ειδήσεις

Οι πολλές ώρες στο Facebook χαρίζουν χρόνια ζωής

Ελάχιστοι είναι σήμερα εκείνοι που δεν έχουν μια σελίδα στο Facebook και δεν περνάνε πολλές ώρες στο Internet καθημερινά. Μέχρι τώρα η επιστήμη μας προειδοποιούσε για τους κινδύνους αυτής της συνήθειας.
Τώρα όμως μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως αυτοί που χρησιμοποιούν το Facebook και διαθέτουν πολλούς διαδικτυακούς φίλους, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο, σε σχέση με όσους απέχουν από τα κοινωνικά δίκτυα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale στις Ηνωμένες Πολιτείες συσχέτισαν στοιχεία για 12 εκατομμύρια χρήστες του Facebook στην Καλιφόρνια (γεννημένους μεταξύ 1945-1989), με στοιχεία για την υγεία και τη διάρκεια ζωής τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξαν πως ο μέσος χρήστης του Facebook έχει περίπου 12% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα σε ένα οποιοδήποτε έτος, σε σχέση με κάποιον που δεν χρησιμοποιεί το κοινωνικό δίκτυο. Αρκεί βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτή η χρήση να μεταφράζεται επίσης σε κοινωνικές σχέσεις και δεσμούς στον πραγματικό κόσμο.
 Από την έρευνα φάνηκε πως το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής ισχύει κυρίως για όσους αποδέχονται τους περισσότερους φίλους, αλλά όχι για όσους υποβάλλουν τα περισσότερα αιτήματα φιλίας στο Facebook. Επίσης, το πόσα Likes παίρνει κανείς στις αναρτήσεις του, δεν φαίνεται να συνδέεται με την μακροζωία. Επιπλέον, όσοι έχουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και αποδέχονται τους περισσότερους φίλους στο Facebook, φαίνεται να έχουν επίσης μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με όσους έχουν μικρότερα δίκτυα ηλεκτρονικών φίλων. Όπως φαίνεται λοιπόν, το να είναι κανείς δημοφιλής πιθανώς ευνοεί τη μακροζωία, αν και θα μπορούσε επίσης να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή οι εκ φύσεως υγιέστεροι, άρα πιο μακρόβιοι άνθρωποι γίνονται πιο δημοφιλείς. Όμως, δεν φαίνεται να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή όσοι υποβάλλουν τα περισσότερα αιτήματα διαδικτυακής φιλίας, δεν ζουν παραπάνω.

About Freegr network

Από το Blogger.