Europe

ΝΕΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ SMARTPHONES

Επιστροφή των ισχυρών παικτών του χθες, εισαγωγή νέων παικτών με οικονομικότερες λύσεις και ενδυνάμωση των εγχώριων εταιρειών που επενδύουν σε δικά τους εμπορικά σήματα, είναι τα τρία δεδομένα που χαρακτηρίζουν τον τελευταίο καιρό την αγορά κινητής τηλεφωνίας της χώρας μας και αναμένεται να αναδιαμορφώσουν τόσο το τοπίο όσο και τα μερίδια αγοράς.
Σε μια ήδη άκρως ανταγωνιστική ελληνική αγορά εντοπίζει κανείς σχεδόν 20 brands κινητών τηλεφώνων, αριθμός που αυξάνει τον τελευταίο καιρό κι αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω την νέα χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με το insider, πως σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις η αγορά κινητών τηλεφώνων κινήθηκε το 2016 περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2015, ήτοι στα 3 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων σχεδόν το 80% ήταν smartphones.
Νέοι παίκτες
Θεαματική είσοδο στην ελληνική αγορά αναμένεται να κάνει η γαλλική εταιρεία Wiko, τα smartphones της οποίας καταγράφουν εντυπωσιακές πωλήσεις τα τελευταία χρόνια σε αρκετές αγορές της δυτικής Ευρώπης (π.χ. Γαλλία, Ιταλία) και έχουν οδηγήσει την εταιρεία σε υψηλές θέσεις της λίστας κατασκευαστών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, στα επεκτατικά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η Ιαπωνία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα στην χώρας μας η Wiko θα έρθει στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, συστήνοντάς μας το Ufeel fingerprint smartphone, καθώς και την φρέσκια και πολύχρωμη σειρά YSunnyJerryLennyRobbyFreddy και Tommy. Μάλιστα η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις τόσο με retailers όσο και με operators. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Wiko απευθύνεται στην ηλικιακή ομάδα των 15-35 ετών και γενικότερα ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση της αγοράς.  
Τα Nokia επιστρέφουν
Οι νοσταλγοί και άλλοτε λάτρεις της Nokia υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά την είδηση πως η νέα εταιρεία HMD Global, δημιούργημα πρώην στελεχών της φινλανδικής εταιρείας και της κινεζικής Foxconn, θα επαναφέρει το διάσημο brand στην παγκόσμια αγορά.
Τα πρώτα smartphones με λειτουργικό Android και το σήμα της Nokia παρουσιάστηκαν ήδη στην Βαρκελώνη. Πέρα από το φορτωμένο με αναμνήσεις 3310, το οποίο επιστρέφει στην τιμή των 49 ευρώ και θα έχει μέχρι και φιδάκι, η HMD Global ανακοίνωσε τρία νέα smartphones, τα οποία χρησιμοποιούν την «καθαρή» έκδοση του Android 6.0 και ενσωματώνουν το Google Assistant. Το Nokia 6 διαθέτει οθόνη 5,5 ιντσών και θα κινείται στα επίπεδα των 229 ευρώ, το Nokia 5 είναι στις 5,2 ίντσες και στα 189 ευρώ, ενώ το Nokia 3 στις 5 ίντσες και στα 139 ευρώ. Αν και δεν γνωρίζουμε ποια από αυτά τα μοντέλα θα διατεθούν στην χώρα μας, ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με μεγάλες αλυσίδες για την επιστροφή του διάσημου φινλανδικού brand εντός των ερχόμενων μηνών.
Κινέζοι κατασκευαστές
Την πολυαναμενόμενη είσοδό της στην ελληνική αγορά θα πραγματοποιήσει και η LeEcho η κινεζική εταιρεία που στοχεύει με τα ομώνυμα μοντέλα σε μεσαία προς υψηλά στρώματα (η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 200-400 ευρώ), ενώ με τα μοντέλα της θυγατρικής Coolpad έλκει τα χαμηλά προς μεσαία.
