τεχνολογία

ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Είναι τεκμηριωμένο ότι οι νεότερες γενιές ξοδεύουν ένα μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο Διαδίκτυο, αλλά δεν είναι οι μόνοι. Μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες (ηλικίας άνω των 55 ετών) γίνονται επίσης όλο και πιο «ψηφιακοί», με αποτέλεσμα τα μέλη της οικογένειάς τους να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι δε λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις ασφάλειας. Ωστόσο, με το ένα τρίτο των ανθρώπων να μην κάνουν τίποτα για να προστατεύσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς τους, αυτές οι ανησυχίες δε μεταφράζονται σε δράση, έχοντας ενδεχομένως ως αποτέλεσμα οι αγαπημένοι τους να βρίσκονται σε κίνδυνο. 
Οι διαδικτυακές δραστηριότητες συνεχίζουν να έχουν μια συνεχώς αυξανόμενη επιρροή στην καθημερινότητά μας, κάτι το οποίο ισχύει και για τους μεγαλύτερους ηλικιακά χρήστες αλλά και για τις νέες γενιές. Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, η πλειονότητα (84%) των χρηστών ηλικίας 55 ετών και άνω έχει πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι αρκετές φορές την ημέρα και το 44% ξοδεύει τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα στο διαδίκτυο. Πράγματι, από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, αυτή η ηλικιακή ομάδα είχε στην κατοχή της κατά μέσο όρο τέσσερις συνδεδεμένες συσκευές ανά νοικοκυριό, συμπεριλαμβανομένων δύο υπολογιστών και δύο φορητών συσκευών. Παρά τα πολλά οφέλη που προσφέρουν αυτά τα επίπεδα συνδεσιμότητας, τα μέλη της οικογένειας έχουν ανησυχίες ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγγενείς τους δε λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατεύσουν τον εαυτό τους όταν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, με το 60% των ανθρώπων να ανησυχούν για την ασφάλεια των ψηφιακά συνδεδεμένων μεγαλύτερων ηλικιακά συγγενών τους. Και με το 44% των χρηστών του Διαδικτύου να παραδέχεται ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγγενείς τους έχουν υποστεί απειλή μέσω του διαδικτύου – συμπεριλαμβανομένου του να έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης (15%), να έχουν συναντήσει κακόβουλο λογισμικό ή ιούς (15%) και να έχουν πέσει θύματα κατασκοπείας από κακόβουλο λογισμικό (13%) – αυτός ο φόβος είναι βάσιμος. 
Ωστόσο, παρά τις πραγματικές απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της οικογένειάς τους, αυτή η ανησυχία δεν μεταφράζεται αναγκαστικά σε δράση και υποστήριξη. Μόνο το 34% αυτών που μιλήσαμε έχει εγκαταστήσει μια λύση ασφάλειας στις συσκευές των μεγαλύτερων σε ηλικία συγγενών τους και μόλις το 32% τους εκπαιδεύει τακτικά για τις διαδικτυακές απειλές. Ένα τρίτο (33%) δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να τους βοηθήσει να προστατευθούν, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο του να υποστούν ακούσια ένα περιστατικό ψηφιακής ασφάλειας.

About Freegr network

Από το Blogger.