο σκύλος ο οποίος βρήκε τον τελευταίο επιζών κάτω από τα ερείπια των επιθέσεων της 11/9 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, κλωνοποιήθηκε για να παράγει πέντε κουτάβια.
Η πρακτική έχει γίνει τόσο δημοφιλής που η ViaGen έχει λίστα αναμονής ενός έτους. Ωστόσο υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων θεωρούν πως η πρακτική αυτή είναι ανήθικη.
Τα πειράματα κλωνοποίησης αντικατοπτρίζουν ένα κοινό πνεύμα σε όλες τις συστηματικές μορφές κακοποίησης των ζώων. Αντιμετωπίζουν τα ζώα ως αγαθά και μόνο, αντί για έμβια όντα με ανάγκες και προσωπικότητα. – Humane Society

Αν αναλογιστεί κανείς πως εκατομμύρια άλλοι σκύλοι θανατώνονται κάθε χρόνο στα καταφύγια ζώων επειδή δε βρίσκουν ένα σπίτι, η κλωνοποίηση γίνεται ολοένα και λιγότερο εύκολο να την υπερασπιστείς. – PETA

About Freegr network

Από το Blogger.