ειδήσεις

Sextortion: Πληθαίνουν τα κρούσματα σεξουαλικής εκβίασης μέσω Ιντερνετ

Πληθαίνουν τα κρούσματα σεξουαλικής εκβίασης (sextortion) μέσω διαδικτύου, ενώ όλο και περισσότεροι είναι οι ανήλικοι χρήστες που δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων στον ψηφιακό κόσμο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στοχεύοντας σ' ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο και στην προστασία των χρηστών από διάφορες παράνομες δραστηριότητες. Η SafeLine (www.safeline.gr) του SaferInternet4Kids (www.saferinternet4kids.gr), η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, από την αρχή του έτους έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική εκβίαση, ενώ για το 2015, ο αριθμός των σχετικών αναφορών που δέχτηκε, ανήλθε στις 24. Παρόμοια, το HelpLine (www.help-line.gr) έχει δεχτεί πολυάριθμες κλήσεις για συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση θεμάτων σεξουαλικής εκβίασης.
Στη σεξουαλική εκβίαση, όπως τονίζει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, ο θύτης συνήθως προσεγγίζει το θύμα μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου, συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια του ζητάει, είτε χρήματα, είτε άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη σεξουαλικού περιεχομένου, προκειμένου να μη δημοσιεύσει το μαγνητοσκοπημένο υλικό στο Διαδίκτυο ή για να μην το αποστείλει σε γνωστούς και φίλους του θύματος.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα παιδιά είναι συνήθως ευκολότεροι στόχοι, καθώς δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο.
Όπως επισημαίνεται, όταν κάποιο παιδί ή ενήλικας, πέφτει θύμα σεξουαλικής εκβίασης, συχνά βιώνει αυτό που του συμβαίνει με αυξημένα αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου, ενώ κάποιες φορές η θυματοποίηση μπορεί να διαρκέσει τόσο καιρό, που να το οδηγήσει σε τάσεις αυτοκαταστροφής.
Το SaferInternet4Kids προτρέπει τους γονείς να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις δραστηριότητες των παιδιών τους όταν κάνουν χρήση διαδικτυακής κάμερας, να συζητούν μαζί τους για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, καθώς επίσης να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις ασφαλείς ρυθμίσεις στα κινητά τους τηλέφωνα και τις συσκευές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες να παραβιαστούν τα δεδομένα τους από κάποιον τρίτο.
Τέλος το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου σημειώνει: «Εάν πιστεύετε ότι εσείς ο ίδιος ή κάποιος τρίτος έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκβίασης μέσω Διαδικτύου, σας συμβουλεύουμε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή καταγγελιών SafeLine, υποβάλλοντας καταγγελία είτε μέσω της σχετικής ιστοσελίδας (www.safeline.gr/report) ανώνυμα ή επώνυμα, είτε μέσω της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης στο report@safeline.gr, ή στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 210 6476464. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από εξειδικευμένο ψυχολόγο για το πώς να αντιμετωπίσετε το θέμα στη HelpLine το οποίο είναι διαθέσιμο στο www.help-line.gr και τηλεφωνικά στο 210 6007686».

About Freegr network

Από το Blogger.