Europe

Νόμπελ Φυσικής για την εξέλιξη του Σύμπαντος

Σουηδία: Το Νόμπελ Φυσικής του 2019 στους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ για «τις θεωρητικές του ανακαλύψεις στη φυσική κοσμολογία».
Ανακηρύχθηκαν οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Δύο ελβετοί επιστήμονες, ο Μισέλ Μαγιόρ, ο Ντιντιέ Κελόζ και ο καναδοαμερικανός επιστήμονας Τζέιμς Πίμπλς τιμήθηκαν σήμερα στη Στοκχόλμη από τη Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας για το έργο της ζωής τους πάνω στην εξέλιξη του Σύμπαντος, αλλά και τη θέση της Γης σε αυτό.
Ειδικότερα, το Νόμπελ Φυσικής για το 2019 απονέμεται κατά το ένα ήμισυ στον Τζέιμς Πίμπλς για «τις θεωρητικές του ανακαλύψεις στη φυσική κοσμολογία» και το άλλο μισό το μοιράζονται ο Μισέλ Μαγιόρ και ο Ντιντιέ Κελόζ για «την ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου».

Embedded rich media on Twitter


BREAKING NEWS:
The 2019 in Physics has been awarded with one half to James Peebles “for theoretical discoveries in physical cosmology” and the other half jointly to Michel Mayor and Didier Queloz “for the discovery of an exoplanet orbiting a solar-type star.”

Προβολή εικόνας στο Twitter

11,7 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Οι νικητές θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο ύψους 918.000 δολάρια και θα τιμηθούν σε ειδική τελετή στη Στοκχόλμη, στις 10 Δεκεμβρίου.
ΣΧΕΤΙΚΑ

Ανακαλύφθηκε δυσανάλογα μεγάλος εξωπλανήτης γύρω από άστρο
Ανακαλύφθηκε δυσανάλογα μεγάλος εξωπλανήτης γύρω από άστρο

Μισέλ Μαγιόρ / © EPA/SALVATORE DI NOLFI
«Η ρηξικέλευθη έρευνά τους πάνω στην ανακάλυψη της φύσης του σύμπαντος και των νέων κόσμων στο μακρινό μας ηλιακό σύστημα άνοιξε τον δρόμο για όλους εμάς σε νέα μονοπάτια έρευνας πάνω στην κοσμολογία και την επιστήμη των εξωπλανητών», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικών Επιστημών, Μάικλ Μολόνεϊ. 

Ο Τζέιμς Πίμπλς στο πανεπιστήμιο του Princeton / © EPA/PRINCETON UNIVERSITY
ΣΧΕΤΙΚΑ

«Ραδιενεργή» η Ρόζαμουντ Πάικ στο τρέιλερ του «Radioactive»
«Ραδιενεργή» η Ρόζαμουντ Πάικ στο τρέιλερ του «Radioactive»
Οι θεωρητικές αποκαλύψεις του Τζέιμς Πιμπλς συμβάλλουν στην κατανόηση του πώς εξελίχθηκε το διάστημα μετά το Μπιγκ Μπάνγκ, ενώ οι Μαγιόρ και Κελόζ εξερεύνησαν τις γειτονικές στη Γη περιοχές του διαστήματος σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν άγνωστους, μέχρι σήμερα, πλανήτες και πράγματι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη που κινείται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου.

Ο ελβετός αστροφυσικός Ντιντιέ Κελόζ / © EPA/SALVATORE DI NOLFI

Μισέλ Μαγιόρ, Ντιντιέ Κελόζ / © EPA/LAURENT GILLIERON
Πρώην νικητές του Νόμπελ Φυσικής
2018: Ντόνα Στρίκλαντ, Άρθουρ Άσκιν και Τζέραρντ Μούρου για τις ανακαλύψεις στον τομέα της φυσικής με λέιζερ.
2017: Ράινερ Βάις, Ντάνκαν Χαλντέιν και Μάικλ Κόστερλιτς για την έρευνά τους στις σπάνιες φάσεις της ύλης.
2015: Τακαάκι Καγίτα, Άρθουρ ΜακΝτόναλντ για τις εργασίες του επί των νετρίνων, των στοιχειωδών σωματιδίων. athensvoice.gr

About Freegr network

Από το Blogger.