Europe

Υπερυπολογιστές, ΑΙ και διαστημικά δεδομένα στη μάχη κατά του κορονοϊού

Πράγματι η τεχνολογία έχει «δαιμονοποιηθεί» το τελευταίο διάστημα , κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας της ανθρώπινης φύσης να εξορθολογίσει το πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού. Παρόλα αυτά, τα τεχνολογικά υπερόπλα βρίσκονται εξαρχής στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κακού, διευκολύνοντας τις προσπάθειες αντιμετώπισης αλλά και οριοθέτησής της. Τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι υπερυπολογιστές έχουν επιτελέσει και συνεχίζουν, σημαντικό έργο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι μέχρι και η αξιοποίηση των διαστημικών δεδομένων θα μπορούσε να συνδράμει σημαντικά στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της νόσου. 
Ήδη μέχρι σήμερα, τρία ισχυρά ευρωπαϊκά κέντρα υπερυπολογιστικής, σε Μπολόνια, Βαρκελώνη και Jülich, χρησιμοποιούνται για την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών και διαγνώσεων για τον κορονoϊό. Με τη σύγκριση ψηφιακών μοντέλων της πρωτεΐνης του κορωνoϊού και την αντιστοίχιση τους με μια βάση δεδομένων χιλιάδων υφιστάμενων φαρμάκων, στόχος είναι να εντοπιστούν οι συνδυασμοί δραστικών μορίων που αντιδρούν στον ιό.
Το έργο Exscalate4CoV ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου 2020 και έλαβε 3 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση της Ε.Ε. Σε αυτό συμμετέχουν μία φαρμακευτική εταιρεία και διάφορα μεγάλα βιολογικά και βιοχημικά ιδρύματα, παρέχοντας πρόσβαση στις φαρμακευτικές βάσεις δεδομένων τους.
Την ανάπτυξη του πολυπόθητου εμβολίου βέβαια καθώς και των θεραπειών κατά της νόσου που έχει ταλαιπωρήσει την ανθρωπότητα τους τελευταίους επτά μήνες επιταχύνουν και οι ικανότητες των υπερυπολογιστών, αφού συμπληρώνουν την κλασική κλινική προσέγγιση δοκιμήςσφάλματος και τον πιθανό πειραματισμό. Για το λόγο αυτό η προαναφερθείσα κοινοπραξία διεξάγει έρευνα χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα υπερυπολογιστικής, που στηρίζεται από την Ε.Ε., για να ελέγξει τις δυνητικές επιπτώσεις γνωστών μορίων στη δομή του κορονοϊού.
Ως επόμενο βήμα, η κοινοπραξία θα συζητήσει με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τρόπους να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της νέας πιθανής χρήσης της ραλοξιφαίνης. Εάν οι δοκιμές αυτές αποδειχθούν επιτυχείς, το φάρμακο θα μπορεί να καταστεί γρήγορα διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες και με χαμηλό κόστος.
Να υπενθυμίσουμε ότι στις 19 Ιουνίου η Exscalate4CoV ανακοίνωσε ότι η ραλοξιφαίνη, ένα ήδη καταχωρισμένο γενόσημο φάρμακο, που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό με ήπια συμπτωματική λοίμωξη. 

Τεχνητή νοημοσύνη

Παράλληλα η αναλυτική ισχύς της τεχνητής νοημοσύνης και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων μπορούν να προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα στον εντοπισμό μοτίβων στην εξάπλωση του κορονοϊού. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων, οι τομείς της δημόσιας υγείας μπορούν να παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού και συνεπώς, να σχεδιάζουν γρήγορα αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης.
Μάλιστα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει και στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, μέσω των ρομπότ που χρησιμοποιούνται κατά την επαφή με ασθενείς, περιορίζοντας την ανθρώπινη αλληλεπίδραση προς αποφυγή μολύνσεων. 

Διαστημικά δεδομένα

Τέλος και τα δεδομένα από το διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Ε. παρέχουν έναν ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο για την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων του κορονοϊού.
Ήδη από την έναρξη της κρίσης, οι δορυφόροι της Ε.Ε. παρακολουθούν τις συμφορήσεις στα σημεία διέλευσης των συνόρων μεταξύ των κρατών - μελών και χαρτογραφούν ιατρικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας.
Τα δεδομένα, που συλλέγονται από το διάστημα, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, παρέχουν στις δημόσιες αρχές, σε Κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, μοντέλα για την καλύτερη κατανόηση και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Άλλωστε το διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Ε. προσφέρει λύσεις για πολλαπλά ζητήματα: διασφάλιση της δημόσιας υγείας με το Galileo - το πιο ακριβές σύστημα προσδιορισμού θέσης στον κόσμο - και παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο υλοποιούμε την Πράσινη Συμφωνία με το Copernicus - το καλύτερο σύστημα γεωσκόπησης της κατηγορίας του.
Το πρόγραμμα Copernicus έχει κινητοποιηθεί πλήρως από την πρώτη ημέρα της κρίσης, για να βοηθήσει τους πολίτες και τις δημόσιες αρχές. Στις 5 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το εργαλείο ταχείας δράσης «Rapid Action on Coronavirus and Earth observation» σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Τι κάνει όμως αυτό;Το εργαλείο ταχείας δράσης βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα γεωσκόπησης για τη μέτρηση του αντικτύπου του εγκλεισμού λόγω του κορονοϊού και την παρακολούθηση της ανάκαμψης μετά την άρση του εγκλεισμού σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Τα δεδομένα αναλύονται στη συνέχεια με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Το εργαλείο ταχείας δράσης παρακολουθεί, κυρίως, βασικές περιβαλλοντικές παραμέτρους, π.χ. μεταβολές στην ποιότητα του αέρα και των υδάτων, οικονομικές και ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η βιομηχανία, η ναυτιλία, οι κατασκευές, η κυκλοφορία και η παραγωγικότητα της γεωργίας.

About Freegr network

Από το Blogger.