cpu

Η Intel με τη 13η και 14η γενιά επεξεργαστών Core κοντράρει ανοιχτά την AMD


 Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των έξι μηνών, η Intel ενδέχεται να ανακοινώσει το λανσάρισμα των 13ης γενιάς επεξεργαστών Core με το κωδικό όνομα Raptor Lake ενώ λίγους μήνες μετά θα λανσάρει τη 14η γενιά των επεξεργαστών Core (Meteor Lake) για να ασκήσει περισσότερη πίεση στην AMD.

Αυτό ισχυρίζονται τουλάχιστον από το γνωστό κανάλι στο YouTube, Moore’s Law is Dead, μέσω του οποίου μαθαίνουμε για τη φημολογούμενη ημερομηνία λανσαρίσματος των Raptor Lake καθώς και την αύξηση στην απόδοση που υπόσχονται σε σύγκριση με τη σημερινή γενιά. Σύμφωνα με το Moore’s Law is Dead, η επόμενη γενιά επεξεργαστών της Intel με το κωδικό όνομα Raptor Lake αναμένεται να λανσαριστεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε (κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο).

Η συγκεκριμένη πληροφορία ή εκτίμηση έρχεται σε συμφωνία με τις πληροφορίες μίας άλλης πηγής που αναφερόταν στο ίδιο χρονικό διάστημα. Λάβετε υπόψη σας, ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες αφορούν τους επεξεργαστές για την αγορά υπολογιστών desktop με τους αντίστοιχους επεξεργαστές Raptor Lake για φορητούς υπολογιστές να αναμένονται το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς.

Όμως αυτό που αποτελεί ενδεχομένως έκπληξη είναι ότι η άφιξη των 14ης γενιάς επεξεργαστών Core με το κωδικό όνομα Meteor Lake αναμένεται νωρίτερα από το αναμενόμενο και σε λιγότερο από ένα χρόνο από το λανσάρισμα των Raptor Lake στην αγορά, κάτι που ενδεχομένως το τοποθετεί τον Αύγουστο του 2023 ή ενδεχομένως και λίγο νωρίτερα.

Σύμφωνα με το κανάλι Moore’s Law is Dead στο YouTube, οι νέοι επεξεργαστές Raptor Lake αναμένεται να προσφέρουν από 8% έως 15% υψηλότερη single-thread απόδοση σε σχέση με τους σημερινούς Alder Lake-S, ποσοστό που έρχεται σε συνάρτηση με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Intel που κάνει λόγο για αύξηση της απόδοσης σε έως και διψήφιο ποσοστό. Σε multi-threaded φόρτους εργασίας, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 30% με 40%. Συνολικά, η αύξηση στην απόδοση δείχνει να είναι εντυπωσιακή λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επερχόμενοι Raptor Lake δεν είναι κάτι περισσότερο -από όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον- από ένα απλό refresh των σημερινών Alder Lake-S, χωρίς σημαντικές διαφορές που να σχετίζονται με τα υποστηριζόμενα χαρακτηριστικά ή την αρχιτεκτονική κ.ά.

Γνωρίζουμε ότι η Intel πάντως σκοπεύει να ενισχύσει τους χαμηλής κατανάλωσης πυρήνες (efficiency cores) με τη ναυαρχίδα Raptor Lake διπλασιάζοντας τον αριθμό τους (16) ωστόσο γνωρίζουμε ότι οι υψηλής απόδοσης πυρήνες (performance cores) αναμένεται να διατηρηθούν σε αριθμό (8).

Σύμφωνα με έντονη φημολογία, η AMD κάνει ότι μπορεί για να φέρει τους νέας γενιάς επεξεργαστές Ryzen που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 4 μέσα στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, ενδεχομένως προλαβαίνοντας ή αντιδρώντας άμεσα στο φημολογούμενο λανσάρισμα των Raptor Lake. Αν πάντως αληθεύουν οι φήμες και οι Raptor Lake προορίζεται να κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο και οι επόμενης γενιάς Meteor Lake είναι προγραμματισμένο να λανσαριστούν σε λιγότερο από ένα χρόνο από το λανσάρισμα των Raptor Lake – κάνοντας χρήση κατασκευαστικής μεθόδου 7nm και προσφέροντας παρόμοιο άλμα στην απόδοση με τους Raptor Lake σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά- τότε η AMD έχει πολλούς λόγους για να ανησυχεί με τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης που ακολουθεί η Intel.

Αν και οι επεξεργαστές Ryzen της AMD βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των χρηστών υπολογιστών desktop, οι επεξεργαστές Alder Lake-S «επέστρεψαν» πίσω στην Intel κάποιο ποσοστό της αγοράς από αυτό που είχε χάσει από την μεγάλη της αντίπαλο και από ότι φαίνεται η «μπλε ομάδα» θέλει να συνεχίσει να ασκεί πίεση. 

About Freegr network

Από το Blogger.