«Έχουμε θέσει ως στόχο η παραγωγή μικροτσίπ, να φτάσει το 20% της παγκόσμιας αγοράς ως το 2030», δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας τoν «Ευρωπαϊκό Νόμο για τα Chips» (EU Chips Act) που προτείνει η Επιτροπή.
Σε μια αγορά που θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, αυτό σημαίνει «τετραπλασιασμό της παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι σήμερα η ΕΕ έχει το 9% της παγκόσμιας αγοράς σε αυτόν τον κλάδο.
«Με τον "Eυρωπαϊκό Nόμο για τα Chips" συνδυάζουμε επενδύσεις, ρυθμιστικό πλαίσιο και τις απαραίτητες στρατηγικές συνεργασίες για να κάνουμε την Ευρώπη ηγέτη σε αυτήν την τόσο σημαντική αγορά», είπε η φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ζήτηση, παγκοσμίως, για τα Chips που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογικής κούρσας. «Είναι απαραίτητα για τα αγαθά που χρησιμοποιούμε καθημερινά», είπε, αλλά η πανδημία είχε επίπτωση στις αλυσίδες εφοδιασμού, με αποτέλεσμα η παραγωγή (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία) να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Δύο είναι οι βασικοί στόχοι, τόνισε: ο πρώτος είναι βραχυπρόθεσμος και αφορά την αύξηση της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε μελλοντικές κρίσεις για να μπορεί να αποφεύγει τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο δεύτερος είναι μεσοπρόθεσμος για να καταστεί η Ευρώπη «βιομηχανικός ηγέτης σε αυτή η τη στρατηγική αγορά».
Ο «Ευρωπαϊκός Νόμος για τα Chips», θα στηριχθεί με σημαντικές επενδύσεις, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Θα επιτρέψει 15 δισ. ευρώ επιπλέον δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέχρι το 2030 και 30 δις ευρώ δημόσιες επενδύσεις που έχουν ήδη προγραμματίσει, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του «Horizon Europe», ή μέσω των εθνικών προϋπολογισμών. Στη συνέχεια, τα κεφάλαια αυτά θα συνδυαστούν με περαιτέρω μακροπρόθεσμες ιδιωτικές επενδύσεις.
Ο «Ευρωπαϊκός Νόμος για τα Chips» θα επικεντρωθεί σε πέντε τομείς, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής:
Πρώτον, στον τομέα της έρευνας, στον οποίο η Ευρώπη είναι ηγέτης παγκοσμίως και οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν σε νέες τεχνολογίες και σε Τεχνητή Νοημοσύνη.
Δεύτερον, θα δοθεί έμφαση στο μότο: «από το εργαστήριο στο εργοστάσιο», προκειμένου να μεταφραστεί η ευρωπαϊκή αριστεία στην έρευνα σε βιομηχανική καινοτομία και να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του εργαστηρίου και της πραγματικής παραγωγής στην Ευρώπη.
Τρίτον, επενδύσεις σε προηγμένες εγκαταστάσεις βιομηχανικής παραγωγής που έχουν τεράστιο αρχικό κόστος. «Προσαρμόζουμε τους κανόνες μας για τις κρατικές ενισχύσεις, υπό αυστηρούς όρους. Αυτό θα επιτρέψει, για πρώτη φορά, τη δημόσια στήριξη σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής πρώτης κατηγορίας», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τέταρτον, χρηματοδότηση μικρότερων καινοτόμων εταιρειών, ΜΜΕ και νεοφυών επιχειρήσεων.
Πέμπτον, οικοδόμηση συνεργασιών με χώρες εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, για να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα που παρατηρείται σήμερα. «Καμία χώρα και καμία ήπειρος δεν μπορεί να είναι απολύτως αυτάρκης. Η Ευρώπη θα εργάζεται πάντα για να διατηρεί ανοιχτές τις παγκόσμιες αγορές και να τις διατηρεί συνδεδεμένες», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Καταλήγοντας, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Το κλειδί της επιτυχίας μας βρίσκεται στους καινοτόμους της Ευρώπης, στους παγκόσμιας κλάσης ερευνητές μας και στους ανθρώπους που έχουν κάνει την ήπειρό μας να ευημερεί επί δεκαετίες. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου ξεκίνησαν όλες οι βιομηχανικές επαναστάσεις και η Ευρώπη μπορεί επίσης να είναι το σπίτι της επόμενης βιομηχανικής επανάστασης».
Η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, πρόσθεσε: «Τα μικροκυκλώματα είναι απαραίτητα για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε σε μία χώρα ή σε μια εταιρεία για να επιτύχουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από κοινού — στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, του σχεδιασμού και των εγκαταστάσεων παραγωγής — για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη ως βασικός παράγοντας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας. Τούτο θα ωφελήσει επίσης τους διεθνείς εταίρους μας. Θα συνεργαστούμε μαζί τους για να αποφύγουμε μελλοντικά ζητήματα εφοδιασμού».
Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, ανέπτυξε περαιτέρω: «Χωρίς μικροκυκλώματα, δεν υπάρχει ψηφιακή μετάβαση, ούτε πράσινη μετάβαση, ούτε τεχνολογική υπεροχή. Η διασφάλιση του εφοδιασμού με τα πιο προηγμένα μικροκυκλώματα έχει καταστεί οικονομική και γεωπολιτική προτεραιότητα. Οι στόχοι μας είναι υψηλοί: διπλασιασμός του μεριδίου μας στην παγκόσμια αγορά έως το 2030 σε 20 % και παραγωγή των πλέον εξελιγμένων και ενεργειακά αποδοτικών ημιαγωγών στην Ευρώπη. Με την πράξη της ΕΕ για τα μικροκυκλώματα θα ενισχύσουμε την ερευνητική μας αριστεία και θα την βοηθήσουμε να περάσει από το εργαστήριο στην κατασκευή. Κινητοποιούμε σημαντική δημόσια χρηματοδότηση, η οποία ήδη προσελκύει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. Και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να καταστήσουμε ασφαλή ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και να αποφύγουμε μελλοντικούς κλυδωνισμούς στην οικονομία μας, σαν αυτούς που βλέπουμε με την τρέχουσα έλλειψη εφοδιασμού σε μικροκυκλώματα. Με επενδύσεις στις πρωτοπόρες αγορές του μέλλοντος και επανεξισορρόπηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, θα δώσουμε στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τη δυνατότητα να παραμείνει ανταγωνιστική, να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση».
Συνιστώσες
Η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, δεξιότητες και τεχνολογικές ικανότητες ώστε να καταστεί πρωτοπόρος, πέραν της έρευνας και της τεχνολογίας, στον τομέα αυτόν πέραν του σχεδιασμού, της κατασκευής και της συσκευασίας προηγμένων μικροκυκλωμάτων, ώστε να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της με ημιαγωγούς και να μειώσει τις εξαρτήσεις της.
Οι κύριες συνιστώσες είναι:
Η πρωτοβουλία «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη» θα συγκεντρώσει πόρους από την Ένωση, τα κράτη μέλη και τρίτες χώρες που συνδέονται με τα υφιστάμενα προγράμματα της Ένωσης, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω της ενισχυμένης «κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα» που προκύπτει από τον στρατηγικό αναπροσανατολισμό της υφιστάμενης κοινής επιχείρησης για τις βασικές ψηφιακές τεχνολογίες. Θα διατεθούν 11 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της υφιστάμενης έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, για τη διασφάλιση της ανάπτυξης προηγμένων εργαλείων ημιαγωγών, πιλοτικών γραμμών για την κατασκευή πρωτοτύπων, για τη δοκιμή νέων συσκευών και για τον πειραματισμό με καινοτόμες εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες, για την κατάρτιση προσωπικού και για την ανάπτυξη εις βάθος κατανόησης του οικοσυστήματος και της αξιακής αλυσίδας των ημιαγωγών.
Ένα νέο πλαίσιο για την επίτευξη της ασφάλειας του εφοδιασμού μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της ενίσχυσης της παραγωγικής ικανότητας, η οποία είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να ευδοκιμήσει η ανάπτυξη της καινοτομίας σε προηγμένους κόμβους, καθώς και σε καινοτόμα και ενεργειακώς αποδοτικά μικροκυκλώματα. Επιπλέον, ένα Ταμείο για τα Μικροκυκλώματα θα διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων ώστε να τις βοηθήσει να ωριμάσουν τις καινοτομίες τους και να προσελκύσουν επενδυτές. Θα περιλαμβάνει επίσης ειδική επενδυτική διευκόλυνση μετοχικού κεφαλαίου για ημιαγωγούς στο πλαίσιο του InvestEU με σκοπό να στηρίξει τις επεκτεινόμενες επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ, και να διευκολύνει την ανάπτυξή τους.
Μηχανισμός συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπήςγια την παρακολούθηση της προσφοράς ημιαγωγών, την εκτίμηση της ζήτησης και την πρόβλεψη των ελλείψεων. Θα παρακολουθεί την αξιακή αλυσίδα των ημιαγωγών συγκεντρώνοντας βασικές πληροφορίες από τις εταιρείες για τη χαρτογράφηση των πρωταρχικών αδυναμιών και των σημείων συμφόρησης.Θα συγκεντρώνει κοινή αξιολόγηση κρίσεων και θα συντονίζει τις κατάλληλες δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν από μια νέα εργαλειοθήκη έκτακτης ανάγκης. Επίσης, θα αντιδρά γρήγορα και αποφασιστικά από κοινού, αξιοποιώντας πλήρως τα εθνικά και ενωσιακά μέσα.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης συνοδευτική σύσταση προς τα κράτη μέλη. Πρόκειται για ένα εργαλείο με άμεση ισχύ που διευκολύνει τον μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής να τεθεί ευθύς αμέσως σε λειτουργία. Έτσι θα είναι δυνατό, ήδη από τώρα, να συζητηθούν και να αποφασιστούν έγκαιρα και αναλογικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου