ειδήσεις

Νέα στοιχεία για τον ένατο, 10πλάσιο της Γης πλανήτη, που… γέρνει το Ηλιακό σύστημα!

Δέκα χρόνια μετά την απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης να μη θεωρεί, πλέον, πλανήτη τον Πλούτωνα, αλλά πλανήτη-νάνο, «κατεβάζοντας» σε 8 τους… γείτονές μας στο Ηλιακό σύστημα, είναι πολύ πιθανό ο αριθμός αυτός να πάει ξανά στο 9! 
 Μία νέα, θεωρητική μελέτη για τον περιβόητο «πλανήτη εννιά», για τον οποίο έγινε μεγάλος ντόρος στις αρχές του 2016, όταν προτάθηκε να προστεθεί στη… γειτονιά μας από την αστροφυσικό Ελίζαμπεθ Μπέιλι και τον αστρονόμο Μάικ Μπράουν, έρχεται να… ταράξει για τα καλά τα «νερά» της επιστημονικής κοινότητας! Σύμφωνα με αυτή, των Μπέιλι και Μπράουν, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, ο Πλανήτης 9, όχι απλά υπάρχει, αλλά με τη μεγάλη βαρυτική επίδρασή του μπορεί να προκάλεσε την κλίση όλων των άλλων πλανητών σε σχέση με τον Ήλιο, δίνοντας, έτσι, μία πιθανή απάντηση στο μυστήριο του γιατί, τόσο η Γη όσο και οι άλλοι… γείτονες «γέρνουν» σε σχέση με το αστέρι μας!
 Ως γνωστόν, οι οκτώ γνωστοί πλανήτες κινούνται σε τροχιές που βρίσκονται λίγο-πολύ στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με το μητρικό μας άστρο. Όμως, αυτό το επίπεδο εμφανίζει μια κλίση περίπου έξι μοιρών σε σχέση με τον ισημερινό του Ήλιου, κάτι που ανέκαθεν αποτελούσε ένα μεγάλο και άλυτο μυστήριο στην αστρονομία. Αν, πράγματι, αυτός ο πλανήτης υπάρχει πέρα από τον Ποσειδώνα, εκτιμάται ότι θα έχει μάζα δεκαπλάσια της Γης και θα κινείται γύρω από τον Ήλιο σε απόσταση περίπου 500 φορές μεγαλύτερη από ό,τι ο πλανήτης μας (για αυτό, άλλωστε, θεωρείται δύσκολο να εντοπισθεί), με συνέπεια το έτος του, δηλαδή η πλήρης περιφορά του γύρω από τον Ήλιο, να διαρκεί έως 17.000 γήινα έτη. Τα υπολογιστικά μοντέλα εκτιμούν ότι ο Πλανήτης 9 κινείται σε τροχιά που βρίσκεται υπό γωνία 30 μοιρών σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες. Ο Μπράουν δήλωσε αισιόδοξος ότι αν ο πλανήτης αυτός όντως υπάρχει, σε λίγα χρόνια θα βρεθεί. Αναμένουμε…

About Freegr network

Από το Blogger.