ειδήσεις

Τεχνολογία για τις ανάγκες των πολιτών

Τη σημασία των νέων τεχνολογιών στην προσπάθεια για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό των θεσμών της Αυτοδιοίκησης, ανέδειξαν στις ομιλίες τους η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γαβιρήλ Σακελλαρίδης, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν χθες οι παρατάξεις τους, Δύναμη Ζωής και Ανοιχτή Πόλη, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ. Και οι δύο υποψήφιοι που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν πως η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των προοδευτικών κινημάτων του 21ου αιώνα και προχώρησαν στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος των πολιτών. Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών νέων ανθρώπων, λόγω και του θέματος, ενώ, μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Ρένα Δούρου: Η χρήση της τεχνολογίας δεν είναι πολιτικά ουδέτερη

"Μέχρι σήμερα οι 'εκσυγχρονισμοί' που έχουν επιβάλει στην κοινωνία οι μνημονιακές κυβερνήσεις συνεπάγονταν κοινωνικό κατακερματισμό, δραστικές περικοπές στην απασχόληση, στις δημόσιες δαπάνες, υπονόμευση της έννοιας του δημόσιου αγαθού", τόνισε η Ρ. Δούρου. Και πρόσθεσε: "Οι πολιτικές που αφορούν στον τεχνικό εκσυγχρονισμό δεν είναι πολιτικά ουδέτερες, άχρωμες και άοσμες. Γιατί πολιτική σημαίνει επιλογή. Επιλογή στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα".
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως "το δικό μας στοίχημα είναι να επανανοηματοδοτήσουμε τη λέξη 'εκσυγχρονισμός' σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση και την πληροφορική, εντάσσοντας στο πλαίσιο αυτό μια ψηφιακή πολιτική με αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πρόσημο".
Αναφερόμενη στις προτάσεις του συνδυασμού της, η Ρ. Δούρου σημείωσε πως "στόχος μας πρέπει να είναι ο δημοκρατικός επανασχεδιασμός των διαδικασιών της Περιφέρειας με εργαλείο τις ψηφιακές τεχνολογίες. Ένα τιτάνιο έργο που προϋποθέτει συνεχή σύγκρουση με συμφέροντα. Γι' αυτό η πολιτική σε θέματα ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί κρίσιμης σημασίας τομέα για τη Δύναμη Ζωής, καθώς είναι συνυφασμένη με το δημοκρατικό έλεγχο και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την παραγωγική ανασυγκρότηση".

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Το Διαδίκτυο είναι δημόσιο αγαθό

"Ποια θα ήταν η φλόγα της Αραβικής Άνοιξης, αν δεν υπήρχαν τα νέα μέσα; Γιατί φοβάται την ισχύ τους ο Ερντογάν; Πώς κατάφεραν να συνδεθούν οι πλατείες της Ελλάδας και της Ισπανίας με το κίνημα Occupy της Αμερικής;" αναρωτήθηκε ο Γ. Σακελλαρίδης, τονίζοντας τη σημασία του Διαδικτύου στα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα.
Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της Ανοιχτής Πόλης, σημείωσε καταρχήν ότι "αντιμετωπίζουμε το Internet ως δημόσιο - κοινωνικό αγαθό". Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε την προώθηση "δημοτικών υποδομών δικτύων wifi, όχι παραχωρημένων σε εταιρείες αλλά φτιαγμένων από τον δήμο με καλές ταχύτητες και ασφάλεια στη μεταφορά των δεδομένων".
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον εκδημοκρατισμό του δήμου, σημείωσε πως "θα δημιουργήσουμε πλατφόρμες συμμετοχικής δημοκρατίας: Ανέβασμα σε ειδικό site των θεμάτων προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν συζητηθούν, με δυνατότητα σχετικών προτάσεων, ενστάσεων κ.λπ. από τους δημότες. Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι εισηγητές στο Δημοτικό Συμβούλιο επιφορτισμένοι με την προώθηση των προτάσεων που θα έχουν πάνω από έναν αριθμό υπογραφών, προτάσεων συλλογικοτήτων. Θα δίνονται απαντήσεις σε όλες τις προτάσεις, ώστε να καταλαβαίνει ο πολίτης ότι τον λαμβάνουν υπ' όψιν και όχι ότι στέλνει μηνύματα στο υπερπέραν. Καταχώριση των σχετικών αποφάσεων (συσχετισμός πρότασης - απόφασης) ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι αποφασίζει ο δήμος".

About Freegr network

Από το Blogger.