τεχνολογία

MediaTek Helio X30: PowerVR GPUs, απειλεί Snapdragon 835 και Exynos 8895


Είναι γεγονός πως ανά το παρελθόν, παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να ανταγωνιστεί με τις high-end προτάσεις των Qualcomm, Samsung (Exynos) και Huawei (HiSilicon Kirin), εκείνη δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα chipset που θα ελκύσει τους κορυφαίους κατασκευαστές για τις ναυαρχίδες τους. Αυτό όμως έδειξε να αλλάζει με τα τελευταία Helio SoCs.
Ο MediaTek Helio X30 είναι αυτή την στιγμή ο ισχυρότερος επεξεργαστής του κατασκευαστή. Στο GeekBench λίγους μήνες πριν έδειξε να ανταγωνίζεται τους Snapdragon 820 / 821, αλλά τι μπορεί να λεχθεί για τον νέο Snapdragon 835 ή τον Exynos 8895; Φαίνεται πως η MediaTek έχει πάρει στα σοβαρά τον στόχο που έχει να φτάσει στην κορυφή και η τελευταία της συνεργασία το αποδεικνύει. Συγκεκριμένα, η Imagination Technologies ανακοίνωσε πως ο Helio X30 θα συνοδεύεται από τις δικιές της κάρτες γραφικών, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις PowerVR GPUs. Οι PowerVR είναι δεν χρειάζονται συστάσεις. Πρόκειται για τις GPUs που ενσωματώνει η Apple στα iPhones από το πρώτο μοντέλο 10 χρόνια πριν.
Οι αποδόσεις των smartphones του Cupertino στα games είναι κορυφαίες, ενώ από πολλούς θεωρούνται τα καλύτερα gaming phones. Πληροφοριακά, το iPhone 7 Plus χρησιμοποιεί την PowerVR Series7XT Plus με έξι πυρήνες, μάλλον την ισχυρότερη GPU διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και tablets. Η αρμονική συνεργασία του δεκαπύρηνου Helio X30 με μια κάρτα γραφικών PowerVR στο εσωτερικό ενός smartphone θα εκτίνασσε τις επιδόσεις στα ύψη, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον όλων των κατασκευαστών. Ο Helio X30 έχει δέκα πυρήνες, εκ των οποίων οι δυο είναι Cortex-A73 χρονισμένοι στα 2,8 GHz, τέσσερις Cortex-A53 χρονισμένοι στα 2,2 GHz και άλλοι τέσσερις ελαφρώς ασθενέστεροι, επίσης Cortex-A53 (χρονισμένοι στα 2 GHz). Η παραγωγή έχει γίνει με αρχιτεκτονική 10nm. Τέλος, αναφορικά με την μνήμη RAM, υποστηρίζονται έως 8 GB. Αυτή την στιγμή, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του επεξεργαστή της Nvidia από μόνα τους δεν αποτελούν φόβητρο για τους κορυφαίους Snapdragon 835 και Exynos 8895.
Σε συνδυασμό με μια PowerVR GPU όμως, αυτό σίγουρα θα αλλάξει. Πλέον αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την πρώτη συσκευή που θα ενσωματώνει τον Helio X30 συνοδευόμενο από PowerVR κάρτα γραφικών. Οι επιδόσεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το αν η MediaTek κατάφερε να βρεί την λύση, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των LG, Samsung, Sony κλπ για τις θέσεις των SoC και GPU στα high-end smartphones τους. Σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματα της συνεργασίας MTK και Imagination Technologies στην πράξη.

About Freegr network

Από το Blogger.