Η LeEco (πρώην Letv) ιδρύθηκε το 2004 και εκτός από την κατασκευή android smartphones και τηλεοράσεων που ξεχωρίζουν για το συνδυασμό επιδόσεων και ποιότητας κατασκευής, δίνει μεγάλη έμφαση και στις υπηρεσίες με τις οποίες εξοπλίζει κάθε συσκευή της. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στόχος της LeEco είναι να κυκλοφορήσει στις νέες αγορές που θα επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες.
Η διάθεση των κινεζικών κινητών της LeEcho στην ελληνική αγορά δεν προκαλεί εντύπωση αφού τον τελευταίο καιρό οι κινέζοι κατακσευαστές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη χώρα μας συστήνοντας στο ελληνικό κοινό τα οικονομικά και συνάμα αποδοτικά μοντέλα τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Χiaomi η οποία ήδη ξεκίνησε τη διάθεση δύο ακόμη μοντέλων της με διανομέα την Info Quest Technologies τα οποία όπως φάνηκε εξαντλήθηκαν.
Δυναμική είσοδο αφού κατάφερε μέσα σε μερικούς μήνες να κερδίσει μερίδιο αγοράς της τάξης κοντά στο 1%, έκανε και η TP-Link, με τα smartphones Neffos. Τα καινούρια smartphones της σειράς Χ εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν τη Neffos να πιάσει το στόχο που υπάρχει για μερίδιο αγοράς 2% μέχρι το φθινόπωρο του 2017 οπότε και θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την είσοδο της κινεζικής εταιρείας στην ελληνική αγορά.
Δυναμώνουν οι Έλληνες παίκτες
Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς είναι τα συνεχώς αυξανόμενα μερίδια που έχουν εγχώριοι «παίκτες» όπως η MLS και η Πλαίσιο Computers με το Turbo-X.
Η επιτυχία των προηγούμενων μάλιστα ίσως εμπνέει και άλλες ελληνικές εταιρείες να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει και η M&T με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει λανσάρει μία σειρά από smartphones και tablets με την επωνυμία Fluo. Τα μοντέλα της Fluo, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ξεχωριστό περίπτερο της εταιρείας στη Βαρκελώνη, χαρακτηρίζονται από καλή σχέση τιμής – απόδοσης ενώ στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η διεθνής επέκταση τόσο στις γείτονες χώρες όπως είναι η Τουρκία και τα Βαλκάνια όσο και σε Μέση Ανατολή και Αφρική.
Πέρα από τις αφίξεις βέβαια αξίζει να αναφερθούμε και σε μια αναχώρηση, αυτή της LG.  Εδώ και μερικούς μήνες μετά από διοικητική αναδιοργάνωση του τομέα κινητών τηλεφώνων της LG, υπεύθυνη για την διάθεση των συσκευών κινητής τηλεφωνίας της κορεατικής εταιρείας στην Ελλάδα δεν είναι η LG Electronics Hellas αλλά η ιταλική θυγατρική της LG. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η ιταλική θυγατρική της LG Electronics δεν δείχνει ιδιαίτερη θέρμη για να προωθήσει τα smartphones της κορεατικής εταιρείας στην ελληνική αγορά και οι αλυσίδες δεν δείχνουν επίσης ιδιαίτερα πρόθυμες να το «κυνηγήσουν» δεδομένου ότι υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών λύσεων. Η «αποχώρηση» της LG η οποιά κατέχει περίπου 6,5% μερίδιο αγοράς αναζωπυρώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών στο ποιος θα το πάρει.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία των 11 πρώτων μηνών του 2016, Samsung, Huawei και Apple συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα, με το μερίδιο αγοράς τους να φτάνει το 34%, το 12% και το 8,5% αντίστοιχα. Ακολουθούν οι Lenovo, LG, Vodafone και MLS, με μερίδιο 6,5% με 6% ενώ μερίδιο της τάξης του 3% με 4% παρουσιάζουν οι Alcatel, Πλαίσιο (Turbo-X), ΖΤΕ και Sony Mobile.

About Freegr network

Από το Blogger.