freegr

Facebook πειραματίζεται με τεχνολογίες ρομποτικής και προστασίας του περιβάλλοντος

Το Facebook δεν ασχολείται μόνο με τα νέα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης, αλλά επενδύει και σε άλλες, ενδιαφέρουσες ιδέες. Μία από αυτές είναι το ρομπότ Bombyx, το όνομα του οποίου προέρχεται από τα Λατινικά και σημαίνει σκουλήκι. 
Ο σκοπός της χρήσης του ρομπότ αυτού είναι να ανεβαίνει στα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να τοποθετεί εκεί καλώδια σύνδεσης στο Internet με υψηλές ταχύτητες. Ο στόχος του Facebook είναι να καταστήσει αρκετά πιο προσιτό το κόστος τοποθέτησης οπτικής ίνας που να φτάνει στο σπίτι για τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στον κόσμο. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά αποτελεί μία ενδιαφέρουσα ιδέα, που θα μπορούσε να βρει εφαρμογή, ειδικά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι το ικανό ρομπότ αυτό θα έχει στο εσωτερικό του ένα καλώδιο οπτικής ίνας, το οποίο και θα μπορεί να τοποθετεί σιγά – σιγά, καθώς θα κινείται αυτόνομα πάνω σε ένα καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο σκοπός του Facebook είναι να προσφέρει τη δυνατότητα της επίγειας, καλωδιακής σύνδεσης περίπου στο ήμισυ του πληθυσμού της Γης που δεν έχει τέτοια δυνατότητα και βασίζεται σε δίκτυα 3G, προκειμένου να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδέα του Facebook έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας και συγκεκριμένα με τη θερμότητα που παράγεται από ένα data center. Στην πόλη Odense της Δανίας, το Facebook παίρνει τη θερμότητα που εκλύεται από τη λειτουργία του πάρκου 50.000 τετραγωνικών μέτρων data center και την ανακυκλώνει με τη βοήθεια της τοπικής εταιρείας θέρμανσης, προκειμένου να φτάσει στα νοικοκυριά της περιοχής και έτσι να μην πάει χαμένη. Οι απαραίτητες μονάδες ψύξης των υπολογιστών στο data center του Facebook αντλούν τη θερμότητα και τη διανέμουν στα σπίτια, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι το μόνο που απαιτείται για ένα βιώσιμο μέλλον της ανθρωπότητας είναι οι καλές ιδέες και οι γενναίες υλοποιήσεις.

About Freegr network

Από το Blogger.