digital

Ψηφιοποιώντας την Ελλάδα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τρεις σημαντικές επενδύσεις ύψους 389,4 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας, με τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της δημόσιας διοίκησης, την απόκτηση σύνδεσης τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το Διαδίκτυο, και την επέκταση της κάλυψης Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας σε πάνω από 600.000 άτομα που ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.


Τα τρία αυτά έργα τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τους πολίτες και αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους, ενώ θα δημιουργηθούν 280 μόνιμες θέσεις εργασίας μόλις τα έργα ολοκληρωθούν και είναι πλήρως λειτουργικά.
Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Johannes Hahn, που ενέκρινε τις 3 χωριστές επενδύσεις, δήλωσε: «αναμένουμε ότι θα ωφεληθούν πάνω από 825.000 μαθητές από αυτές τις επενδύσεις για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, με βελτιωμένη λειτουργία, και η σύνδεση των αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας θα αποτελέσουν μια πραγματική και θετική συμβολή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τα έργα αυτά δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ επενδύει στο μέλλον: σε ανθρώπους και επιχειρήσεις. Θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα και επίσης στην καθιέρωση μιας πιο σύγχρονης και πιο αποτελεσματικής ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Οι επενδύσεις αυτές θα δώσουν ώθηση στην εγχώρια αγορά ΤΠΕ, που αποτελεί ισχυρό κινητήρα ανάπτυξης. Η βελτίωση της αποδοτικότητας, χάρις στα εν λόγω έργα, θα επιφέρει πραγματική μείωση στις δαπάνες λειτουργίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο σε μια εποχή εξαιρετικά αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών για την Ελλάδα. Καλώ λοιπόν τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των έργων.»
Το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, με ευρωπαϊκές επενδύσεις ύψους 145,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ, θα αναβαθμίσει το μοναδικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο ολόκληρης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Υποδομές τηλεπικοινωνιών υψηλής τεχνολογίας θα διασυνδέσουν περίπου 34.000 δημόσια κτίρια: υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, σχολεία και οργανισμούς του δημόσιου τομέα. Η εκσυγχρονισμένη υποδομή θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας τη διοικητική μεταρρύθμιση και ενισχύοντας τη διαφάνεια λειτουργίας των δημόσιων θεσμών. Το έργο θα μειώσει επίσης το τρέχον κόστος λειτουργίας της ελληνικής διοίκησης κατά περίπου 50%: από 270 εκατ. ευρώ σε 148 εκατ. ευρώ ετησίως. Η συνολική επένδυση για το έργο αυτό ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ. Η παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (έργο Σύζευξις ΙΙ) θα βελτιωθεί με κοινές συμφωνίες-πλαίσια και θα τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί προκειμένου να εξασφαλιστεί ενιαία πολιτική τιμών σε ολόκληρη την ελληνική διοίκηση.

About Freegr network

Από το Blogger.