τεχνολογία

Πάνω από 28 εκατ. οι οικονομικές επιθέσεις μέσω malware το 2013

Σύμφωνα με τη μελέτη “Financial cyber threats in 2013”, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky Lab, οι ψηφιακοί εγκληματίες προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να αποκτήσουν πρόσβαση σε online λογαριασμούς χρηστών. Πέρυσι, οι οικονομικές επιθέσεις μέσω malware άγγιξαν τα 28,4 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 27,6% σε σχέση με το 2012. Στα προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί για την υποκλοπή οικονομικών πληροφοριών περιλαμβάνονται τραπεζικά Trojans, keyloggers και δύο σχετικά νέες κατηγορίες κακόβουλου λογισμικού – αυτά που κλέβουν «πορτοφόλια» με Bitcoin και εκείνα που «κατεβάζουν» λογισμικό που δημιουργεί αυτό το ψηφιακό συνάλλαγμα.
Η συνδυασμένη δράση των προγραμμάτων που στοχοποιούν το Bitcoin αναδείχτηκε σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς αύξησης των οικονομικών κυβερνοεπιθέσεων το 2013. Ένας άλλος παράγοντας ήταν η ανακάλυψη μεγάλου αριθμού ευπαθειών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τους οι εγκληματίες για επιθέσεις μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Java. Οι λύσεις ασφάλειας της Kaspersky Lab προστάτευσαν 3,8 εκατομμύρια χρήστες από οικονομικές επιθέσεις το 2013. Το μέγεθος αυτό αυξήθηκε κατά 18,6% σε ετήσια βάση. Τα τραπεζικά Trojans, συμπεριλαμβανομένων των διαβόητων Zbot, Carberp, καθώς και των προγραμμάτων SpyEye, αποτέλεσαν τα 2/3 των οικονομικών κακόβουλων λογισμικών.
Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2012, το ποσοστό αυτών των κακόβουλων λογισμικών έχει μειωθεί λόγω της αύξησης της δραστηριότητας κακόβουλων προγραμμάτων που στοχοποιούν το Bitcoin. Το ποσοστό των keyloggers (κακόβουλα προγράμματα που παρακολουθούν ό,τι πληκτρολογούν οι χρήστες) παρουσιάσε επίσης μια σταδιακή μείωση, καθώς οι ψηφιακοί εγκληματίες άρχισαν να χρησιμοποιούν λιγότερο αυτά τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα προγράμματα, επιλέγοντας κυρίως Trojans που διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών. Τα υψηλότερα ποσοστά του οικονομικού ψηφιακού εγκλήματος καταγράφονται στο Αφγανιστάν, στη Βολιβία,στο Καμερούν, στη Μογγολία, στη Μιανμάρ, στο Περού, στην Τουρκία και στην Αιθιοπία, όπου υπερβαίνουν το 12% των συνολικών περιστατικών ασφάλειας που περιλαμβάνουν malware.

About Freegr network

Από το Blogger.