freegr

7 τρόποι για να απεξαρτηθείτε από την τεχνολογία

Στην προηγούμενη μισή ώρα πόσες φορές ελέγξατε το e-mail, το facebook ή το instagram σας; Το 40% όσων έχουν κινητό το πιάνουν στα χέρια τους μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν. Οι μισοί το τσεκάρουν μέχρι και 25 φορές την ημέρα, σύμφωνα με μελέτη του 2015 από την Deloitte. Μπορεί να θεωρείτε ότι δεν είστε εξαρτημένοι από την τεχνολογία, αλλά σκεφτείτε πόσες φορές σας έχει πει ο/η σύντροφός σας να αφήσετε για λίγο το κινητό από το χέρι; Αν θέλετε να μπείτε σε… πρόγραμμα αποτοξίνωσης, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα:  
1. Μην στηριχθείτε μόνο στη δύναμη της θέλησης. Ενώ το να απομακρύνετε το κινητό ή το να σβήσετε τον υπολογιστή είναι ο πιο απλός τρόπος για να απεξαρτηθείτε από την τεχνολογία, στην πράξη είναι πολύ πιο δύσκολος απ’ ό,τι στα λόγια. Όσο και να το θέλετε, υπάρχουν πολλές εταιρείες εκεί έξω που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σας με τα ψηφιακά τους κόλπα. Θα πρέπει να αναζητήσετε και εξωτερική βοήθεια για να αντισταθείτε στον πειρασμό.
2. Ελαχιστοποιήστε τις στιγμές αδράνειας. Τις στιγμές που δεν κάνουμε τίποτα συνήθως απλώνουμε το χέρι για να τσεκάρουμε το κινητό μας. Αυτή είναι η πρώτη σας παρόρμηση, θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με άλλες δραστηριότητες που θα μπορείτε να κάνετε σε τέτοιες στιγμές. Π.χ να βγείτε για έναν περίπατο, να κάνετε διατάσεις, να διαλογιστείτε, να γράψετε ένα σημείωμα με χαρτί και στυλό, να χορέψετε ακούγοντας το αγαπημένο σας τραγούδι.
3. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να «πολεμήσετε» την τεχνολογία. Υπάρχουν εφαρμογές όπως η Moment που παρακολουθεί πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το κινητό σας, η AppDetox που σας βοηθά να θέσετε κανόνες για περιορισμένη χρήση, ή η Offtime που μπλοκάρει εφαρμογές και φιλτράρει την επικοινωνία για το διάστημα που εσείς θα καθορίσετε.
4. Σβήστε τα όλα πριν κοιμηθείτε. Μία ώρα πριν ξαπλώσετε, σβήστε όλες τις οθόνες και αφήστε τις συσκευές σε άλλο δωμάτιο για να μην μπείτε σε πειρασμό να τις χρησιμοποιήσετε. Το φως που εκπέμπουν οι οθόνες διακόπτει την παραγωγή μελατονίνης από τον οργανισμό, η οποία είναι απαραίτητη για να κοιμηθείτε.
5. Αρχίστε με μικρά βήματα. Δοκιμάστε αρχικά να κλείσετε το κινητό σας την ώρα του δείπνου. Στο επόμενο στάδιο, αφήστε το σπίτι όταν βγείτε για έναν περίπατο. Όταν καταφέρετε να συμπληρώσετε τρεις ώρες χωρίς κινητό, είστε σε πολύ καλό δρόμο.
6. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις. Το smartphone έχει επίδραση ανάλογη με τον τζόγο. Αυξάνει την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, γίνεται εθιστικό, το πιάνουμε συνέχεια στα χέρια μας περιμένοντας μια άγνωστη ανταμοιβή. Κλείνοντας τις ειδοποιήσεις από mail και εφαρμογές εξασφαλίζετε ότι θα ελέγχετε λιγότερο συχνά το κινητό.
7. Προγραμματίστε διαλείμματα. Καταγράψτε τις ώρες της ημέρας που σκοπεύετε να κάνετε διάλειμμα από την τεχνολογία. Θα μπορούσατε π.χ να ορίσετε ότι από τις 15:00 έως τις 15:20 τις καθημερινές θα κλείνετε το κινητό σας. Σχεδιάστε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα για αυτά τα 20 λεπτά, όπως έναν περίπατο. Ανταμείψτε τον εαυτό σας με έναν καφέ ή άλλο κέρασμα. Προγραμματίστε περισσότερα τέτοια διαλείμματα, όπως στις ώρες του φαγητού, και αρχίστε να παρατηρείτε περισσότερο τι συμβαίνει γύρω σας.

About Freegr network

Από το Blogger.