τεχνολογία

Ερευνητές ΒΡΗΚΑΝ… απρόσμενο σήμα στο βαθύ διάστημα

Ένα σήμα οξυγόνου στο βαθύ διάστημα εντόπισαν επιστήμονες, κάτι που ισχυρίζονται ότι φέρνει τα πάνω… κάτω σε όλα όσα γνωρίζαμε για τη δημιουργία του σύμπαντος. 
Το σήμα οξυγόνου αυτό είναι το μακρινότερο που έχει εντοπιστεί ποτέ με τηλεσκόπιο και, όπως εξηγούν οι ερευνητές, πιθανώς να αλλάξει όσα θεωρούνταν δεδομένα για τον σχηματισμό του σύμπαντος αλλά και τη δημιουργία των άστρων. Βρίσκεται στον γαλαξία MACS1149-JD1, ο οποίος είναι τόσο μακριά, που ουσιαστικά εδώ στη γη βλέπουμε 13,3 δισ. χρόνια πίσω στον χρόνο ή 500 εκατομμύρια χρόνια από το Big Bang. Για αρκετά χρόνια μετά το Big Bang δεν υπήρχε οξυγόνο στο σύμπαν. Δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τη δημιουργία των πρώτων άστρων και απελευθερώθηκε όταν αυτά πέθαναν και πάλι. Έτσι, η ανίχνευση του σήματος οξυγόνου είναι αναπάντεχη. Και αυτό γιατί εντοπίστηκε όταν το σύμπαν ήταν αρκετά νέο. 
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανίχνευση ενός τόσο μακρινού σήματος οξυγόνου είναι μια ανακάλυψη που αλλάζει θεμελιωδώς όλα όσα γνωρίζαμε για τη γέννηση του σύμπαντος. «Αντί να πω ότι είμαι χαρούμενος, θα ήταν πιο ακριβές να πω ότι είμαι εκστασιασμένος» είπε ο Takuya Hashimoto, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας που δημοσιεύτηκε και ερευνητής το πανεπιστήμιο Osaka Sangyo και το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Ιαπωνίας. «Ήμουν τόσο χαρούμενος που το σήμα αυτό το έβλεπα στον ύπνο μου και δυσκολευόμουν να κοιμηθώ» συμπλήρωσε ο ίδιος, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα The Independent. H ηλικία αυτών των άστρων εγείρει ερωτήματα για το πότε σχηματίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες, μια περίοδος που οι ερευνητές ονομάζουν «κοσμική αυγή»

About Freegr network

Από το Blogger.