athens

Delivery Hero εξαγόρασε την ελληνική startup Instashop στην τιμή ρεκόρ των 360 εκ

Στα χέρια του γερμανικου κολοσσού Delivery Hero, έναντι του ποσού ρεκόρ των 360 εκατ. δολαρίων, περνά και η ελληνική startup Instashop, σηματοδοτώντας την υψηλότερη εξαγορά ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Με την εξαγορά αναμένεται να ενισχυθεί η ηγετική θέση της Delivery Hero παγκοσμίως στο χώρο του online delivery αξιοποιώντας την ιδιαίτερη ικανότητα της InstaShop να αναπτύσσει γρήγορα και επιτυχημένα το μοντέλο του on-demand grocery σε πολλαπλές αγορές.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Delivery hero, η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί να κυριαρχήσει στην αγορά της παράδοσης φαγητού και τροφίμων παγκοσμίως, δεν είναι η πρώτη φορά που στρέφει το βλέμμα της στη χώρα μας. Ήδη από το 2015 έχει εξαγοράσει την Online Delivery A.E., γνωστή και ως e-Food, εταιρεία που ίδρυσε ο Απόστολος Αποστολάκης, του VentureFriends. Από το 2011 όπου η Delivery Hero ιδρύθηκε από τον Σουηδό Νίκολας Όστμπέργκ, μέχρι και σήμερα, επιχειρεί σε περισσότερες από 600 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο και απασχολεί περί τις 22.000 υπαλλήλους. Το 2017 μάλιστα μπήκε στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθεί στον δείκτη Dax 30, αντικαθιστώντας την Wirecard.

Ποια είναι η Instashop

Ποια είναι όμως η ελληνική startup που έκανε το μεγαλύτερο exit που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια εφαρμογή που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να δίνουν παραγγελίες σε σούπερ μάρκετ και τοπικά καταστήματα και να λαμβάνουν τα προϊόντα που παρήγγειλαν σε συγκεκριμένη ώρα, 30 μόλις λεπτά αφότου καταχώρησαν την παραγγελία τους.
Η ιδέα του Γιάννη Τσιώρη, ενός εκ των ιδρυτών της InstaShop, να καλύψει το κενό στις διαδικτυακές αγορές τροφίμων, υλοποιήθηκε το 2015, με την βοήθεια της Ιωάννας Αγγελιδάκης, και η απήχησή της ήταν τέτοια που η πρώτη συμφωνία με σούπερ μάρκετ κλείστηκε προτού είναι καν να είναι έτοιμη η εφαρμογή.
Η ολιγομελής τότε ομάδα κατάφερε σχετικά γρήγορα να κερδίσει και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία της εφαρμογής, το VentureFriends, των Απόστολου Αποστολάκη και Γιώργου Δημόπουλου αλλά και η επενδυτική εταιρεία του Ντουμπάι, Jabbar χρηματοδότησαν την ιδέα. Οι 2 επενδυτές, VentureFriends, και Jabbar, συνέχισαν να στηρίζουν την InstaShop καθώς αναπτυσσόταν ραγδαία από κάποιες εκατοντάδες παραγγελίες ημερησίως σε μία χώρα, σε δεκάδες χιλιάδες σε 5 χώρες, και εξελισσόταν σε αδιαφιλονίκητο ηγέτη του αραβικού κόσμου στο χώρο του on-demand grocery. Μάλιστα η InstaShop δεν χρειάστηκε σημαντική υποστήριξη και κεφάλαια, αφού η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη, γρήγορα αναπτυσσόμενη, και κερδοφόρα startup εταιρεία μέσα σε μόλις 5 χρόνια, με συνολική επένδυση ύψους μόλις 7 εκατ. δολάρια.
Μέσα σε πέντε χρόνια η InstaShop πολλαπλασίασε τον όγκο των παραγγελιών της και επεκτάθηκε σε τέσσερις χώρες - πέρα από την Ελλάδα δραστηριοποιείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Μπαχρέιν, στον Λίβανο και στην Αίγυπτο - χαρακτηριζόμενη από πολλούς ως η μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά τροφίμων στη Μέση Ανατολή.
Πλέον το InstaShop έχει εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή αγορά ειδών παντοπωλείου, που που εκτείνεται από σούπερ μάρκετπαντοπωλεία και καταστήματα τροφίμων, έως φαρμακείαpet shops και καταστήματα πώλησης ειδών σπιτιού. Στόχος του είναι να συνεχίσει να διευκολύνει την καθημερινότητα του καταναλωτή αλλά και να εξασφαλίσει σε τοπικά καταστήματα λιανικής πρόσβαση σε ένα αναξιοποίητο εμπορικό «κανάλι», αυτό των διαδικτυακών αγορών, το οποίο ενόψει κορονοϊού έχει εκτιναχθεί. 
Να σημειωθεί ότι η αγορά του online delivery φαγητού και ειδών σούπερ μάρκετ αναπτύσσεται σταθερά στην περιοχή της ΜΕΝΑ τα τελευταία 5 χρόνια. Το μέγεθός της εκτιμάται σε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια μόνο για τα Η.Α.Ε, με μια μεγάλη στροφή στις online παραγγελίες ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η οποία αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς ακόμα περισσότερο.
Παρά την κρίση που έχει επιφέρει ο κορονοϊός στην παγκόσμια οικονομία οι ελληνικές startups κερδίζουν όλο και περισσότερες ψήφους εμπιστοσύνης από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα μέσα στο χρόνο ανακοινώθηκε η εξαγορά της ελληνικής Softomotive από τον κολοσσό της Microsoft για περίπου 150 εκατ. δολάρια. Μετά και το εν λόγω success story της InstaShop μάλιστα, το ελληνικό startup οικοσύστημα αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερων επενδυτών αλλά και να εμπνεύσει ακόμα περισσότερους ιδρυτές.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γιορτάζουμε αυτή την επιτυχία με μια ιδρυτική ομάδα στην οποία πάντα πιστεύαμε και με την οποία δουλέψαμε μαζί από το από τα πρώτα της βήματα 2015», σχολίασε ο Απόστολος Αποστολάκης, συνιδρυτής και Managing Partner των VentureFriends. ,Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επιτυχία τους αυτή, την οποία άξιζαν και με το παραπάνω, καθώς και με ό,τι αυτό σημαίνει για το startup οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής».

About Freegr network

Από το Blogger.