ειδήσεις

Ίντερνετ «για το καλό σας» από το Internet.org,

Ίντερνετ στα υπολειπόμενα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γης που δεν έχουν πρόσβαση φιλοδοξεί να δώσει ένας διεθνής συνασπισμός δυνάμεων μετά από πρωτοβουλία του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης. Ιδρυτικά μέλη του Internet.org είναι το Facebook, η Ericsson (ανάπτυξη και διαχείριση δικτύων κινητής τηλεφωνίας), η MediaTek (κατασκευαστής φορητών συσκευών), η Nokia, η Opera (browser), η Qualcomm (τσιπ δικτύωσης) και η Samsung. Τα εργαλεία με τα οποία 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπουν στο Ίντερνετ -σήμερα υπάρχουν 2,7 δισ. χρήστες- περιλαμβάνουν την κατασκευή φθηνότερων smartphone, την ελαχιστοποίηση των δεδομένων που διακινούνται από κάθε app, αλλά και την βελτιστοποίηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας προς αυτή την κατεύθυνση. To Facebook για παράδειγμα θα επιχειρήσει να μειώσει στο 1ΜΒ το «βάρος» του δικού της app για Android, από τα 12ΜΒ σήμερα. Η ομάδα θα αναθεωρήσει επίσης, τις απαιτήσεις για την χρήση δεδομένων από τα app που αναπτύσσονται για smartphone και tablet και θα επιχειρήσει να επιτύχει την μεταφορά μεγαλύτερου όγκου δεδομένων καταναλώνοντας λιγότερη μπαταρία.
  • Τα μέλη του Internet.org φιλοδοξούν επίσης να προτείνουν νέα μοντέλα εμπορικής πολιτικής ώστε βασικές ιντερνετικές υπηρεσίες, όπως η διαδικτυακή αναζήτηση ή η πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικής δικτύωσης να παρέχονται με εξαιρετικά χαμηλό ή και μηδαμινό κόστος.
Η Qualcomm, για παράδειγμα, θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια να μειωθεί ο απαιτούμενος όγκος δεδομένων για την μετάδοση ενός βίντεο και να διευρυνθεί η εμβέλεια των δικτύων κινητής τηλεφωνίας με την εγκατάσταση μικροσκοπικού εξοπλισμού ανάλογου με το WiFi.
H Nokia θα επιδιώξει συνεργασίες με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε χώρες με χαμηλή διείσδυση του Διαδικτύου, ώστε η πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Facebook να παρέχονται δωρεάν τουλάχιστον στα τηλέφωνα δικής της κατασκευής -κάτι με το οποίο έχει ήδη πειραματιστεί στο Μεξικό, συμβάλλοντας στην σημαντική αύξηση της χρήσης του δικτύου για την μεταφορά δεδομένων με αποτέλεσμα το πείραμα να επαναλαμβάνεται σε Αφρική και Ινδία (Nokia Asha).
Όμως, ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα για την αύξηση της διείσδυσης του Ίντερνετ είναι η απουσία ικανού αριθμού εθνικών κόμβων διασύνδεσης, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ελαχιστοποίηση της διαδρομής των δεδομένων από την άφιξη προς τον τελικό προορισμό τους, χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε μεγάλες παρακαμπτήριες οδούς. Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της εφημερίδας, αυτό το πρόβλημα δεν είναι στην ατζέντα του Internet.org. Έτσι, περιεχόμενο από το Facebook ή το Google παραδίδεται π.χ. στην Αφρική αφού προηγουμένως αντληθεί από τον πλησιέστερο κόμβο που δεν βρίσκεται αρκετά κοντά αλλά στην Ευρώπη. Οι δημιουργοί θα πρέπει να αυξήσουν την διαθεσιμότητα του περιεχομένου τους σε διακομιστές στην Αφρική, ένα αίτημα που οι ίδιοι δηλώνουν ότι εξετάζουν

About Freegr network

Από το Blogger.