athens

Πώς φέρνει ο ΟΤΕ την οπτική ίνα

Τις απόψεις και προτάσεις του επί του κειμένου της δημόσιας διαβούλευσης αναφορικά με την πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring στο δίκτυο πρόσβασης, καθώς και τις επιμέρους προτεινόμενες τροποποιήσεις, κατέθεσε σήμερα, ο Όμιλος ΟΤΕ.
Η τεχνολογία Vectoring, όπως αναφέρεται στην γραπτή τοποθέτηση του ΟΤΕ, αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι για την ανάπτυξη των Δικτύων Πρόσβασης Νέας Γενιάς στην Ελλάδα φέρνοντας την οπτική ίνα στη γειτονιά και δίνοντας τη δυνατότητα όχι μόνο να αναβαθμιστούν οι ταχύτητες πρόσβασης των χρηστών από υπαίθριες καμπίνες, που σήμερα φτάνουν μέχρι 50Mbps, σε 100Mbps άμεσα, και από το 2018 σε 300Mbps, αλλά και στη συνέχεια να φτάσει η οπτική ίνα σε κάθε σπίτι.
Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, ο υπό διαβούλευση Κανονισμός της ΕΕΤΤ χρειάζεται, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Όμιλος ΟΤΕ, να ικανοποιεί τις ακόλουθες βασικές αρχές:
- Να μεγιστοποιεί τη συνολική κάλυψη εξασφαλίζοντας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών πρόσβαση σε υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς που δεν οφείλονται σε τεχνικούς λόγους. Εξάλλου, σύμφωνα και με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, ο απώτερος στόχος είναι όλοι να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες τουλάχιστον 100 Μbps μέχρι το 2025.
- Να αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις υφιστάμενες επενδύσεις σε Δίκτυα Πρόσβασης Νέας Γενιάς με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων επενδυτικών πόρων.
- Να επιτρέπει ισότιμα σε όλους τους παρόχους να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα μέσα από ένα πλαίσιο λειτουργικών και συμμετρικών ρυθμίσεων, σύμφωνα με τους κανόνες του δικαίου του ανταγωνισμού και του τηλεπικοινωνιακού δικαίου.
Με βάση τις αρχές αυτές, ο όμιλος ΟΤΕ αναφέρει στην απάντησή του, ότι "υπάρχουν ωστόσο προβλέψεις στον προτεινόμενο κανονισμό οι οποίες αν παραμείνουν ως έχουν, αναιρούν αυτές τις βασικές αρχές".
Συγκεκριμένα, το σχέδιο του Κανονισμού προτείνει διαφορετικά ποσοστά κάλυψης για τον ΟΤΕ (80%) σε σχέση με των άλλων παρόχων (40%) ως προαπαιτούμενο για την "κατοχύρωση" περιοχών (Αστικών Κέντρων - Α/Κ) επένδυσης, ενώ περιορίζει σημαντικά τον χρονικό ορίζοντα επενδύσεων του ΟΤΕ σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα των άλλων παρόχων (6 μόνο μήνες για τον ΟΤΕ και 24 μήνες για τους παρόχους).
Οι διατάξεις αυτές εάν παραμείνουν ως έχουν και δεν προβλεφθεί συμμετρική υποχρέωση κάλυψης (της τάξης του 70%) για όλους τους παρόχους σε συνδυασμό με ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 12 μηνών για τον ΟΤΕ (σε σχέση με τους 24 μήνες των παρόχων) θα έχουν ως αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτα για τουλάχιστον 2 χρόνια 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία διαφορετικά θα αποκτούσαν στον ίδιο χρονικό ορίζοντα πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων με επενδύσεις είτε του ΟΤΕ είτε των άλλων παρόχων.
Περαιτέρω, η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία, στην περίπτωση που ανατεθεί μία περιοχή Vectoring σε πάροχο απαγορεύεται σε άλλο πάροχο, ο οποίος έχει ήδη επενδύσει σε αυτή την περιοχή, να αναβαθμίσει τις υφιστάμενες VDSL υπηρεσίες του σε ταχύτητες 100 mbps, δημιουργεί τεχνητούς αποκλεισμούς στις επενδύσεις και μονοπωλιακές συνθήκες σε γεωγραφική διάσταση.
Επιπλέον οδηγεί στον αποκλεισμό για τουλάχιστον δύο χρόνια 300.000 νοικοκυριών που θα μπορούσαν να απολαύσουν άμεσα ταχύτητες 100 Μbps (πρόκειται για τις 2.000 καμπίνες VDSL που έχουν ήδη κατασκευαστεί από τον ΟΤΕ σε αστικά κέντρα και που η πρόταση του Κανονισμού ως έχει απαγορεύει την αναβάθμισή τους σε ταχύτητες 100 mbps).
Στην απάντησή του, ο Όμιλος ΟΤΕ αναφέρει ότι στην ουσία η πρόταση αυτή:
- περιορίζει τον ΟΤΕ σε μόλις 5.500 καμπίνες από τις 18.000 καμπίνες που βρίσκονται στα 174 Α/Κ όπου υπάρχει φυσική συνεγκατάσταση (ποσοστό μόλις 31% του συνόλου των καμπινών!).
- αφήνει ακάλυπτα για τουλάχιστον 2 χρόνια 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά,
- απαξιώνει 2.000 καμπίνες (30% των επενδύσεων που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ), αποκλείοντας για τουλάχιστον δύο χρόνια 300.000 νοικοκυριά από ταχύτητες 100Μbps και
- υποχρεώνει τον ΟΤΕ να παγώσει για μια διετία το επενδυτικό του πλάνο με αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη.
Για την αποφυγή των παραπάνω, ο Όμιλος ΟΤΕ προτείνει το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί να διασφαλίζει τουλάχιστον τα παρακάτω:
- Συμμετρικό ποσοστό κάλυψης 70% για την ανάθεση ενός Αστικού Κέντρου , τόσο για τον ΟΤΕ όσο και για τους παρόχους.
- Επαρκές χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών για τις επενδύσεις του ΟΤΕ στο πρώτο βήμα της Α’ φάσης ανάθεσης (ιδανικά θα έπρεπε να δοθεί ίσος χρόνος σε όλους τους παρόχους).
- Μη απαξίωση υφιστάμενων επενδύσεων σε VDSL και συγκεκριμένα να δοθεί η δυνατότητα οι ήδη κατασκευασμένες καμπίνες σε Αστικά Κέντρα που δεν μπορούν να κατοχυρωθούν από ένα πάροχο λόγω χαμηλού ποσοστού κάλυψης του Αστικού Κέντρου, να μπορούν να αναβαθμιστούν σε τεχνολογία Vectoring από τον πάροχο που τις κατασκεύασε.

About Freegr network

Από το Blogger.