Όπως υποστηρίζουν και ελπίζουν πολλοί, το γραφένιο θα είναι ο διάδοχος του πυριτίου καθώς το τελευταίο γρήγορα πλησιάζει στο τέλος της χρηστικότητάς του λόγω φυσικών περιορισμών. Αν ο Νόμος του Moore αναμένεται να συνεχιστεί να ισχύει, τότε κάτι πρέπει να γίνει. Το πρόβλημα μέχρι τώρα ήταν στο πως θα χρησιμοποιηθεί το γραφένιο στα τρανζίστορ αποτελεσματικά.
Τα τρανζίστορ φτιαγμένα από γραφένιο είναι πάρα πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν τώρα, αλλά υπάρχει πρόβλημα στο πως σταματάει η λειτουργία τους, γιατί πολύ απλά δεν σταματάνε.
Αυτό γίνεται πρόβλημα όταν προσπαθούμε να τους χρησιμοποιήσουμε ως διακόπτη.
Μία ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της California που ηγείται ο Guanxiong Liu υποστηρίζουν ότι βρήκαν μία πρακτική, αλλά πολύ τεχνική λύση στο πρόβλημα. Με απλά λόγια δεν πρέπει να μεταχειριζόμαστε το γραφένιο όπως την σιλοκόνη. Αντ' αυτού ο Liu και η ομάδα του χρησιμοποιούν το γραφένιο μέσα από ένα διαφορετικό φαινόμενο που λέγεται αρνητική αντίσταση έστι ώστε να εξομοιώσουν την συμπεριφορά του ως τρανζίστορ.
Σχεδιάζουν στο να πάρουν ένα κανονικό (field-effect) τρανζίστορ από γραφένιο και να προσδιορίσουν ποιες είναι οι συνθήκες που χρειάζεται για να επιφέρουν αρνητική αντίσταση. Αυτό θα δημιουργήσει μία βύθιση στην ηλεκτρική τάση όπως κάνει και ο διακόπτης σε ένα τρανζίστορ, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί για να εκτελέσει λογικές πράξεις.
Φυσικά οι πρακτικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας είναι αρκετά μακρυά, αλλά είναι μία καλή αρχή, ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι η IBM παρουσίασε ένα τρανζίστορ από γραφένιο με συχνότητα 100GHz μόλις λίγα χρόνια πριν. Ειδικοί πιστεύουν ότι το πυρίτιο έχει ακόμα τουλάχιστον εννέα χρόνια μέχρι ο Νόμος του Moore να ακυρωθεί. Η ενδεχόμενη επιτυχία σίγουρα υπάρχει και τώρα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά της.
Home / ειδήσεις /
τεχνολογία /
freegr.gr /
hardware /
news /
tech
/ Η αρνητική αντίσταση ίσως κάνει τα τρανζίστορ από γραφένιο εφικτά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου