ειδήσεις

Έρχεταi ο υπερυπολογιστής "τσέπης" με κόστος 99 δολάρια


Adapteva είναι μία εταιρεία τεχνολογίας ημιαγωγών πέντε μόλις ετών με βάση τη Μασαχουσέτη, η οποία ετοιμάζεται να προσφέρει στο ευρύ κοινό μία πλατφόρμα παράλληλης επεξεργασίας που κοστίζει μόλις 99 δολάρια.
Με άλλα λόγια, η εταιρεία θα φέρει την υπολογιστική πλατφόρμα των υπερυπολογιστών σε κάθε έναν από εμάς, σε μία εξαιρετικά χαμηλή τιμή, αλλά και σε... συσκευασία τσέπης, αφού το motherboard της Adapteva έχει τις διαστάσεις περίπου μίας πιστωτικής κάρτας.
Η ονομασία του board είναι Parallela και στις μικροσκοπικές του διαστάσεις ενσωματώνει 1GB μνήμης, 2 θύρες USB 2.0, υποδοχή microSD, θύρα HDMI και θύρα Ethernet 10/100/1000. Όσον αφορά στον επεξεργαστή, είναι ένας διπύρηνοςARM A9, ο οποίος πλαισιώνεται από έναν συνεπεξεργαστή Epiphany 16 ή 64 πυρήνων. Το λειτουργικό σύστημα που θα τρέχει είναι βεβαίως Linux, και πιο συγκεκριμένα η διανομή Ubuntu 12.04.
Στην βέλτιστη εκδοχή του με τον συνεπεξεργαστή των 64 πυρήνων, το σύστημα έχει υπολογιστική ισχύ περίπου 90 gigaflops, η οποία κατά προσέγγιση αντιστοιχεί σε έναν desktop Core i7 σε συχνότητα 4,5GHz.
Εάν θέλετε και εσείς να αποκτήσετε ένα Parallela, δεν έχετε παρά να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας στη σχετική φόρμα της Adapteva, για να πάρετε σειρά προτεραιότητας και σε μερικούς μήνες θα έχετε το δικό σας supercomputer

About Freegr network

Από το Blogger.