Σε μια τεχνική ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, με την ονομασία «The Demand for Ultra-Bandwidth Solutions», η Micron παρουσίασε λεπτομερώς το portofolio των high-bandwidth τεχνολογιών και τις ανάγκες της αγοράς για αυτές. Οι πληροφορίες αυτές συνδέονται με άλλες, ακόμα μη δημοσιευμένες τεχνικές ενημερώσεις της Micron που αφορούν το GDDR6X, τον τύπο μνήμης που όπως όλα δείχνουν θα βρεθεί στις επερχόμενες NVIDIA RTX 30 Series GPUs. Ωστόσο, το έγγραφο με τις πληροφορίες προέρχεται απευθείας από τους δημόσιους webservers της Micron.
Η βασική καινοτομία για το νέο GDDR6X φαίνεται να είναι αλλαγή κωδικοποίησης από NRZ με δύο signal states, σε κωδικοποίηση τεσσάρων signal states με τη μορφή Pulse-Amplitude Modulation 4 (PAM4). Εν ολίγοις, η Micron θα διπλασιάσει τον αριθμό των signal states στο GDDR6X, επιτρέποντας διπλάσια δεδομένα ανά κύκλο ρολογιού.
Το ίδιο το PAM4 δεν είναι μια νέα τεχνολογία μιας και έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε άλλες high-end συσκευές, κυρίως όμως σε networking και expansion buses. Για να ενσωματωθεί η τεχνολογία σε μια κάρτα γραφικών, πέρα από τις μνήμες της Micron, απαιτείται και ένα αντίστοιχο memory controller, στη προκειμένη περίπτωση από την NVIDIA.
Σύμφωνα με τη σύντομη περιγραφή της Micron, αναμένονται έως και 21Gbps per pin για το GDDR6X και πρόκειται για αρχικά νούμερα που επηρεάζονται από τους περιορισμούς των PAM4 και DRAM και δεν γνωρίζουμε ακόμα με ποιον τρόπο θα επιτευχθούν στην πράξη.
Ένα από τα έμμεσα πλεονεκτήματα του PAM4 είναι και η κατανάλωση ενέργειας. Η πολυπλοκότητα του PAM4 καταναλώνει ενέργεια με διαφορετικούς τρόπους από τους ήδη υπάρχοντες, αλλά είναι πιο αποτελεσματική τεχνολογία. Σύμφωνα με την Micron το GDDR6X θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια ανά bit που μεταδίδει, περίπου 7,25 picojoules/byte. Αφού τα νούμερα αναφέρονται σε απόδοση ανά byte, σημαίνει ότι η πραγματική κατανάλωση ενέργειας είναι συνάρτηση του bandwidth με αποτέλεσμα οι GDDR6X να είναι λίγο πιο αποδοτικές στη πράξη και ταυτόχρονα πολύ πιο γρήγορες.
Δεδομένης της πρόωρης φύσης της κυκλοφορίας του, δεν είναι σαφές εάν οι GDDR6X βασίζονται σε κάποιο από τα πρότυπα του JEDEC ή εάν η Micron έχει πράγματι αναπτύξει το δικό της πρότυπο μνήμης με κίνητρο τις νέες GPUs της NVIDIA.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου