5G

H πενταετία των δικτύων 5G ξεκινά σε παγκόσμιο επίπεδο

Μπορεί οι ειδήσεις για τον κορωνοϊό να κυριαρχούν στην επικαιρότητα, αλλά η πορεία ανάπτυξης του 5G είναι προδιαγεγραμμένη, σύμφωνα με όλες τις μελέτες.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι παγκόσμιες συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας 5G θα αυξηθούν ραγδαία τα επόμενα χρόνια, για να υπερβούν το 1.7 δισ. έως και τα τέλη του 2023, πιστοποιώντας μία πενταετία ανοδικής πορείας για τα δίκτυα 5ης Γενιάς, για τα οποία οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ορίσουν ένα νέο επαναστατικό πεδίο τεχνολογικής ακμής και προόδου.
Οι εκτιμήσεις της Counterpoint Research σημειώνει ότι η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ (47%) των συνολικών συνδέσεων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς έως τα τέλη του 2023. Στα μέσα Ιουλίου υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο 93 ενεργά εμπορικά δίκτυα 5G, ενώ η διείσδυση του 5G στις ΗΠΑ και τον Καναδά θα υπερβεί το 50%. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό, όπως προκύπτει από τις ίδιες εκτιμήσεις, θα είναι της τάξης του 26%.


Η πανδημία έχει αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη του 5G, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ανασταλεί τα επενδυτικά σχέδια. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2020, όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαθέτουν εμπορικές υπηρεσίες 5G, καθιστώντας την Ευρώπη “πατρίδα” για σχεδόν το ήμισυ των ενεργών συνδέσεων 5G. Μέχρι σήμερα, η περιοχή της Ανατολικής Ασίας – Ειρηνικού ηγείται της ανάπτυξης 5G συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας. Τον Μάιο του 2020, οι συνδέσεις 5G στην Κίνα και την Κορέα ξεπέρασαν τα 30 εκατ. και τα 6,8 εκατ., αντίστοιχα.
Η Ινδία, ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphone, εξακολουθεί να βρίσκεται στον δρόμο της μετάβασης στο LTE, αν και η εταιρεία Reliance Jio, με σχεδόν 400 εκατ. συνδρομητές, αναμένεται να ηγηθεί της εθνικής πορείας προς το 5G στόχο να ξεκινήσει εμπορικές υπηρεσίες το 2021. Ωστόσο, η υιοθέτηση 5G στην περιοχή της Ινδίας είναι πολύ πιθανό να περιοριστεί σε ομάδες υψηλότερου εισοδήματος, με αποτέλεσμα ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό συνδέσεων 5G έως το 2023.

Το καλό είναι ότι σταδιακά αυξάνεται το εμπορικό ενδιαφέρον για το 5G, ενώ αρχίζουν να αποκαλύπτονται και όλες οι φαιδρές θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό στο Διαδίκτυο για την υποτιθέμενη σύνδεσή του με προβλήματα δημόσιας υγείας.

About Freegr network

Από το Blogger.