athens

Ελληνικός δορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού

Ο UPSat είναι ο πρώτος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού δορυφόρος, και σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Libre Space Foundation και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας για να συμμετάσχει στην διεθνή ερευνητική αποστολή QB50. Η αποστολή QB50 είναι μια διεθνής ερευνητική αποστολή 50 δορυφόρων με σκοπό την συλλογή δεδομένων για την θερμόσφαιρα, του ανώτατου στρώματος της ατμόσφαιρας της Γης. Το εγχείρημα συντονίζεται από το Ινστιτούτο δυναμικής ρευστών Von Karman. Η ομάδα μηχανικών του UPSat είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιτυχή παράδοση του πρώτου ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού δορυφόρου! Ένα σημαντικό βήμα προς την εκτόξευση του UPSat ολοκληρώθηκε, η επιτυχής παράδοση του στην Innovative Solutions In Space (ISISpace), έλαβε χώρα την 18η Αυγούστου στο Delft της Ολλανδίας.
 Η παράδοση του UPSat είναι η πρώτη ολοκληρωμένη στην ISISpace στα πλαίσια του προγράμματος QB50. Μηχανικοί από Πανεπιστήμιο της Πάτρας (τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών & τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών) και το Libre Space Foundation, που κατασκεύασαν τον UPSat, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Von Karman και τους μηχανικούς της ISISpace ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις διαδικασίες ελέγχου και παράδοσης, προκειμένου να επιτρέψουν την ενσωμάτωση του UPSat στο σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks. Ο UPSat θα παραδοθεί στην Orbital ATK, και στην συνέχεια θα εκτοξευθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσω του αυτοματοποιημένου διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus, την 30η Δεκεμβρίου 2016.
Μετά την επιτυχή σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο UPSat θα εκτοξευθεί από το σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks που βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.  Σηματοδοτείται έτσι ένα σημαντικό γεγονός προς την υλοποίηση του οράματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας και του Libre Space Foundation για έναν δορυφόρο ελληνικής κατασκευής στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος ανοιχτών τεχνολογιών στο διάστημα. Πηγή άρθρου: https://librespacefoundation.org/

About Freegr network

Από το Blogger.