ειδήσεις

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών

Ξεκίνησε η πρώτη φάση του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Ανοιχτών Τεχνολογιών. Ο διαγωνισμός, πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις, απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ) και αφορά στη δημιουργία έργων (τεχνουργημάτων) με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού (Open DesignOpen Software και Open Hardware), και την παραγωγή σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΤΕΙ Αθηνών και ΑΤΕΙ Πειραιά), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το ΙΤΥΕ Διόφαντος, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η Ε.Π.Υ, η Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, η Ελληνική Εκπαιδευτική Ενωση STEM και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και διοργανώνουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών. 
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους και δεν προωθεί σε μαθητές και τις οικογένειες τους προϊόντα συγκεκριμένων εταιρειών.
Ο διαγωνισμός αφορά στη δημιουργία έργων (τεχνουργημάτων) με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού (Open DesignOpen Software και Open Hardware), και την παραγωγή σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Η θεματολογία μπορεί να περιλαμβάνει έργα αυτοματισμού, φωτισμού-ήχου, αισθητήρων-περιβάλλοντος, έξυπνα αντικείμενα, διατάξεις έγκαιρης ειδοποίησης, αυτόνομα οχήματα, κατασκευές που φοριούνται (wareables), εφαρμογές ψυχαγωγίας, υγείας-ευεξίας, εξοπλισμό εργαστηρίων, έργα εκπαιδευτικών χρήσεων και εκπαιδευτικών εφαρμογών και εφαρμογές ΙοΤ (π.χ. Open source roboticsopenrobothardware, κλπ).
Σημαντικές ημερομηνίες
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη θα είναι η σχεδίαση. Σε αυτή τη φάση δεν απαιτείται κατασκευή, αλλά ο σχεδιασμός και η τεκμηρίωση της ιδέας σε λογαριασμό της ομάδας στο github. (δείτε για ενημέρωση σχετικά με το git το http://git-class.gr/). Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018.  Μέχρι το τέλος Μαΐου, θα επιλεχθούν από την οργανωτική-επιστημονική επιτροπή τουλάχιστον οι 100 καλύτερες προτάσεις από όλες τις κατηγορίες του Διαγωνισμού (Δημοτικά- Γυμνάσια – Λύκεια – ΕΠΑΛ) στις οποίες θα χρηματοδοτηθεί ο εξοπλισμός από χορηγίες (Ενδεικτικά ο εξοπλισμός μπορεί να είναι Arduino Uno,Raspberry Pi 3 Type BΒeagleboardDwenguino ή όποια άλλη ανοιχτή τεχνολογία είναι αποδεκτή ως ισοδύναμη). Παραδείγματα προτάσεων για projects που αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μπορείτε να δείτε στα https://www.raspberrypi.org/education/https://projects.raspberrypi.org/en/projectsarduino projects.
Η δεύτερη φάση θα είναι η υλοποίηση, με ημερομηνία ολοκλήρωσης 27 Απριλίου 2019. Οι ομάδες θα κληθούν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους, να παράξουν ανοικτό εκπαιδευτικό υλικό , να τεκμηριώσουν το έργο τους στο github και να δημιουργήσουν ένα μικρό βίντεο στο οποίο να εξηγούν το πώς υλοποίησαν το έργο τους. Η τεκμηρίωση, και η παρουσίαση των βημάτων κατασκευής,η αναλυτική παρουσίαση όλων των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για το έργο και ο κώδικας θα πρέπει να ανέβουν σε αντίστοιχο αποθετήριο στο github και να σταλούν στο robotics.ellak.gr μαζί με το βίντεο που θα παρουσιάζει και θα αιτιολογεί το έργο.
Στην τρίτη φάση θα γίνει αξιολόγηση και βράβευση των 12 καλύτερων έργων (3 ανά κατηγορία). Η επιτροπή του διαγωνισμού θα επιλέξει τα 3 καλύτερα έργα ανά κατηγορία (σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης (σύνολο 12) (3 έργα από Δημοτικά- 3 από Γυμνάσια –  3 από ΓΕΛ – 3 από ΕΠΑΛ) τα οποία θα παρουσιαστούν στον Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Κανόνες διαγωνισμού
Προκειμένου να είναι αποδεκτή μια υποψηφιότητα, πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
  • Χρήση ανοιχτού υλικού (hardware). Τα σχέδια του υλικού θα πρέπει να ανέβουν στο github, με πλήρεις οδηγίες ώστε να μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να τα αναπαραγάγει, για βελτίωση και περαιτέρω χρήση.
  • Χρήση ανοιχτού λογισμικού. Το λογισμικό θα πρέπει να ανέβει στο github, πλήρως τεκμηριωμένο, με πλήρεις οδηγίες ώστε να μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να τον βελτιώσει και επαναχρησιμοποιήσει.
  • Παραγωγή ανοιχτού εκπαιδευτικού υλικού για επανάχρηση.  Σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό θα πρέπει να συνταχθούν αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορεί να αναπαραχθεί το έργο από ένα άλλο σχολείο και η παραγωγή ενός σχέδιο ανοιχτού εκπαιδευτικού πόρου σύμφωνα με το OER Canvas).
  • Ο κώδικας που θα χρησιμοποιηθεί να διανέμεται με άδεια χρήσης ανοιχτού κώδικα.
  • Το εκπαιδευτικό υλικό και η τεκμηρίωση να διανέμεται με άδεια χρήσης CC-BY.
  • Πριμοδοτείται το χαμηλό κόστος κατασκευής και η χρήση ευρέως διαθέσιμων (όχι δυσεύρετων) υλικών.
  • Παρουσίαση και αιτιολόγηση της κατασκευής από τους μαθητές (μέσω βίντεο).
  • Ο εξοπλισμός μπορεί να είναι Arduino Uno, Raspberry Pi 3 Type B, Βeagleboard, Dwenguino και όποια άλλη ανοιχτή τεχνολογία είναι     αποδεκτή ως ισοδύναμη.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ως συνδιοργανωτής του Διαγωνισμού, προωθεί τη συμμετοχή στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών, 

About Freegr network

Από το Blogger.