freegr.gr

Άλμα προς την εμπορική αξιοποίηση του γραφένιου κάνει η Samsung

Η πολυετής συνεργασία επιστημόνων της Samsung και του πανεπιστημίου Σουνγκιουνκουάν της Νότιας Κορέας με την χρηματοδότηση του Υπουργείο Επιστημών της χώρας οδήγησαν στην ανάπτυξη μιας μεθόδου σύνθεσης γραφένιου σε έναν μεγάλο ενιαίο κρύσταλλο, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χάνει τίποτα από τις εκπληκτικές ιδιότητές του το θαυματουργό υλικό, που θεωρείται ότι θα πάρει την θέση του πυριτίου στην κατασκευή τσιπ και όχι μόνο. 
Η Samsung αναμένεται να αξιοποιήσει την μέθοδο αυτή για την κατασκευήεύκαμπτων οθονών, γκάτζετ που φοριούνται και τις συσκευές ηλεκτρονικών της επόμενης γενιάς.
Το 2009 είχαμε μάθει πως τα μονοατομικά φύλλα άνθρακα που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά πριν από δέκα μόλις χρόνια υπόσχονται να δώσουν διαφανή και εύκαμπτα ηλεκτρονικά για χρήση σε οθόνες και σε ταχύτερους υπολογιστές -με συχνότητα λειτουργίας έως και 100GHz.  Η κατασκευή των πρώτων κυκλωμάτων από γραφένιο άνοιξε τότε το δρόμο ακόμα και για την αντικατάσταση του πυριτίου.
Νοτιοκορεάτες ερευνητές παρουσίασαν το 2009 στο περιοδικό Nature μια νέα μέθοδο για τη δημιουργία ηλεκτροδίων από γραφένιο και τη μεταφορά τους πάνω σε λεπτά φύλλα ελαστικών πλαστικών, όπως το γνωστό PET. To κύριο στάδιο της διαδικασίας είναι η δημιουργία γραφενίου με τη μέθοδο της απόθεσης χημικού ατμού. Τα τελικά φύλλα γραφενίου-πλαστικού είχαν τόσο μικρό πάχος ώστε να παραμένουν διαφανή και να μπορούν να κάμπτονται ή να τεντώνονται, ανάλογα με το πολυμερές που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή τους.  Η νέα τότε τεχνική, εκτιμούσαν οι ερευνητές, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αρχικά για την ανάπτυξη ελαστικών οθονών, στις οποίες το γραφένιο θα υποκαθιστά το ακριβό και άκαμπτο οξείδιο τιτανίου-ίνδιου.  «Σχεδιάζουμε να εξασφαλίσουμε επένδυση για τη δημιουργία εγκαταστάσεων μαζικής παραγωγής φύλλων γραφενίου μεγάλης κλίμακας» ανέφερε τότε στο Nature.com ο Δρ Μπιουνγκ Χι Χονγκ του Πανεπιστημίου Σουνγκιουνκουάν της Νοτίου Κορέας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Στόχος τους ήταν τότε να αναπτύξουν τεχνικές για την παραγωγή ποιοτικών φύλλων γραφενίου σε μεγάλες διαστάσεις, ώστε ο άνθρακας να αρχίσει να αντικαθιστά το πυρίτιο σε όλες τις εφαρμογές της ηλεκτρονικής. 
Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, το ίδιο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το Σχολείο Επιστήμης Προηγμένων Υλικών που λειτουργεί στους κόλπους του, συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Προηγμένης Τεχνολογίας της Samsung και ανέπτυξαν την κατάλληλη μέθοδο σύνθεσης γραφένιου η οποία, όπως υποστηρίζουν είναι ικανή να επιταχύνει την εμπορική αξιοποίηση του γραφένιου.
Η πολυ-κρυσταλλική μέθοδος που ήταν γνωστή ως τώρα περιόριζε τις ιδιότητες του υλικού. Με την νέα μέθοδο οι επιστήμονες κατάφεραν να συνθέσουν έναν ενιαίο κρύσταλλο γραφένιου σε μέγεθος της σημερινής φέτας πυριτίου (wafer), ξεπερνώντας το πρόβλημα της επιδείνωσης των ηλεκτρικών και μηχανικών ιδιοτήτων του υλικού από την ένωση πολλών κρυστάλλων γραφένιου, που περιόριζε το εύρος των εφαρμογών του.

About Freegr network

Από το Blogger.