τεχνολογία

Το γραφένιο θα «κατακτήσει» τα πάντα

Το γραφένιο είναι το πιο δυνατό και λεπτό γνωστό υλικό που υπάρχει. Είναι μια μορφή άνθρακα, που μπορεί να άγει το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θερμότητα καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο υλικό.Και δεν είναι μόνο το σκληρότερο υλικό στον κόσμο, αλλά και ένα από τα πιο εύπλαστα.
Το γραφένιο θα μπορούσε να αλλάξει τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών ειδών: από ευέλικτους μηχανισμούς, μέχρι υπερτροφοδοτούμενους κβαντικούς υπολογιστές, ηλεκτρονικά ρούχα και υπολογιστές που μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του σώματός μας.Παρότι ανακαλύφθηκε πριν από μερικές δεκαετίες, κέρδισε την προσοχή των επιστημόνων μόλις το 2010, όταν δύο φυσικοί από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ βραβεύτηκαν με Νόμπελ για τα πειράματά τους επάνω σε αυτό. 
Η Αμερικανική Ένωση Χημικών ανέφερε το 2012 ότι το γραφένιο ήταν 200 φορές πιο ισχυρό από το ατσάλι και τόσο λεπτό, που 28 γραμμάρια αρκούσαν για να καλυφθούν 28 γήπεδα ποδοσφαίρου.
«Το γραφένιο είναι ένα από τα λίγα υλικά που υπάρχουν στον κόσμο, που είναι διαφανές, αγώγιμο και εύκαμπτο την ίδια στιγμή. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να ισχύουν όλες αυτές οι ιδιότητες σε ένα μόνο υλικό» είπε ο Dr. Aravind Vijayaraghavan, λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, μιλώντας στους New York Times.
Τι μπορεί να κάνει κανείς με το γραφένιο;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να φτιάξουμε πιο λεπτές, ταχύτερες και πιο φτηνές ηλεκτρονικές συσκευές, που θα βασίζονται στη σιλικόνη με την επιλογή να γίνονται πιο καθαρές και ευέλικτες. Οι μπαταρίες μακράς διάρκειας, που θα μπορούν να βυθίζονται στο νερό, είναι μία ακόμη πιθανότητα.
Το 2011, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Northwestern, κατασκεύασαν μια μπαταρία, η οποία ενσωμάτωνε γραφένιο και πυρίτιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο θα παρέμενε φορτισμένο για περισσότερο από μία εβδομάδα, και θα χρειαζόταν μόλις 15 λεπτά για να επαναφορτιστεί.

About Freegr network

Από το Blogger.